Hyppää pääsisältöön

Yhdysvaltalaisia sinfonikkoja konserttitaltiointeina

Oregon Symphony teki Carlos Kalmarin johdolla ensimmäisen otannan yhdysvaltalaiseen orkesterimusiikkiin muutama vuosi sitten. Silloin äänitteen painopiste oli vielä aikamme musiikissa. Nyt kolmen edesmenneen tekijän, Walter Pistonin, Morton Gouldin sekä Howard Hansonin teosten myötä katse suuntautuu ajassa taaksepäin.

piston äänitteen kansi
piston äänitteen kansi Walter Piston

Teoksia yhdistää se, että kaikki kolme teosta aikanaan voittaneet arvostetun Pulitzer-palkinnon. Muitakin yhdistäviä tekijöitä teosten välillä toki on. Ne kaikki pohjaavat melodiseen ajatteluun ja uusklassiseen rytminkäsittelyyn.

Äänitteen uusin teos löytyy kolmenkymmenen vuoden takaa. Leikkisästi etenevä Morton Gouldin String Music kartoittaa monipuolisesti jousiorkesterin ilmaisumahdollisuuksia. Pisimmän korren vetävät kuitenkin täydelle orkesterille kirjoitetut teokset. 1960-luvun alussa valmistunut Walter Pistonin Sinfonia nro 7 rakentaa juhlavia pastoraalitunnelmia. Howard Hansonin toisen maailmansodan ajanjaksolle sijoittuva Sinfonia nro 4 lisänimeltään "Requiem" tutkailee elämän ja kuoleman mysteereitä mahtipontiseen tapaan.

Oregon Symphonyn tekemät konserttitaltioinnit ovat onnistuneet mainiosti. Myöhemmin tehtyjä paikkausottoja ei ole tarve tehdä, kun orkesterin taso on riittävän korkea. Tällaisia rehdisti konserttitaltiointeina tehtyjä, hieman harvinaisempaa ohjelmistoa esitteleviä äänitteitä kuulisi mieluusti enemmänkin.

Aspects of America: Pulitzer edition. Walter Piston: Sinfonia nro 7. Morton Gould: String Music. Howard Hanson: Sinfonia nro 4 ”Requiem”. - Oregon Symphony/Carlos Kalmar. (Pentatone, PTC5186763)

Kuuntele Uudet levyt 31.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.