Jo pari hyönteishotellia marjapensaiden läheisyydessä parantaa satoa. Samalla tarjoat pölyttäjille kullanarvoisia pesintäpaikkoja.
Pölyttäjähyönteisten pesintäpaikkojen määrä on vähentynyt. Se on yksi syy sille, miksi hyönteismäärät ovat laskussa ympäri maailmaa.
Kotimaiset mehiläiset ja kimalaiset pesivät joko puiden ja ruokojen koloissa tai kasvillisuudesta paljaassa maassa.
Monissa hyönteishotelliohjeissa käytettyjä käpyjä, tikkuja ja ruohonkorsia kotimaiset lajimme eivät käytä pesäpaikkoina. Tällaiset ohjeet tulevat yleensä ulkomailta, missä myös lajisto on erilainen.
Lahopuu on hyönteishotelli vailla vertaa. Siksi oman pihapiirin lahopuut ja mahdolliset vanhat risuaidat ja aittarakennukset kannattaa rauhoittaa hyönteisten pesäpaikoiksi.
Ohjeet perinteisen lahopuuaidan rakentamiseen täältä.
Helppo korsihotelli

Tarvitset:
- maitopurkin
- kuivia, ehjiä koiranputkia ja järviruokoja
- mattoveitsen
- narua tai nippusiteitä
- puuliimaa
- (maalia)
1. Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, että kosteus ehtii haihtua.
2. Leikkaa korret poikki ensin solmua ennen ja sitten läheltä seuraavaa solmua niin, että korteen jää mahdollisimman pitkä avoin tila.
3. Leikkaa maitopurkki auki niin, että kaksi sivua jää kahta muuta pidemmäksi. Pidemmistä sivuista muodostuu hotellille harjakatto, joka pitää korret suojassa sateelta.
4. Levitä purkin pohjalle reilusti puuliimaa ja lado korret purkkiin solmukohta edellä. Liima estää lintuja nokkimasta hotellia rikki.
5. Liiman kuivuttua voi purkin ympäri kiskaista vielä nippusiteen tai narun napakasti lisävahvistukseksi. Varo, etteivät korret muserru.
6. Maalaa tai koristele purkki haluamallasi tavalla.
Hotelli ripustetaan noin 1-1,5 metrin korkeuteen niin, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja hotellin suu on kohti aamuaurinkoa. Hyvä paikka on lähellä pihan marjapensaita tai muita pölytystä kaipaavia kasveja.
Syksyllä hotelli kannattaa joko nostaa kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä!
Komea kerrostalo

Tarvitset:
- lautaa ja sahan
- kuivan parrunpätkän, klapeja tai koivulautaa
- kuivia, ehjiä koiranputkia ja järviruokoja
- muovitettua pahvia (esim. tyhjiä kakkurasioita tai maitopurkkeja)
- ruuveja ja ruuvimeisselin
- nippusiteitä tai narua
- mattoveitsen
- puuliimaa
- poran ja teriä: 4, 6 ja 8 mm
1. Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, että kosteus ehtii haihtua. Myös käytettävän puun täytyy olla kuivaa.
2. Pilko korret mattoveitsellä niin, että korteen jää mahdollisimman pitkä avoin tila. Poraa klapeihin vähintään 10 cm syviä, erikokoisia reikiä. Hyönteiset eivät siedä tuoretta pihkaa, joten valitse mieluiten koivu.
3. Sahaa hotellille seinät, lattia ja katto. Jätä kattolauta sen verran hotellia pidemmäksi, että se suojaa sateelta. Esimerkkihotellin seinät ovat 25x15 cm, katto on 20x15 cm ja lattia 15x17cm.
4. Ruuvaa seinät ja lattia kiinni, katto kannattaa ruuvata vasta lopuksi.
5. Puukolot ladotaan ensin hotellin pohjalle. Ne voi tarvittaessa kiinnittää ruuveilla tai puuliimalla.
6. Leikkaa ja taittele kartongista yläosaan sopiva, takaseinän peittävä pala. Jätä reunat pidemmiksi tai kiinnitä niihin nippusiteet, jotta korret saa tarvittaessa vaihdettua.
7. Levitä kartongille reilusti puuliimaa ja lado korret hotelliin solmupää edellä. Varmista, että ne jäävät kunnolla kiinni, etteivät linnut pääse repimään niitä irti.
8. Ruuvaa katto kiinni.
Hotelli ripustetaan noin 1-1,5 metrin korkeuteen niin, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja hotellin suu on kohti aurinkoa. Hyvä paikka on lähellä pihan marjapensaita tai muita pölytystä kaipaavia kasveja.
Syksyllä hotelli kannattaa joko nostaa kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä!
Bunkkerihotelli
Tarvitset:
- hiekkaa
- lapion
1. Valitse aurinkoinen, rauhallinen paikka pihalta. Siivoa kasvillisuus maaperän päältä tai peitä se kunnollisella kasalla hiekkaa.
2. Jätä rauhaan. Maassa pesivät pölyttäjät kaivavat pesänsä jopa 30 senttimetrin syvyyteen kuivaan hiekkaan tai multaan.
Ohjeiden tekemiseen on käytetty Maa- ja metsätalousministeriön hyönteishotelliohjetta. Jutun teossa on haastateltu Luonnontieteellisen museon hyönteistutkija Juho Paukkusta, SYKE:n erikoistutkija Juha Pöyryä sekä Kainuun Ely-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinosta.
Lisää ohjelmasta
- Pölyttäjien hätähuuto on kuultu – Pelasta pörriäinen -kampanja inspiroi lähes 76 000 tekoa
- Tällaisia kaupunkipihoja tarvittaisiin lisää – kotipihojen merkitys lajikadon pelastajina kasvaa
- Ilari E. Sääksjärven kolumni: Maapallolla elää jopa 20 miljoonaa eliölajia. Se näkyy, tuoksuu ja tuntuu - niin kotipellolla kuin sademetsässä