70-luvun New Yorkin diskojen lattioilta aikamme kansainvälisen tanssitaiteen kärkeen. Mukana menestyselokuvia ja Kansallisbaletin esityksiä. Teema tanssii taas huhti–toukokuussa 2020.
Tanssin kuukausi on Teemalla jo monivuotinen perinne. Tänä vuonna tanssitaidetta, elokuvia ja dokumentteja esitetään Teemalauantaissa sekä sunnuntain Parrasvaloissa 4.4.–17.5.
Tanssiteema limittyy kevään toisen teeman, New Yorkin, kanssa, kun Teemalauantai esittää muun muassa dokumentin legendaarisesta Studio 54 -klubista, steppitanssin historiaa sekä Bob Fossen huikean elokuvan Syke ei sammu eli All That Jazz.
Huhtikuun viimeisen viikonlopun tähti on koreografi Ohad Naharin.
Näemme huipputanssia myös Kansallisbaletista: Jeroen Verbruggenin teoksen Sciamachy sekä Marco Goecken teoksen Lonesome George keväältä 2019.
Dramaattinen ja koskettava on tanssija Ahmad Joudehin tarina sodan keskeltä Syyriasta kansainvälisille lavoille.
Muita taiteilijanimiä ovat mm. Ben Wright, Crystal Pite ja Cina Espejord.
lauantai 4.4.
klo 16.15 Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa Areenassa 30 päivää
Miten syntyi ilmiö nimeltä Lauantai-illan huumaa? Miten John Travoltasta tuli supertähti? Kaikkien aikojen diskoelokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana elokuvan kaikki keskeiset tekijät. Luvassa jännittävä matka elokuvan todelliseen syntytarinaan, joka on harvalle tuttu. Ohjelman juontaa Bruno Tonioli. (Uusinta)
klo 20.00 Teemalauantai goes disco!
Disco Inferno! Studio 54 ja Saturday Night Fever vievät meidät 70-luvun New Yorkin diskohuumaan.
Studio 54 Areenassa 2 vuotta

New Yorkin Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko tuon hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan.
You Should Be Dancing! Areenassa vuoden
Väliaikanumerona diskohuumaa Helsingin kaduilla ja puistoissa. Mukana 60 tanssijaa, muutama koira ja yksi kissa. Tanssivideon musiikkina soi Saturday Night Fever -elokuvasta tuttu Bee Gees -hitti You should be dancing. (2015)
Lauantai-illan huumaa (12) Areenassa 14 päivää
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo elokuvaklassikko, kertoo nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees.
lauantai 18.4.
klo 20.00 Teemalauantai Broadwaylla
Tap dance, and all that jazz! Teemalauantaissa uusi dokumentti steppitanssin historiasta ja mestaritanssija-koreografi-ohjaaja Bob Fossen omaelämäkerrallinen elokuva vähän liian kovasta sykkeestä New Yorkin Broadwaylla.
American Tap Areenassa 30 päivää
"Kiehtova dokumentti saa varpaat naputtamaan!" –Hollywood Reporter
Uusi dokumenttielokuva stepistä sekä tämän amerikkalaisista amerikkalaisimman tanssityylin juurista ja historiasta. (American Tap, USA 2018)
Syke ei sammu (16) Areenassa 14 päivää
(All That Jazz, USA 1979) Legendaarisen ohjaaja-koreografin Bob Fossen neljällä Oscarilla palkittu omaelämäkerrallinen mestariteos. Elokuva kertoo Broadway-ohjaajasta, joka yrittää samanaikaisesti luoda uutta musikaalia, leikata viimeisimmän elokuvansa kuntoon, saada tolkkua naissuhteisiinsa ja ylipäänsä elää lujaa ja kovaa vaikka se tappaisi hänet. Pääosissa Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer ja Ann Reinking.
sunnuntai 19.4.
klo 14.45 The Feeling of Going – Unen rajamailla Areenassa 30 päivää

Unessa vai hereillä? Skånen tanssiteatteri esittää koreografi Ben Wrightin teoksen, jossa liikutaan unen ja valveillaolon rajamailla missä kaikki on mahdollista. Musiikkina soi islantilaisen Sigur Rósin vokalistin Jónsin sävelmiä hänen sooloalbumiltaan Go. Niitä tulkitsee mm. ruotsalaismuusikko Oskar Humlebo alias Moto Boy.
klo 15.25 Sciamachy Areenassa 6 kk

Jeroen Verbruggenin uudessa teoksessa soi Bernard Herrmannin musiikki mm. Alfred Hitchcockin Psyko-elokuvasta. Teos kertoo painajaisista ja taistelusta varjoja vastaan, ja tyyli liikkuu nykytanssin ja neoklassisen baletin välimaastossa. Esitys on kuvattu Kansallisbaletissa 22.5.2019.
perjantai 24.4.
klo 19.00 RSO:n muusikoiden kamarimusiikkikonsertti Areenassa pysyvästi
Tanssija Atte Kilpinen esittää oman koreografiansa Prokofjevin musiikkiin RSO:n muusikoiden kvintetin "kuudentena instrumenttina". Lisäksi konsertissa kuullaan kantaesityksenä Otto Virtasen teos Five Songs of Soundness sekä Johann Sebastian ja Wilhelm Friedemann Bachin musiikkia.
lauantai 25.4.
klo 20.00 Teemalauantai tanssii
Huikean, hurjan tanssi-illan ja kahden upean dokumenttielokuvan tähtiä ovat Ohad Naharin ja Bobbi Jene Smith.
Mr. Gaga Areenassa 2 v
Ohad Naharin on maailman parhaita koreografeja, ellei paras. Hän ei päästä tanssijoitaan helpolla vaan kaivaa esiin jokaisen todellisen persoonallisuuden ja kehon runouden intensiivisissä harjoituksissa. Kahdeksan vuotta kuvatussa dokumenttielokuvassa seurataan Batsheva Dance Companyn taiteellisen johtajan työtä, tanssia ja elämää läheltä, henkeäsalpaavan komeasti. Luvassa on huumaava sukellus modernin tanssin palvotuimman gurun mieleen. Ohjaus Tomer Heymann. (Israel, 2017)
Bobbi Jene Areenassa 30 päivää
"Todellinen saavutus vérité-elokuvan alalla, intensiivisen intiimi" –Vogue
Ohad Naharininin tanssiryhmän amerikkalaistähti Bobbi Jene Smith lähtee luomaan omaa uraa ja jättää taakseen paitsi tutun ryhmän myös elämänsä rakkauden. Elvira Lindin ohjaama dokumenttielokuva kertoo luovan työn lunnaista, sydänsuruista ja upean tanssijan tiestä itsenäiseksi taiteilijaksi. (Tanska, 2017)
sunnuntai 26.4.
klo 12.00 Yuli Areenassa 30 päivää
Kuubalainen Carlos "Yuli" Acosta nousi tanssijana maailmanmaineeseen Havannan köyhästä barriosta. Iciar Bollainin draama kuvaa tietä ryysyistä rikkauksiin ja tanssijan uhrautumisista - loikkaaminen Castron Kuubasta merkitsi myös siteiden katkaisemista perheeseen. N. Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Edlison Manuel Olbera Núñez. (Espanja/Kuuba/Saksa 2018)
klo 14.25 Josephine Baker, amerikkalainen Pariisissa Areenassa 90 päivää
"Euroopassa olen tervetullut vieras kuninkaiden palatseissa. Amerikassa en minulle ei edes tarjoilla kahvilassa." Josephine Baker oli afroamerikkalainen tanssija ja laulaja, joka tuli kuuluisaksi Pariisissa 1920-luvulla. Baker osallistui myös kotimaansa kansalaisoikeustaisteluun ja toimi toisen maailmansodan aikana Ranskan vastarintaliikkeessä. (Uusinta)
klo 15.20 Naharin: Last Work Areenassa 30 päivää
Israelilainen Batsheva Dance Company esittää johtajansa Ohad Naharinin koreografian Pariisissa. Näyttämön taustalla juoksumatolla koko esityksen ajan liikkuva siniasuinen nainen tahdittaa esityksen sydämen- tai rummunlyöntien tapaan. Naharinin vuosien kuluessa luoma gaga-tekniikka vapauttaa 18 tanssijan omat energiat huimiin suorituksiin.
klo 16.25 Lonesome George Areenassa 6 kk
Marco Goecken teos Lonesome George on kuvaus yksinäisyydestä ja perustuu Galápagossaarilla asuneen kilpikonnan tarinaan. "Georgen tarinan voisi nähdä balettini vertauskuvana. Myös tanssijat vaikuttavat olevan yksin, mutta sekään ei ole totta. Toivoa on", kertoo koreografi Marco Goecke. Esitys on kuvattu Kansallisbaletissa 22.5.2019.
tiistai 28.4.
klo 22.55 Uusi Kino esittää
Ha Ha Ha Areenassa 30 kk
Samuli Valkaman tanssielokuva halusta kuulua joukkoon ja siitä kuinka yllättäen voikin päätyä vallankumouksen johtajaksi.
Cold Storage Areenassa 1 v
Koominen tanssielokuva, joka kertoo pohjoisesta ystävyydestä, sen kaipuusta ja yksinäisyydestä. Koreografia Valtteri Raekallio. Ohjaus Thomas Freundlich. (Uusinta)
Through the supermarket in five easy pieces
Tanssielokuva viisihenkisen perheen haasteista selviytyä megamarketin sokkeloista ulos yhtenä kappaleena. Koreografia Maria Saivosalmi ja Andrius Katinas. Ohjaus Anna-Maria Jóakimsdóttir-Hutri. (Uusinta)
sunnuntai 3.5.
klo 14.00 Kamus-kvartetti & Minna Tervamäki Areenassa pysyvästi
Sytyttävällä soitollaan hurmaava Kamus-kvartetti lyö hynttyyt yhteen tähtitanssija Minna Tervamäen kanssa. Helsingin keskustakirjasto Oodissa tallennettu konsertti yhdistää musiikin, tanssin ja arkkitehtuurin.
klo 15.00 Kummittelijoita Areenassa 30 päivää

Norjan kansallisbaletti esittää Henrik Ibsenin 1880-luvulla tabuaiheillaan kohua herättäneen näytelmän pohjalta laaditun koreografian.Tuotannosta vastaavat ohjaaja Marit Moum Aune ja koreografi Cina Espejord. Kyseessä on voimakas psykologinen trilleri Alvingin perheen synkistä salaisuuksista, jotka vähitellen paljastuvat. Päärooleissa tanssivat Camilla Spidsøe, Andreas Heise, Ole Willy Falkhaugen ja Grete Sofie Borund Nybakken.
sunnuntai 10.5.
klo 15.25 Tanssi tai kuole Areenassa 2 v
(Dance or Die, Alankomaat 2018) Nyt maailmankuuluksi tulleen syyrialaisen tanssijan, kolmekymppisen Ahmad Joudehin niskaan on intialaisella kielellä tatuoitu hänen olemassaolonsa kaksi vaihtoehtoa. Kotona Damaskoksessa Isisin kannattajat uhkasivat teloa hänen polvensa, ja jos hänet olisi murhattu, Ahmad halusi Isisin miekkamiehen näkevän ne sanat viimeiseksi. Alankomaiden kansallisbaletti vaikuttui Ahmadin taidoista nettivideoissa ja tarjosi hänelle työtä. Ahmad esiintyy nyt ympäri maailmaa. Hänellä on vapaus tanssia, mutta elämä on edelleen vaikeaa. Roozbeth Kabolyn koskettava dokumentti sai Emmy-palkinnon marraskuussa 2019.
sunnuntai 17.5.
klo 14.25 Betroffenheit – surun vallassa Areenassa 30 päivää

Kanadalaisen koreografin Crystal Piten ja käsikirjoittaja/näyttelijä Jonathon Youngin merkittäviä palkintoja (mm. Kultainen ruusu 2018) kerännyt, rajoja rikkova teos yhdistää teatteri- ja tanssitaiteen tutkaillessaan trauman, surun ja addiktion psykologisia elementtejä ja prosessointia. Teos perustuu Youngin omaan kauhukokemukseen siitä, mitä tuntee, kun kolme nuorta perheenjäsentä kuolee silmien edessä lomamökin tulipalossa. Young kysyy, miten ihmismieli kohtaa trauman, työstää sitä ja pyrkii selviytymään sen yli. Kanadalaiset Electric Company Theatren ja Kidd Pivot -ryhmän tanssijat esiintyvät. Kuvattu Lontoon Saddler's Wells -teatterissa.
Artikkelia muokattu 15.4.: korjattu virhe päivämäärässä 17.5.
Artikkelia muokattu 28.4.: lisätty Uuden Kinon ohjelmia