Hyppää pääsisältöön

Mitä tapahtui Karpin ensimmäisellä kaudella? Kertaa tärkeimmät asiat

Sofia Karppi (Pihla Viitala) halaa kollegaansa Sakari Nurmea (Lauri Tilkanen).
Sofia Karppi (Pihla Viitala) halaa kollegaansa Sakari Nurmea (Lauri Tilkanen). Kuva: Dionysos Films Karppi

Karppi tuo eteesi harmaan pääkaupungin valot, jotka kätkevät varjoihinsa mutkikkaan murhamysteerin. Sen saa tutkittavakseen eripariselta vaikuttava työpari: työnarkomaani, rosoinen rikosetsivä Sofia Karppi ja talousrikosten parissa hioutunut charmikas Sakari Nurmi. Kertaa ykköskausi ja valmistaudu katsomaan uudet jaksot.

Varoitus: Juttu sisältää juonipaljastuksia! Jos et ole vielä nähnyt sarjan ensimmäistä kautta, voit katsoa sen Areenassa. Toinen kausi on julkaistu Areenaan 3. huhtikuuta.

Rikosetsivä Sofia Karppi (Pihla Viitala) palaa sairauslomalta kesken surutyön. Hän oli asunut perheensä kanssa Hampurissa, jossa hänen puolisonsa oli työkomennuksella. Mies joutui liikenneonnettomuuteen juoksulenkillään, ja Karppi on joutunut palaamaan leskenä Helsinkiin lasten kanssa.

Yksinhuoltajalla on kasvatettavanaan alakouluikäinen poika Emil (Noa Tola) ja teini-ikäinen Henna (Mimosa Willamo), tytär hänen miehensä entisestä liitosta.

Karppi saa ensitöiksi käsiinsä uuden henkirikoksen, johon talousrikospuolelta siirtynyt Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) on jo tutustumassa. He kohtaavat meren äärellä Verkkosaaressa, josta on löytynyt naisen vaatteet. Paikalle hälytetyt rikospaikkatutkijat löytävät naisen ruumiin haudattuna saaresta.

Impulsiivinen rikosetsivä ja harkitseva poliisi

Sofia Karpin ja Sakari Nurmen yhteistyö alkaa Verkkosaaressa kylmäkiskoisesti. Rikosasioissa kouliintunut Karppi mittailee epäluuloisena kollegansa kykyjä rikostutkijana.

Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) seisovat hississä etäällä toisistaan. Karppi tuijottaa Nurmea, joka katsoo lattiaan.
Karppi suhtautuu aluksi epäluuloisesti uuteen kollegaansa. Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) seisovat hississä etäällä toisistaan. Karppi tuijottaa Nurmea, joka katsoo lattiaan. Kuva: Dionysos Films Karppi

Nurmi päättelee rannalle siististi laskostetuista vaatteista, että paikalle täytyy kutsua sukeltajat, koska uhri on selvästikin hukkunut lähdettyään uimaan. Karppia ajatus huvittaa. Hän komentaa paikalle koirat: yöllä yksin rannalle harhautunut nuori nainen ei viikkaisi vaatteitaan kuin kaapin hyllylle ja pulahtaisi yöuinnille.

Nurmi joutuu alkuvaiheessa nielemään ylpeytensä monta kertaa ja totuttelemaan apulaisen rooliin Karpin vetäessä itse kuulustelut – kunnes Nurmi voittaa Karpin luottamuksen ja saa lisää vastuuta.

Kollegat ovat monessa suhteessa kuin yö ja päivä. Nurmi on italialaisen ruoan ja viinin ystävä. Karpin ainoa lempidrinkki on kalja – merkillä ei edes väliä. Nurmi asuu vanhassa jugend-talossa hienostuneessa Kruununhaassa, Karppi kapean salmen toisella puolella betoninharmaassa Merihaassa. Nurmi on laskelmoiva, kunnes tarttuu toimeen. Karppi toimii äkillisestä mielijohteesta.

Työtehtävät ja -matkat tarjoavat monia tilaisuuksia poliisiparin romanssille, etenkin kun Karppia alkaa vähitellen kiinnostaa lähempikin tuttavuus. Sinkkumies ei kuitenkaan päästä kollegaansa iholleen.

Työparin suhde kuitenkin hitsautuu raudanlujaksi. Poliisiparia yhdistää intohimoinen suhde työhönsä. He ovat valmiita uhraamaan terveytensäkin, kuten Nurmi joutuessaan sukeltamaan ydinjätettä sisältävään onkaloon.

Karpin työnarkomania synnyttää kaaoksen kotona

Sairauslomansa keskeyttänyt Karppi hautaa surunsa työn alle. Jollei hän ole tien päällä, hän ratkoo maanisesti rikosvyyhtiä kotinsa hämärässä. Yöunet jäävät vähiin.

Karpin työnarkomaniasta saavat kärsiä lapset: lähes täysi-ikäinen Henna sekä vasta koulunsa aloittanut 7-vuotias Emil. Töihinsä vajonnut Karppi koettaa sysätä vastuun Emilin hoitamisesta Hennalle, mutta tätä ei lapsenhoitajana hääriminen liiemmin kiinnosta.

Henna (Mimosa Willamo) katsoo epäluuloisen näköisenä Kallea (Johannes Brotherus).
Hennan poikaystävä Kalle (Johannes Brotherus) saa tuntea Karpin poliisiotteet nahoissaan, kun tämä saa tietää, että Kalle on kuvannut salaa Hennaa. Henna (Mimosa Willamo) katsoo epäluuloisen näköisenä Kallea (Johannes Brotherus). Kuva: Dionysos Films Karppi

Karpin omaatuntoa kuitenkin kolkuttelee. Isäänsä kaipaava Emil etsii häntä toistuvasti väkijoukosta. Kerran hän tokaisee poissaolevalle äidilleen, että olisi toivonut tämän päässeen hengestään isän sijasta.

Henna puolestaan julistaa vihaavansa äitipuoltaan. Hän syyttää Karppia isänsä kuolemasta, koska tämä lähti kohtalokkaalle juoksulenkille perheriidan päätteeksi.

Kun murhan ympäriltä paljastunut rikosvyyhti alkaa edetä ratkaisevaan vaiheeseen, Karppi pitää parhaana, että Henna ja Emil muuttavat tilapäisesti asumaan ystäväperheen luo Hampuriin.

Hennan ja Karpin koleat välit alkavat lämmetä, kun Henna kertoo viihtyvänsä paremmin uusissa maisemissa.

Pakkolomakaan ei pidättele Karppia

Ainoa joka pystyy pysäyttämään Karpin edes hetkeksi, on hänen esimiehensä Tapio Koskimäki (Raimo Grönberg). Tämä passittaa Karpin kerta toisensa jälkeen lepäämään pariksi päiväksi. Lopulta hän pakottaa Karpin lääkärin kautta kahden viikon sairauslomalle.

Poliisin tiimi pitää kokousta. Sofia Karpin (Pihla Viitala) kollega JP (Ville Myllyrinne) tuijottaa häntä. Pöydän päässä Karpin työpari Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) ja tiimin esimies Tapio Koskimäki (Raimo Grönberg).
JP (Ville Myllyrinne) toivoo, että Karppi joutuu luovuttamaan murhatutkinnan hänelle, kun tiimin esimies Koskimäki (oik.) moittii Karpin työtapoja. Poliisin tiimi pitää kokousta. Sofia Karpin (Pihla Viitala) kollega JP (Ville Myllyrinne) tuijottaa häntä. Pöydän päässä Karpin työpari Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) ja tiimin esimies Tapio Koskimäki (Raimo Grönberg). Kuva: Dionysos Films Karppi

Koskimäki on puun ja kuoren välissä, kun Karpista alkaa koitua liiaksi harmia: Keskusrikospoliisi vaatii Koskimäeltä selvitystä välikohtauksesta, jossa Karppi oli ampunut saksalaisen ympäristöaktivistin. Toisaalta hän tuntee isällistä vastuuta korvaamattomasta alaisestaan ja haluaa suojella Karppia.

Sairauslomakaan ei pidättele Karppia tutkimasta murhaa omin päin. Hampuriin ystäväperheen luo muuttaneet Henna ja Emil eivät enää varasta hänen olematonta vapaa-aikaansa. Karppi on salakuljettanut tutkimusmateriaalin kotiinsa ja peittänyt sillä lattiansakin. Viskin voimalla hän kehittää ratkaisua murhalle.

In vino veritas – Nurmi näyttää luottamuksensa

Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) syleilevät harmaassa talvisessa säässä. Taustalla Merihaan betonitaloja.
Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) syleilevät harmaassa talvisessa säässä. Taustalla Merihaan betonitaloja. Kuva: Dionysos Films Karppi

Karppi ja ja Nurmi erkanevat omille teilleen, kun he ovat ratkaisseet murhamysteerin. Nurmi joutuu vetäytymään sairauslomalle tuttavansa viinitilalle, koska hänen valkosoluarvonsa ovat sukellusretken ja radioaktiivisen säteilyn takia heikentyneet.

Juonitiivistelmä: Miten Anna Bergdahlin murha ratkesi?

Verkkosaaren rannalta löytynyt naisen ruumis vie Karpin ja Nurmen keskelle monisyistä rikosvyyhtiä. Tutkijapari saa selville, että rakentamattomalle alueelle suunnitellaan asuinaluetta, Tuulivuorenrantaa. Kunnianhimoista hanketta vetää Tempo-niminen rakennusyhtiö. Asuinalue tuottaisi itse sähkönsä. Tempo aikookin rakentaa alueelle uudenlaisen tuulivoimalan saksalaisen energiayhtiö Weltkrafin kanssa.

Morsiuskimpun kanssa haudattu nainen paljastuu Anna Bergdahliksi (Pamela Tola), kaupungin sosiaaliviraston suunnittelijaksi, jolla on ollut salainen suhde Tempon kehitysjohtajan Alex Hoikkalan (Tommi Korpela) kanssa.

Hoikkala on palkannut Anna Bergdahlin rakennushankkeen konsultiksi, koska tällä on hyvät suhteet kaupungin hallintoon. Bergdahlilla on kuitenkin ketunhäntä kainalossa. Tempon yhteistyökumppani Weltkraft värvää Bergdahlin varastamaan Hoikkalan kehittämän rakennusaineen, VCON-4-komposiitin, valmistusohjeen. Hoikkala on suunnitellut aineen asuinalueen tuuliturbiinien rakennusaineeksi.

Energiayhtiö on kiinnostunut rakennusmateriaalista, koska se voisi säilöä ydinjätettä siitä valmistettuihin säiliöihin. Kaikessa hiljaisuudessa yhtiö hautaakin jätettä Saksan rantavesissä koekapseleihin, jotka on valmistettu Hoikkalan kehittämästä materiaalista.

Tutkiessaan Bergdahlin liikkeitä Karppi ja Nurmi vierailevat tämän lapsuuden maisemissa pienessä kylässä Länsi-Suomessa. Kylällä on synkkä ja vaiettu menneisyys. Siellä on vaikuttanut uskonnollinen lahko, jonka johtajan Paavali Puseniuksen (Juhani Niemelä) tiedetään käyttäneen lapsia seksuaalisesti hyväkseen.

Anna Bergdahl asuu Helsingissä aviomiehensä Usko Bergdahlin (Jani Volanen) ja lastensa kanssa. Aviomies on saanut vihiä vaimonsa uskottomuudesta. Hänkin päätyy ensimmäisten joukossa epäiltyjen listalle, mutta selviää, että murhan aikaan Usko oli ollut lasten kanssa äitinsä luona Hämeenlinnassa.

Murhaaja kuitenkin löytyy yllättävän läheltä. Nurmi tutkii, löytyykö rikosrekisteristä merkintöjä naisia piinanneista stalkkereista. Esiin nousee tutunnäköinen nimi Johannes Pusenius (Mikko Nousiainen), lahkonjohtaja Puseniuksen poika, joka varttui samassa kylässä kuin Anna Bergdahl.

Karistaakseen lapsuutensa muistot Pusenius on vaihtanut nmensä Jarkko Vaahteraksi ja muuttanut asumaan Bergdahlien seinänaapuriksi.

Murhayönä Usko Bergdahl ajaa Hämeenlinnasta kotiinsa. Hän ei saa mielestään ajatusta, että puolisonsa pettää häntä parhaillaan. Hän tapaa Annan yksin kotonaan. Riidan aikana Usko vahingoittaa vaimoaan ja poistuu paikalta. Anna Bergdahl ryntää pahaa aavistamatta pyytämään apua Jarkko Vaahteralta.

Naapuristaan sairaalloisesti kiinnostunut Vaahtera surmaa hänet ja pukee morsiameksi. Hän hautaa Anna Bergdahlin yön pimeydessä Verkkosaareen.

Mutkikkaan rikostutkinnan aikana taisteluparin välit ovat lämmenneet. Osoituksena luottamuksesta Nurmi antaa juomamaultaan rajoittuneelle aisaparilleen läksiäislahjaksi pullon italialaista laatuviiniä – sekä silmäteränsä, sporttisen Bemarin avaimet.

Miten Karpin ja Nurmen suhde kehittyy sarjan toisella kaudella? Karppi ja Nurmi saavat tutkittavakseen uuden rikosvyyhdin, kun Viron ja Suomen yhdistävän merenalaisen tunnelin työmailta löytyy kaksi ruumista. Rikoksen jäljet ulottuvat politiikkaan ja huumekauppaan. Samalla saamme tietää yhä enemmän Karpin ja Nurmen yksityiselämän sotkuista. Katso Karpin molemmat kaudet Areenassa.

Muokattu 3.4.2020 klo 00.15: Lisätty maininta, että Karpin toinen kausi on julkaistu Areenaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua