Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Hannu Lintu ja Shurik-koira kotona Helsingissä keväällä 2020.
Hannu Lintu on yrittänyt ottaa mallia Shurikista, joka ottaa rennosti, nukkuu 18 tuntia vuorokaudessa, syö kevyen aterian aamuin, illoin ja lenkkeilee 10 kilometriä päivässä. Kapellimestari Hannu Lintu ja Shurik-koira kotona Helsingissä keväällä 2020. Kuva: Hannu Linnun kotialbumi Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Hannu Lintu vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Helsingissä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Konsertit on peruttu ainakin toukokuun loppuun ja kohta aletaan varmaankin perua kesäkauden keikkoja. Tilanne jatkunee epävarmana elokuulle asti, sillä maapallon eri kolkat toipuvat epidemiasta eri vauhtia.

Olin suunnitellut pitäväni vuoden 2021 loppupuolella muutaman kuukauden sapatin, mutta tämän jälkeen sitä tuskin enää tarvitaan.

Miten päiväsi kuluvat?
Ihan hyvin, kiitos.

Olen yrittänyt ottaa mallia koirastamme Shurikista: se ottaa rennosti, nukkuu 18 tuntia vuorokaudessa, syö kevyen aterian aamuin, illoin ja lenkkeilee noin 10 kilometriä päivässä.

Jorma Panulan kapellimestariluokalla meille opetettiin, että kaikki päivät pitää ohjelmoida etukäteen, vaikka kuinka löyhästi. Se on ollut minulle aina äärimmäisen tärkeää ja erityisen tärkeää se on tällaisissa poikkeusolosuhteissa.

Olen keskittynyt lepäämiseen ja liikkumiseen, enkä ole avannut ainuttakaan partituuria kahteen viikkoon. Pääsiäisen tienoilla sekin puuha pitänee taas aloittaa.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Jos en harrasta liikuntaa, puuhailen kirjojen parissa.

Juuri tällä hetkellä luen Thomas Mannin romaania Taikavuori. Kirja tuntuu juuri nyt hämmästyttävän ajankohtaiselta, sillä se kertoo Alppien huipulla sijaitsevan, suljetun keuhkotautiparantolan asukkaista. He keskustelevat paremman tekemisen puutteessa siitä kuka on kuinkakin pahasti sairas, ja kuka lopultakin tuohon sairauteen menehtyy. Potilaiden lyhyiden aikayksiköiden taju horjuu: ajanjaksot lasketaan kuukausissa, ei päivissä.

Seuraavaksi on jonossa Yourcenaria, Brodskya ja juuri ilmestynyt Maritta Hirvosen ansiokkaalta vaikuttava kirja säveltäjä Jouni Kaipaisesta.

Lisäksi hoidan asioita, jotka jostain syystä ovat lykkääntyneet. Siivoan, järjestelen, taittelen ja pinoan. Tosin, taloudessamme ei tule olemaan montaa ehjää esinettä, jos siivoustilanne jatkuu tällaisena.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
En. Mutta olen pitkästä aikaa saanut muistutuksen siitä, että olen pohjimmiltani laiska.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
En ole yhteiskunta- enkä taloustieteilijä, ja kulttuurin - josta nyt sentään jotain ymmärrän - tulevaisuus on paljolti näistä kahdesta kiinni. Tässähän on mennyt vasta pari viikkoa. Katsotaan nyt ensin millainen vääntynyt dystopia tästä koettelemuksesta kuoriutuu. Kuinka sellainen yhteiskunta aikanaan suhtautuu vaikkapa klassiseen musiikkiin?

On mielenkiintoista nähdä, miten kaikki sitten aikanaan käynnistyy. Ovatko salit taas täysiä, muusikot terveinä? Millaisia klausuuleita muusikoiden sopimuksiin tulevaisuudessa kirjoitetaan, jotta force majeure -tilanteiden aiheuttamat iskut jakautuisivat mahdollisimman tasaisesti?

Uskon, että useimmat kansainvälisesti toimivat kapellimestarit ja solistit tulevat jatkamaan uraansa siitä mihin se ennen epidemiaa jäi. Ehkäpä tullaan näkemään jokunen downshiftaus. Nyt ei kuitenkaan ole aika maailmoja syleileville julistuksille. Kriisin jälkeiset teot ratkaisevat, eivät suuret puheet.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Bach on aina palkitsevaa, esimerkiksi kantaateista löytää tuntemattomia aarteita. Itse olen kovin tykästynyt Japanin Bach Collegiumin ja Masaaki Suzukin levytyksiin niistä.

Ja kohtahan voi ihan luvalla taas kaivaa hyllystä esiin Matteus-passion. On lohdullista huomata, miten suurta kauneutta jotkut Telluksen asukkaat ovat pystyneet luomaan. Sellainen ihmiskunta ei voi olla läpeensä paha. Pääsiäinen ilman näitä live-esityksiä on varmasti monelle pettymys.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille?
Oikein paljon terveisiä. Pysykää järjissänne. Ei liikaa internetiä.

Minusta on ollut hienoa huomata miten ventovieraatkin nykyään kadulla ottavat kontaktia ja hymyilevät toisilleen. Normiaikana sellainen olisi tietysti kovin outoa ja epäilyttävää, mutta nyt se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Pidetään siitä kiinni.

Katso ja kuuntele

Lieberson; Peter: Songs of Love and Sorrow & Bruckner, Anton: Sinfonia nro 9 d-molli.
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Gerald Finley, baritoni. Musiikkitalo 11.12.2019.

Robert Schumann: Kohtauksia Goethen Faustista.
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solisteina Soile Isokoski, Arttu Kataja, Helena Juntunen, Markus Suihkonen & Maximilian Schmitt, kuoroina Tapiolan Kamarikuoro, Emo Ensemble & Cantores Minores.
Rooleissa Hannu Kivioja, Sanna-Kaisa Palo, Alise Polacenko & Miro Lopperi.
Konsertin ohjaus: Jussi Nikkilä. Taltioitu Helsingin Juhlaviikoilla Merikaapelihallissa 22.-23.8.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.