Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Myanmar, sotilaiden vallassa

Miten Myanmar on siirtynyt sotilasdiktatuurista siviilihallintoon?
Myanmarin siviilihallinnonjohtaja Aung San Suu Kyi saapumassa parlamenttiin. Miten Myanmar on siirtynyt sotilasdiktatuurista siviilihallintoon? Yle TV1,Ulkolinja: Myanmar, sotilaiden vallassa

TV1 torstaina 2.4.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 5.4. klo 22.20, Areenassa

Koko maailma huokaisi helpotuksesta vuonna, kun Myanmarissa eli entisessä Burmassa 50 vuotta jatkunut sotilasdiktatuuri päättyi vuonna 2010.

Maailman ja kansan toivo oli yhden naisen varassa. Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa valtaan nousi 20 vuotta kotiarestissa pidetty demokratia-aktivisti ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi.

Maan siviilihallinnonjohtajaa Aung San Suu Kyitä on arvosteltu siitä, miten hän sulkee silmänsä väkivallalta. Armeijan raaka operaatio muslimivähemmistöä, rohingya-heimoa vastaan alkoi kiihtyä etniseksi puhdistukseksi. Myanmarin hallintoa on syytetty kansanmurhasta.

Entiset sotilasjohtajat vaihtoivat univormunsa valkoisiin paitoihin, mutta pitivät vanhat aatteensa, kertoo Ulkolinjan dokumentti Myanmar, sotilaiden vallassa.

Dokumentissa haastatellaan Aung San Suu Kyitä ja sotilashallinnon keskeisiä toimijoita kuten Thein Seiniä, joka oli yksi sotilasjuntan viidestä johtavasta kenraalista. Kenraali oli Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla. Sein toimi siviilipresidenttinä ennen Aung San Suu Kyin valtaannousua.

Miten sotilasjunttaa aikaisemmin palvelleet, nyt siviilihallinnossa demokratian ja rauhan asialla olevat hallinnon edustajat näkevät maansa tilanteen? Miten diktatuurista siviilihallintoon siirtynyt maa on määritellyt demokratian?

Tanskalaisen Karen Stokkendal Poulsenin ohjaama dokumentti taustoittaa ristiriitojen ja levottomuuksien värittämän maan menneisyyttä ja sisäisiä valtataisteluja.

On The Inside Of A Military Dictatorship. Tuotanto: Bullitt Film, Little Big Story, Arte France, Tanska / Ranska, 2019.