Hyppää pääsisältöön

Italia koronaviruksen kourissa – uunituore dokumentti näyttää kansalaisten tunnelmia poikkeustilasta

Milanon keskustan kävelykadulla, Corso Vittorio Emanuelella oli maanantaina autiota.
Koronavirus tyhjensi Milanon keskustan. Näkymä maaliskuun alussa. Milanon keskustan kävelykadulla, Corso Vittorio Emanuelella oli maanantaina autiota. Kuva: Giulia Costetti / EPA Italia,Milano,koronavirus

TV1 perjantaina 3.4.2020 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 5.4. klo 14.40 ja keskiviikkona 8.4. klo 23.00, Areenassa

Italiassa on lähes 12 000 koronavirukseen kuollutta, mutta uusien tartuntojen määrä hidastuu. Koronaviruksen vuoksi on Italiassa kuollut enemmän ihmisiä kuin yhdessäkään muussa maassa.

Koronavirus iski Euroopassa ensimmäiseksi Pohjois-Italiaan. Maassa diagnosoitiin päivittäin tuhansia uusia potilaita ja sairaanhoito romahti. Monet tartunnan saaneista olivat lääkäreitä ja hoitajia.

Bergamo är den värsta drabbade staden i Italien som totalt har registrerat över 8 100 dödsoffer.
Koronavirukseen on Italiassa kuollut enemmän ihmisiä kuin yhdessäkään muussa maassa. Bergamo är den värsta drabbade staden i Italien som totalt har registrerat över 8 100 dödsoffer. Kuva: /All Over Press Bergamo,Italia,corona (planeetat)

Italiaan julistettiin tiukat rajoitukset ja liikkumista on rajoitettu rajusti. Liikkumisrajoitukset aiotaan pitää voimassa vielä ainakin 12. huhtikuuta asti.

Millaista on elämä eristyksissä koronaviruksen runtelemalla alueella?

Australian yleisradionyhtiön ABC:n toimittajalla Emma Albericilla on sukujuuret Italiassa. Hän ei pääse nyt paikan päälle, mutta kertoo viruksen kanssa taistelevista italialaisista uunituoreessa dokumentissaan Italia koronaviruksen kourissa.

Alberici on taltioinut Milanossa ja sen ulkopuolella asuvien sukulaisten ja ystäviensä tunnelmia skype-puhelujen, puhelinpäiväkirjojen ja valokuvien avulla.

Nuori pariskunta Isabella ja Roberto sekä perheen kolmivuotias Eleonora-tytär ovat pysytelleet kotona jo 23 päivää. Lodin maakunnassa asuvaa perhettä vaivaa epätietoisuus siitä, milloin arki palaa jälleen normaaliksi.

Vägspärr vid Casalpusterlengo i Lombardiet, Italien 23.2.2020
Italiassa on rajoitettu liikkumista rajusti. Vägspärr vid Casalpusterlengo i Lombardiet, Italien 23.2.2020 koronavirus,pathogen transmission,tartuntataudit,Milano,Italia,Casalpusterlengo

Dokumentissa koronavirustilanteesta kertoo muun muassa suuren milanolaisen sairaalan kirurgi, joka on saanut tartunnan potilaaltaan. Karanteenissa oleva lääkäri on huolissaan synnytyslääkärinä työskentelevän vaimonsa puolesta.

Toimittaja Emma Albericin 90-vuotias täti oli sairaalahoidossa influenssan takia. Hänen tyttärensä, suuren lääkeyhtiön talousjohtaja, pitää nyt huolta äidistään. Professori ja virologi Roberto Burioni varoittaa vaarallisesta koronaviruksesta, joka on syytä ottaa erittäin vakavasti.

Life In The Time of Corona. Tuotanto: ABC Australia, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.