Hyppää pääsisältöön

Michael Gordonin kuoroteoksen omaelämäkerrallinen ote viehättää

Yhdysvaltalainen Michael Gordon (s. 1956) säveltää mielellään laajoja teoksia epätavanomaisille kokoonpanoille. Aiemmin on valmistunut muun muassa seitsemälle fagotille ja kuudelle lyömäsoittajalle laaditut musiikilliset maratonit, joissa esittäjistön kestävyys on asetettu puntariin. Tuorein, reilun tunnin kestoinen teos Anonymous Man 24-ääniselle sekakuorolle jatkaa samaa linjaa.

gordon äänitteen kansi
gordon äänitteen kansi Michael Gordon

Teosotsakkeessa mainitun "tuntemattoman miehen" kirjoittama teksti heijastelee Gordonin omaa asuinympäristöä Manhattanilla ja sen muuntumista 1980-luvun alusta tähän päivään. Omaelämäkerralliseen ja yhteiskunnallisia ongelmia esiin nostavaan tarinaan limittyy muun muassa tulevan puolison tapaaminen ja paras ystävä. Ennen kaikkea keskiöön nousevat kodittomat. Gordonin asuinympäristössä heitä oli neljäkymmentä vuotta sitten - ja heitä on siellä edelleen.

Tuntemattoman miehen, jonka voi "epäillä" olevan Gordon itse, kirjoittamat tekstit ovat arkipäiväisessä otteessaan ja selkokielisessä kerronnallisuudessaan sympaattisia. Jo se tekee teoksesta hieman erilaisen ja kiinnostavan. Yhdeksään osaan jakautuvan teoksen musiikki rakentuu jälkiminimalistisin toistoelementein, kun tekstiä limitetään ja kerrostetaan eri tavoin. Usein liplattelevia rytmipintoja rakennetaan kaanonien ja delay-kaikujen avulla. Yleistunnelma on haikea ja surumielinen.

Donald Nullyn johtama The Crossing -kuoro jatkaa ansiokasta työtään uuden taidemusiikin parissa. Raukea melodialaulaminen vaihtuu helposti kuivemmin säpsättävään rytmiseen tarkkuuteen.

Michael Gordon: Anonymous man. - The Crossing/Donald Nally. (Cantaloupe Music, CA21154)

Kuuntele Uudet levyt 31.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.