Hyppää pääsisältöön

Tekijän sana: All Female Panel – Pako Espanjasta kertoo, kuinka maailma muuttui maaliskuussa äkillisesti

All Female Panel -koomikkokollektiivin Kaisa Pylkkänen kertoo, miten dokumentti Pako Espanjasta syntyi.

Keväällä 2010 olin Espanjassa, kun Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaus Islannissa nosti Euroopan ylle tuhkapilven, joka pysäytti lentoliikenteen lähes koko mantereella.

Paluulentoni peruuntui ja takaisin oli tultava maitse. Eurooppa oli koomisen sekaisin, kun sinänsä harmittoman kriisin keskellä ihmiset joutuivatkin pysähtymään hetkeksi.

Maaliskuussa 2020, kun koronavirus saavutti pandemiavaiheen olin jälleen Espanjassa, tällä kertaa keikkareissulla koomikkokollektiivimme All Female Panelin kanssa. Olimme ehtineet tehdä yhden keikan neljästä, kun kaikki äkisti kriisiytyi.

Tartuntamäärät nousivat vauhdilla, lentoja peruttiin, rajoja suljettiin, liikkumista alettiin rajoittaa, maailma tuntui muuttuvan yhdessä yössä – joka yö uudestaan.

Mutta toisin kuin tuhkapilvi tämä Euroopan pysäyttänyt kriisi ei ollut harmiton eikä tässä ollut mitään hauskaa.

Aurinkoiseen ja iloiseen Espanjaan tuli nopeasti hätä

Ensimmäinen isku tuli henkilökohtaisella tasolla, kun joukkotapaamisia alettiin rajoittaa ja keikkoja perua. Hiljalleen koko tilanteen laajuus ja vakavuus alkoi iskostua tajuntaan.

Hyvin nopeasti minulle tuli voimakas tunne, että nyt on saatava kamera käyntiin ja dokumentoitava kaikki, mitä tästä eteenpäin tapahtuu. Miten ikinä täältä kotiin lopulta pääsemmekään?

Aloimme varautua myös siihen, että lentoyhtiö tekee konkurssin, loputkin lennot perutaan ja yritämme saada jostain vuokra-auton, jolla ajaa kotiin kilpaa aikaa vastaan, kun eri Euroopan maat alkavat sulkea rajojaan.

Ihan tähän tilanne ei onneksi mennyt, mutta reissusta tuli jotain aivan muuta kuin piti. Ensin oli ratkaistava, onko meidän viisasta tehdä sovittuja keikkoja ollenkaan, kun jokainen yleisötilaisuus muuttuikin äkisti tartuntariskiksi.

Ja samalla tunnelma ympärillä muuttui aurinkoisesta iloisesta Espanjasta akuutiksi hätätilaksi.

Alkujaan Madridiin keskittynyt virus levisi hetkessä joka kolkkaan, kun pääkaupungissa suljettiin liikkeet ja ravintolat. Madridilaiset keksivät puolestaan lähteä muualle maahan lomailemaan levittäen viruksen kaikkialle.

Muutamassa päivässä hallitus julistikin poikkeustilan, mikä tulisi tarkoittamaan liikkumisen rajoittamista ja maan sulkemista. Meille tuli kiire päästä ulos.

22-minuuttinen dokumentti All Female Panel – Pako Espanjasta kertoo edellämainituistapäivistä ja muuttuvista tunnelmista eskaloituvan kriisin ja pelon keskellä. Lisäksi kotiintulon jäkeen käymme läpi karanteeniaikaa ja pohdimme mahdollisia tartuntoja.

Koomikot pärjäävät huumorilla, mutta kuinka pitkään? Dokumentin henkilöt sanoittavat varmasti kaikille tutut ajatukset ja tuntemukset hyvin, vaipumatta epätoivoon tai synkkyyteen. Pienet asiat nousevat uuteen arvoon. Tästä selvitään kyllä.

Kaisa Pylkkänen/ All Female Panel

All Female Panel on mukana Yle Olohuone -ohjelmassa torstaina 2.4 kello 19.05 alkaen TV2:ssa ja Areenassa. Katso dokumentti All Female Panelin paosta Espanjasta ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Aiemmin julkaistu All Female Panelin Podcast löytyy myös kokonaan Areenasta!

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone