Hyppää pääsisältöön

Onko kesän paras uutinen tässä? Jätä nurmikko leikkaamatta – autat pölyttäjiä pysymään hengissä

ruohonleikkuri uhkaa pörriäisiä
Vietä rento ja pölyttäjystävällinen kesä – jätä nurmikko leikkaamatta. ruohonleikkuri uhkaa pörriäisiä Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Pelasta pörriäinen

Hyviä uutisia sinulle, joka haluat rennon kesän: jätä nurmikko leikkaamatta. Autat siten pölyttäjiä, jotka ovat ahdingossa. Jos ajatus rehottavasta pihanurmesta ahdistaa, pienenkin alueen jättäminen luonnotilaan on ympäristöteko. Poimi jutusta vinkit, miten saat pihasi pölyttäjäystävällisemmäksi – tekemättä yhtään mitään.

Jokaisella pihassa pörräävällä öttiäisellä on oma tärkeä tehtävänsä. Ilman kimalaisia, mehiläisiä tai kukkakärpäsiä omenapuissa ei kasva omenoita, marjapensaat eivät tuota marjoja eikä lähimetsistä kerätä mustikkaa.

Jos maltat pysähtyä hetkeksi ja heittäytyä ruohikolle, voit nähdä pölyttäjiä työn touhussa. Vaikka nurmikot ovat pääasiassa puisto- ja punanatan, niittynurmikan sekä nurmiröllin muodostamia vihreitä kenttiä, ahkerat pörriäiset työskentelevät taukoamatta ruohomattoon soluttautuneiden apiloiden ja voikukkien kimpussa.

Mutta joka kerta, kun ruohonleikkurin terä muokkaa pihasta siistin ja vihreän, pölyttäjiltä lähtee työpaikka – ja usein henkikultakin. Voisiko leikkurille myöntää tänä kesänä vähän lomaa?

Jos ajatus rehottavasta nurmesta saa perheen tai naapurit vastarintaan, yksikin leikkaamaton neliömetri on pörriäisille parempi kuin ei mitään. Siitä voi tulla jopa pihasi uusi kesänähtävyys!

Tässä vinkkejä, joiden avulla loihdit vaivatta nurmikostasi pölyttäjäystävällisemmän. Pääset samalla tutustumaan paremmin pieniin mutta ahkeriin pihatyöläisiisi.

Nurmikolla on kaikenlaisia ötököitä - piirros
Nurmikolla on kaikenlaisia ötököitä - piirros Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen piha

ÄLÄ LEIKKAA NURMIKKOA

  1. Rauhoita nurmikko tai edes neliömetri. Siitä tulee pörriäisille tärkeä ravintola, huoltamo ja lepopaikka.
  2. Tarkkaile, mitä rauhoitetulla alueella tapahtuu – yllätyt! Pörriäiset kutsuvat sinne kaverinsakin.
  3. Katsele, mitä uutta ruohikon sekaan kasvaa. Mitä enemmän kukkia, sitä enemmän myös perhosia.
  4. Ruohonjuurella viihtyvät myös monet maaperälle hyödylliset ötökät. Suurennuslasin ja luupin avulla pääset tutustumaan lähietäisyydeltä kaikenlaisiin ryömiviin ja lentäviin puutarhureihin.
  5. Kuivana kesänä pitkäksi venynyt kasvisto sitoo kosteutta ja torjuu kuumuutta. Pörriäinen ei läkähdy, kun se pääsee välillä varjoon suojaan.

Oikein ahkera laiskottelija rakentaa ruohonleikkurivapaan alueen ympärille lahopuusta tai risuista ekoaidan, joka tarjoaa pörriäiselle tärkeitä koloja piiloutumista ja lisääntymistä varten. Mutta aita ei ole millään lailla pakollinen, sillä tärkeintä on hyvään tarkoitukseen perustuva luova lusmuilu.

Eikö olekin mahtavaa – nyt saa luistaa pihahommista ihan luvan kanssa!