
Euroviisuvuosien varrelle mahtuu paljon unohtumattomia esityksiä, jotka ovat jääneet historiaan ihan muista kuin musiikillisista syistä – niin hyvässä kuin pahassa. Muistatko nämä viisukatsomoita ihastuttaneet ja vihastuttaneet esitykset?
VERKA SERDUTŠKA – DANCING LASHA TUMBAI (Helsinki, 2007)

Kuka voisi unohtaa Verka Serdutškan, Ukrainan vuoden 2007 edustajan?
Ukrainalaiskoomikko Serdutškan esityksessä on kaikki viisuhitin ainekset.
Siinä on hauska koreografia. On englantia, saksaa, ukrainaa ja venäjää yhdistelevät sanoitukset, jotka eivät oikeastaan tarkoita mitään mutta jäävät kyllä päähän soimaan. On hopeaa ja kultaa kimaltavat esiintymisasut.
Erityishuomiota ansaitsee Serdutškan paljettipäähine, josta sojottaa hopeinen tähti. Asusta onkin tullut varsinainen fanisuosikki, josta viisukansan yllä on vuosien varrella nähty monenlaisia omia sovelluksia.
Tarttuva Dancing Lasha Tumbai jäi lopulta Suomessa järjestetyissä Euroviisuissa kakkoseksi, mutta henkisesti kappale on yksi viisuhistorian suurimpia voittajia.
DUSTIN THE TURKEY – IRELANDE DOUZE POINTE (Belgrad, 2008)

Irlanti yritti vuoden 2008 viisuihin julkkiskortilla.
Dustin the Turkey on irlantilainen lastenohjelmahahmo, jonka takana on tv-kasvo John Morrison. Irlantilaisyleisö valitsi Dustin-kalkkunan edustamaan maataan Euroviisuissa kappaleella Irelande Douze Pointe.
Myös presidenttiehdokkaaksi maassaan pyrkinyt Dustin on Euroviisuhistorian ensimmäinen nukke, joka on valittu euroviisuedustajaksi.
Semifinaaliesityksessään Dustin istuu ostoskärryihin rakennetun meikkipöytänsä takana ja puhuu paksulla irlannin aksentillaan, samalla kun Irlannin värisiin puuhkiin, trikoisiin ja sulkiin pukeutuneet tanssijat hyppelehtivät hänen ympärillään. Sekavan show’n kruunasi Irelande Douze Pointen sanoitukset, joissa viisuosallistujamaita kehotettiin antamaan Irlannille 12 pistettä.
Hyvä yritys, mutta Dustinin pyynnöistä huolimatta pistepotti jäi vähäiseksi eikä laulavalla kalkkunalla ollut asiaa finaaliin. Se ei lintua kuitenkaan lannistanut, sillä Dustinin tv-ura jatkuu kotimaassaan Irlanissa edelleen.
ZDOB ŞI ZDUB – SO LUCKY (Düsseldorf, 2011)

Moldova ei pidätellyt vuonna 2011 lähettäessään lavalle jo toistamiseen gypsy punk -yhtye Zdob şi Zdubin biisillään So Lucky.
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy bändin jäsenten taivaita hipoviin piippahattuihin ja jopa aggressiivisella vauhdilla taustaruuduilla vyöryviin “tonttuhahmoihin”. Pian lavalle seuraa myös torvea soittava, yksipyöräisellä polkeva keijukainen. Kaiken kruunaa intensiivisenä soivat torvet ja reippaalla poljennolla etenevä ska-punk-ilottelu.
Unohtumaton esitys ei kuitenkaan ole voiton takuu: tämä piippalakkinen poppoo sijoittui finaalissa kahdenneksitoista. Vuonna 2014 Zdob şi Zdub juhli 20-vuotista musiikkiuraansa neljän maan kattavalla kiertueella, joten heikko viisumenestys tuskin jätti yhtyeelle kovinkaan syviä traumoja.
BURANOVSKIYE BABUŠKI – PARTY FOR EVERYBODY (Baku, 2012)

Venäjä vakuutti viisukansan sympaattisilla mummoillaan vuonna 2012.
Party for Everybodyn asetelma on täydellinen unohtumattomalle viisuesitykselle: lavalle nousee kuusi perinneasuihin pukeutunutta mummoa, jotka paistavat pellillisen keksejä laulamisen lomassa. Udmurtin kielellä esiintynyt Buranovskiye Babuški yhdistää kappaleessaan kansanmusiikinomaista kuorolaulua eurodanceen.
Viisuissa esiintymisen lisäksi mummojen tavoitteena oli kerätä rahaa kotikylälleen Buranovolle, jotta sinne voitaisiin rakentaa kirkko.
Kombo on samalla sekä erikoinen että liikuttava, ja siksi Venäjän mummokuusikko sijoittui viisuissa sijalle kaksi. Buranovon kylän näkökulmasta Buranovskiye Babuški oli varmasti ykkönen, sillä kiitos yhtyeen suosion, kylä sai kirkkonsa.
SCOOCH – FLYING THE FLAG (Helsinki, 2007)

Viisut eivät ole pitkään aikaan olleet Ison-Britannian vahvinta aluetta. Viisi kertaa Euroviisut voittanut maa tuntuu jääneen menestyksestä viime vuosituhannelle, sillä viimeisin voitto on vuodelta 1997. Sen jälkeen maa on jäänyt kisojen viimeiseksi neljä kertaa.
Isoa-Britanniaa ei kuitenkaan voi syyttää siitä, ettei se ole yrittänyt antaa viisufaneille jotakin muista erottuvaa. Vuonna 2007 Scooch-yhtye tarjoili omalaatuisen lentokonesimulaation biisillään Flying the Flag.
Esitystä on arvosteltu muun muassa siitä, että sen lentokone-glamorisointi tuntui jo vuonna 2007 aika ummehtuneelta. Esitystä ei ainakaan virkistänyt sen vietteleviksi tarkoitetut lentoemännät ja stuertit, joista yhden tehtävänä on tarjoilla erilaisia tuotteita myyntikärrystä pikkutuhmin sanankääntein. Kiusallista!
Vaikka Flying the Flag jätti saarivaltion Helsingin-finaalin hännille, on se kiistatta yksi viime vuosikymmenen mieleenpainuvimpia esityksiä. Ja briteille se kelpasi viisujen jälkeenkin! Kotimaassaan Isossa-Britanniassa Flying the Flag nimittäin nousi sinkkulistan viidennelle sijalle, mikä oli paras brittiläisen viisubiisin sijoitus listalla sitten vuoden 1997 Katrina and the Wavesin.
LORDI – HARD ROCK HALLELUJAH (Ateena, 2006)

Puolueellista tai ei, Rovaniemen hirviöhevarit ansaitsevat paikkansa unohtumattomimpien euroviisuesitysten listalla.
Hard Rock Hallelujah oli ensimmäinen viisuissa merkittävästi menestynyt rock-biisi, mutta sen voitto ei ollut mitenkään itsestäänselvä. Ennen semifinaalia sille povattiin niin jumbosijaa kuin huippusuosiotakin – kaikki oli mahdollista.
Bändin kauhuestetiikka ja lavalla leimuavat lieskat yhdistettynä kristinuskosta lainaavaan sanomaan saikin monilla katsojilla viisueväät väärään kurkkuun, mutta samalla se oli riittävän omalaatuinen hurmaamaan suuret yleisöt.
Lopulta Lordi voitti ylivoimaisesti niin oman semifinaalinsa kuin itse Euroviisut, rikkoen samalla aiemman piste-ennätyksen. “Hevillä ei hävitä” olikin Lordin voiton myötä Suomen epävirallinen motto ainakin vuoteen 2008 asti. Silloin Suomi yritti hevikortilla uudelleen, mutta turhaan: Teräsbetonin Missä miehet ratsastaa jäi finaalissa sijalle 22.
Mikä euroviisuesitys on sinun mielestäsi kaikkein unohtumattomin, positiivisessa tai negatiivisessa mielessä? Minkä vedon olisi ehdottomasti pitänyt päästä mukaan listalle? Kirjaudu sisään Yle Tunnuksella ja kerro omat suosikkisi kommenteissa!