Hyppää pääsisältöön

Mikä neuvoksi, jos ruokapöydästä tulee taistelutanner? "Ei ole hyvä, että minä vain pidän periaatteista kiinni, eikä lapseni syö"

lapsi
Eve-tyttö valikoi tarkkaan, mitä haluaa syödä. Äiti Tuire Perry myöntää, että se tuntuu usein turhauttavalta. lapsi Kuva: Kuvakaappaus/Yle ravinto

Kun lapsi kieltäytyy syömästä, ruokailuhetkeä on vaikea pitää rentona. 2-vuotias Eve on ollut pienestä pitäen niin valikoiva syöjä, että vanhempien keinot ovat ajoittain olleet vähissä. Perhe on joutunut joustamaan kasvatuksessa monista periaatteistaan, jotta tyttö söisi edes jotakin.

Perheen lounashetki on alkamassa. 2-vuotias Eve tarttuu lusikkaan ja ryhtyy lajittelemaan keittoannostaan. Liemi saa jäädä lautaselle, mutta perunat, porkkanat ja tofun hän siirtää syrjään. Vastaavanlanen lajitteluprosessi kuuluu lähes jokaiseen ruokailutilanteeseen.

Kun lapsi puolen vuoden ikäisenä siirtyy kiinteään ruokaan, ateriat voivat koostua samoista ruoka-aineksista kuin mitä muu perhe syö. Eri asia on sitten se, mitä lapsi itse haluaa syödä. Yhdelle taaperolle kelpaa pelkkä ketsuppimakaroni, toinen vaatii aina kalapuikkoja.

Jos teen ruoan joka ei kelpaa ollenkaan, niin se tehty työ tuntuu turhalta.

Lastenlääkäreiden ja toimintaterapeuttien tuntuma on, että pikkulasten syömisongelmat ovat lisääntyneet.

Pienen lapsen syömättömyys tai ruoan valikoiminen voi olla ohimenevä vaihe ja osuu usein lapsen uhmaikään. Toisaalta tiedetään, että syömisongelmia aiheuttavat ainakin refluksivaivat ja ummetus. Lisäksi esimerkiksi suurella osalla autismikirjon lapsista on aistisäätelyn ongelmia, jotka näkyvät syömispulmina. Myös keskosilla on muita useammin vaikeuksia ruokailussa.

Aina taisteluhetkille ruokapöydässä ei kuitenkaan löydy ilmeistä selitystä, ja tämä voi turhauttaa vanhempia. Pääsääntö onkin, että asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa heti, kun ongelmat ilmenevät.

Äidin turhautuminen

Even äiti Tuire Perry on ammatiltaan kotitalousopettaja. Ruoanlaitto on hänelle työ ja harrastus. Siksi Even temppuilu ruokapöydässä on ollut perheelle kova pala. Tuire myöntää ajatelleensa, että perheet, joissa lapsi nirsoilee, tekevät jotain väärin. Nyt hän oli itse tilanteessa, jossa hänellä oli lapsi, joka ei halunnut syödä äitinsä laittamaa ruokaa.

Kun Eve siirtyi kiinteisiin ruokiin, hän maisteli aluksi lähes kaikkia ruokia. Melko pian tilanne meni kuitenkin siihen, että Eve söi vain mikroskoopillisen pieniä annoksia ja valikoi tarkkaan, mitä halusi syödä.

Tuire ryhtyi pitämään Even syömisistä ruokapäiväkirjaa ja otti yhteyttä neuvolaan, koska hänestä tuntui, että lapsi eli pelkällä ilmalla.

Katso Areenassa; Akuutti – Kun lapsi ei syö:


Neuvolassa todettiin, ettei Eve kärsinyt vitamiinipuutoksista, mutta kasvu oli hidastunut ja tyttö oli ikäistään pienikokoisempi. Vaikka Tuire sai tietää, että tyttö voi hyvin, häntä huolestuttaa joka päivä.

– Lähinnä sitä yrittää miettiä päivän ruoat niin, että olisi edes jotain, mitä Eve söisi. Ja ehkä sellaista omaa turhautumista, että jos teen ruoan joka ei kelpaa ollenkaan, niin se tehty työ tuntuu turhalta.

Moni vanhempi sortuu lahjomiseen

Ruokailuhetkeä on pidemmän päälle vaikea pitää rentona, jos lapsi kieltäytyy syömästä. Vanhempia ahdistaa ja vaikka hyviä neuvoja satelee, mikään ei muutu.

Tässä tilanteessa moni vanhempi sortuu herkuilla lahjomiseen: iPadiin, peleihin, mihin tahansa, minkä avulla lapsi söisi edes jotakin. Se on kuitenkin vain tilapäinen ratkaisu.

Aiemmin se, että lapsi olisi noussut pöydästä kesken ruokailun ja juossut ympäriinsä paahtoleivän kanssa, ei olisi sopinut.

Myös Tuirella oli monia periaatteita siitä, kuinka ruokailun pitäisi sujua. Esikoisen kanssa nuo periaatteet toimivat hyvin, mutta Even suhteen hän on joutunut luopumaan niistä.

Aiemmin se, että lapsi olisi noussut pöydästä kesken ruokailun ja juossut ympäriinsä paahtoleivän kanssa, ei olisi sopinut Tuirelle. Even kanssa joustetaan.

– Ei se pitkän päälle ole hyvä, että minä vain pidän periaatteista kiinni, eikä lapseni syö. Nyt Eve saa ottaa sitä, mikä maistuu paremmin.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Kuuntele Areenassa: Ruokasuhteeni vinksahti, kun kokkasin allergialapsilleni – Nyt Raisa Välimäki opettelee syömään kunnolla

Lisää ohjelmasta

Lapsi istuu syöttötuolissa ja syö puuroa käsin.
Lapsi istuu syöttötuolissa ja syö puuroa käsin. Kuva: Mira Pelo / Yle Lapsi,syöminen,taaperoikäiset,sormiruokailu
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan.
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan. Kuva: Akseli Muraja rakkaus,etäsuhteet,lapsiperheet,kaukorakkaus
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus