Hyppää pääsisältöön

Oopperalaulaja Camilla Nylund: "Ensimmäisen viikon itkin melkein joka ilta" – Taiteilija koronakeväänä 2020

Selfiessä oopperalaulaja Camilla Nylund koronakeväänä 2020.
Camilla Nylund Dresdenissä koronakeväänä 2020. Selfiessä oopperalaulaja Camilla Nylund koronakeväänä 2020. Camilla Nylund

Vaasalaissyntyinen Dresdenissä asuva oopperalaulaja Camilla Nylund on koronakriisin takia työtön, äiti, kotirouva, kotiopettaja ja levoton. Hän suree, ettei voi kutsua ystäviä syömään, mutta on myös huomannut ettei tällä hetkellä halua sosiaalisia kontakteja yhtä paljon kun tavallisesti.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Oopperalaulaja Camilla Nylund vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen tällä hetkellä Dresdenissä kotona perheeni kanssa. Tulimme tänne Itävallasta ennen kuin rajat menivät kiinni. Ei ollut enää mahdollista matkustaa Tšekin kautta niin mentiin Baijerin kautta Wienistä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Koronapandemia on vaikuttanut elämääni ja arkeeni tosi paljon. Yhtäkkiä olen työtön ja en saa enkä pysty matkustamaan. Mihinkään.

Miten päiväsi kuluvat?
Ulkoilen aika paljon. Opin uutta ohjelmistoa ja olen äiti ja kotirouva. Lapsilla on edelleen läksyjä ja on kotikoulua. Laitan joka päivä ruokaa perheelleni. Mutta on ikävää ettei voi kutsua ystäviä syömään.

Mitä puuhailet silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Katson Netflixiä... Pitäisi taas lukea kirjaa... Olen vielä levoton ja toivon joka päivä, että tilanne paranee... Outoa on myös ettei tarvitse laittaa herätyskelloa eikä meikata.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Täytyy nyt olla kärsivällinen. Tosi vaikeata minulle... Olen koko ajan liikkellä ja olen myöskin aikamoinen workaholic.

Mutta tilanne nyt on pysäyttänyt minun elämäni totaalisesti. Ensimmäisen viikon itkin melkein joka ilta.

Aamulla kun heräsin, ajattelin että kaikki oli painajaista... Ja kaikki on niin kuin ennenkin... mutta ei ollutkaan.

Kaikki on muuttunut ja elämä ei voi palata samaan malliin. Olen huomannut etten tällä hetkellä halua niin paljon sosiaalisia kontakteja kun tavallisesti.

Voi olla, että suren minun entistä elämääni. Rakastan laulamista ja lavalla seisomista, ja nyt ei todella tiedä milloin tämä on taas mahdollista.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
En tiedä miten matkustaminen sujuu pandemian jälkeen. Kansainvälinen oopperalaulaja on koko ajan matkoilla ja on tottunut matkustamaan. Tällä hetkellä en tiedä milloin pääsen taas esiintymään.

Totta kai taloudelliset huolet painaavat ja kun on vielä lapsia niin totta kai on huolia miten pääsemme taas arkeen.

Toivottavasti kulttuurielämä ei hajoa kokonaan...

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Kuuntelen mieluimmin feel-good musiikkia. Eniten pop-musiikkia vaikka harjoittelen tällä hetkellä Isoldea. Faith (Dolly Parton) feat. Mr. Probz antaa good vibes!!!!

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Haluan tervehtiä kaikki ystäviä, faneja ja tuttuja! Kyllä tästä vielä tulee!!! Täytyy olla positiivinen!!!!

Camilla Nylund Sentana Suomen kansallisoopperan Lentävässä hollantilaisessa. Tämä Wagner-esitys on katsottavissa maailmanlaajuisesti 30.9.2020 asti. Muissa rooleissa Johan Reuter (Hollantilainen), Gregory Frank (Daland), Mika Pohjonen (Erik), Sari Nordqvist (Mary), Tuomas Katajala (Perämies). Ohjaus Kasper Holten.

Gustav Mahler: Sinfonia nro 8 Es-duuri "Tuhannen sinfonia". Musiikkitalo 24.8.2018. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Massiivisen esityksen solisteina Camilla Nylund, Helena Juntunen ja Anu Komsi, sopraano, Lilli Paasikivi ja Tuija Knihtilä, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori, Stephen Gadd, baritoni, sekä Mika Kares, basso. Kuoroina Musiikkitalon kuoro, Kampin Laulu, Spira Ensemble, Tapiolan Kamarikuoro ja Cantores Minores.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.