Hyppää pääsisältöön

Millaista kiltteyttä olet kohdannut?

Onko sinun helppo olla kiltti?
Onko sinun helppo olla kiltti? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle kiltteys

Mitä kiltteys on sinun mielestäsi? Millaista kiltteyttä olet kohdannut? Miten se on vaikuttanut sinuun? Millaisia kiltteyden tekoja olet itse tehnyt ja miten niihin on suhtauduttu? Mikä edistää tai estää kiltteyttä? Arvostetaanko kiltteyttä vai nähdäänkö se sinun mielestäsi kielteisenä ominaisuutena? Miksi? Onko kasvatuksessasi korostettu kiltteyttä? Millä tavalla koulussa on suhtauduttu tai suhtaudutaan kiltteyteen?

Tutkimukset osoittavat, että on nautinnollista tehdä toisillemme hyvää. Hyvien tekojen tekeminen vaikuttaa myös tekijään myönteisesti.

“Kiltteys on aktiivista halua toimia niin, että asiat sujuvat ympäristössä. Se, että ei kykene terveellä tavalla pitämään puoliaan ei ole kiltteyttä vaan avuttomuutta”, kertoo Keltikangas-Järvinen.

Kiltteys on eräänlaista eettistä ja empaattista älyä. Arjessa kiltteys on sitä ettemme tahallisesti loukkaa muita vaan pyrimme olemaan ystävällisiä, kuuntelemaan ja olemaan huomaavaisia toisiamme kohtaan.

Jos ajattelemme kiltteyttä valmiutena pitää huolta kaikista, niin se tuottaa maailmaan hyvää

“Ihmisen elämä on monimutkaista eikä niin helppoa ja onnistunutta. Tekojen ei tarvitse olla edes kovin suuria, kun ne meidät jo havahduttavat”, sanoo kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Kiltteyttä ilmiönä ei ole juurikaan tutkittu. Kiltteyttä on vaikea määritellä ja se liittyy voimakkaasti kulttuuriin.

“Kiltteydestä on tullut vähitellen negatiivinen asia. Kiltteys tarkoitti aiemmin normeihin sopeutumista, hyvää käytöstä ja muiden ihmisten huomioon ottamista. Se oli positiivinen asia”, sanoo kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Vastaa kyselyyn torstaina 9.4. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaan. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan kiltteyttä Yle Radio 1:ssä torstaina torstaina 23.4. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Tänä lauantaina Yle Radio 1:ssä on Tarinoiden yö

  Yö on täynnä tarinoita lauantain myöhäisiltana 23.5.2020

  Yö on jälleen täynnä tarinoita lauantain myöhäisiltana 23. toukokuuta, kun Yle Radio 1 lähettää perätysten neljä Tarinatarha-ohjelmaa, jolloin tarinoiden ja musiikin mukaan voi heittäytyä useamman tunnin ajaksi. Tulevassa Tarinoiden yössä kuullaan alkuun Zacharias Topeliuksen iki-ihana klassikko Adalminan helmi.

 • Jalostaako yhteinen kriisi meitä? Osallistu Roman Schatzin Maamme-iltaan

  Mitä me keksimme tänä outona aikana?

  "Kyllä hätä keinot keksii, sanoi akka kun kissalla pöydän pyyhki." Kuten kaikilla kriiseillä, myös tämän hetken tilanteella on paitsi pahoja myös hauskoja, opettavaisia ja luovia vaikutuksia. Mitä me tästä opimme, mitä kaikkea me keksimme tänä outona aikana? Millaisia uusia ideoita, ratkaisuja, strategioita ja visioita me kehitämme? Jalostaako yhteinen kokemus meitä ihmisinä?

 • Toivo musiikkia Faunin iltapäivään

  Toivo omaa suosikkiasi.

  Faunin iltapäivä on iltapäivien rentouttava musiikkihetki klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Mitä sinä haluaisit kuulla? Faunin iltapäivä soi Yle Radio 1:ssä joka päivä klo 16.10 - 17.00. Kuunneltavana myös Yle Areenassa.