Hyppää pääsisältöön

Metsän raivaamisen aloittanut Arja Koriseva hehkuttaa uutta harrastustaan

Arja Koriseva hymyilee kameralle metsämaisemassa metsurivarusteissa ja raivaussaha käsissään.
Arja Koriseva hymyilee kameralle metsämaisemassa metsurivarusteissa ja raivaussaha käsissään. Kuva: Yle Arja Koriseva,Yle Olohuone

Karanteenissa olo on Arja Korisevalle tuttua. Viisi vuotta sitten, kun hän sairastui rintasyöpään, eristäytyi hän kaikesta ja vältti ihmismassoja. Koronaviruksen myötä Arjan keikkakalenteri tyhjeni ja nyt aikaa on jäänyt sekä perheelle että uudelle harrastukselle: metsän raivaamiselle.

– Sain faneiltani lahjaksi viime syksynä 30-vuotiskonsertin jälkeen raivaussahaamme uuden terän ikään kuin kiitoskukkasena. Sitten ostin itselleni joululahjaksi metsurin vaatteet ja muut vermeet ja siitä se lähti! Minun tapani selviytyä kriiseistä on toiminta ja niin teen näköjään nytkin. En jää helposti tuleen makaamaan, naurahtaa Arja Koriseva.

Arja Korisevalle kävi kuten muillekin esiintyville taiteilijoille: keikat ja muut esiintymiset peruuntuivat koronaviruksen takia. Almanakka näyttää tyhjää ja nyt on aikaa kaikelle muulle. Tällä kertaa hän päätti opetella raivaamaan metsää. Pikakurssin hän sai isältään.

– Asumme Toivakassa metsäisellä järvenrantatontilla ja nyt ovat pikku puut ja pajukot saaneet kyytiä! Yritämme saada tontistamme puistomaisemman ja ilmavamman. En ole luonteeltani pienien asioiden piipertäjä, vaan nautin siitä, että saan aikaiseksi selkeää jälkeä. Seuraavaksi aionkin ottaa haltuun moottorisahan! Arja julistaa.

Arja Koriseva sahaa.
Arja Koriseva sahaa. Kuva: Yle Arja Koriseva,Yle Olohuone

Arja nauttii kotona olosta ja kokee olevansa onnekas, kun saa asua maalla. Naapureita ei ole ihan lähellä ja ympärillä on tilaa.

– Kriisi on pysäyttänyt ihmiset tärkeiden asioiden äärelle. Nyt monilla on mahdollisuus olla perheen kanssa ja antaa aikaa läheisilleen. Vanhin lapsistamme on jo vuosia asunut omillaan ja opiskelee Jyväskylässä. Tyttäremme taas ovat kotona etäopetuksessa. Olemme aina touhunneet paljon yhdessä ja nyt kun minäkin olen viikonloput kotona, on aikaa pelailla korttia tai lautapelejä, leipoa, urheilla ja ulkoilla. Mieheni Pekan kanssa meillä saattoi aiemmin olla treffit kuntosalilla, nyt ne on metsässä raivauspuuhissa, Arja kertoo.

Vaikka Arjan esiintymiset ovat peruuntuneet, pystyy hän harjoittelemaan ja tekemään suunnittelutöitä kotona. Lisäksi hän on arkistoinut muistoja 30 vuoden varrelta: laatikoittain valokuvia, lehtileikkeitä ja muita muistoja, jotka ovat kaivanneet järjestystä. Myös kotiaan Arja on miehensä kanssa ehtinyt kunnostamaan.

Arja Korisevan kuvia ja muistoja laatikossa vuosien ajalta.
Arja Korisevan kuvia ja muistoja laatikossa vuosien ajalta. Kuva: Yle Arja Koriseva,Yle Olohuone

– Omakotitalossa on aina jotain pientä laittoa ja nyt sillekin on ollut aikaa. Olemme kunnostaneet ja maalanneet listoja ja karmeja. Usein tosin on käynyt niin, että kun yhden paikan saa kuntoon, niin jo toinen kohta vieressä huutaa kunnostusta eli loputon urakka.

Karanteenissa myös viisi vuotta sitten

Arjalla on pitkä ura takanaan ja vaikka hän onkin yrittäjänä oppinut rakentamaan puskuria tulevaa varten, töiden peruuntuminen harmittaa.

– Aleksanterin teatterissa esitimme Menopaussi-musikaalia ja se oli jo hyvässä vauhdissa, mutta loput esitykset jouduttiin siirtämään ensi syksyyn ja kevääseen 2021. Onneksi nämä pystyttiin siirtämään, sillä monella on se tilanne, että esitykset perutaan kokonaan.

Arja on ollut aiemminkin karanteenissa ja ymmärtää sen tarpeellisuuden.

– Olen miltei samassa tilanteessa kuin viisi vuotta sitten, kun sairastuin syöpään. Eristäydyin ihmisistä enemmän kuin määrättiinkään. Vältin varsinkin massatapahtumia ja jäin kotiin. Nyt tässä kriisissä huomaan toimivani samalla tavalla.

Arja sairastui rintasyöpään vuonna 2015. Hän kokee olleensa onnekas, sillä hoidot tehosivat hyvin. Nyt syöpädiagnoosista on viisi vuotta ja Arja voi hyvin.

– Lääkäri sanoi, että en ole syöpää sairastava artisti, vaan olen syövän sairastanut artisti. Olen tällä hetkellä terve, mutta huomisestahan ei kukaan tiedä.

Kun on käynyt vakavan sairauden läpi, muuttuu ajatusmaailma ja suhtautuminen elämään väkisinkin.

– Sairaus on antanut ymmärrystä elämän rajallisuuteen. Tähän on vaikuttanut tietysti sairauden lisäksi myös ikä ja eletty elämä. Olen oppinut kysymään itseltäni mitä minulle kuuluu, mistä nautin ja mistä en ja miten voin muokata elämää mieleisekseni. Se on vaatinut muun muassa opettelua sanoa ei esimerkiksi työtarjouksille, jotka eivät tunnu omilta, Arja pohtii.

Arja Koriseva retkiluistelemassa valkeassa asussa.
Arja Koriseva retkiluistelemassa valkeassa asussa. Kuva: Yle Arja Koriseva,Yle Olohuone

30 vuotta tangokuningattarena

Arja vietti viime vuonna 30-vuotistaiteilijajuhlaa, sillä hänet valittiin tangokuningattareksi vuonna 1989. Vuosiin on mahtunut monenlaista aina laulamisesta televisio-ohjelmien juontamiseen ja teatterin lavalle. Viime keväänä Arja julkaisi akustisen levynsä, Majakanvartijat, yhdessä pianisti Minna Lintukankaan ja kitaristi Jari Latomaan kanssa.

– Olen tehnyt paljon konsertteja sekä isojen että pienten kokoonpanojen kanssa. Pianistin kanssa toteutettuja akustisia versioita tutuista lauluista on toivottu tallenteena jo pitkään. Nyt siihen avautui mahdollisuus, kun en ollut kiinnitettynä mihinkään isoon levy-yhtiöön. Kappaleet ovat lohtu- ja voimalauluja paitsi minulle myös monille kuulijoilleni ja sopivat hyvin tähän poikkeukselliseen aikaan.

Katso Arja Korisevan esiityminen 2.4. klo 19.05 Ylen Olohuone-ohjelmassa:Ohjaaja Mape Morottajan dokumentti Arja Koriseva - elämän estradeilla vuodelta 2011

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone