Hyppää pääsisältöön

Miten hoituu asiakirjan lähettäminen, etätapaaminen tai e-kirjan lukeminen verkossa? Digitreenien apupaketti poikkeusaikojen avuksi

Kuvassa tietokone ja ruoka-annos kodin päydässä. Tekstit Poikkeusolokooste ja Digitreenit.
Kuvassa tietokone ja ruoka-annos kodin päydässä. Tekstit Poikkeusolokooste ja Digitreenit. digitaidot

Apua poikkeusoloihin! Tähän artikkeliin on koottu Digitreenien ohjeita, joiden avulla käytät ja hyödynnät älylaitetta paremmin – sekä löydät sieltä ajanvietettä.

Juttu on tehty koronakeväänä 2020, mutta löydät siitä hyviä vinkkejä digipalvelujen ja -laitteiden käyttöön milloin vain.

Tarvitsetko apua…

...älylaitteen tehokkaampaan käyttöön?

Tästä artikkelista löydät ohjeet, miten voit yhdistää tietokoneen tai tabletin verkkoon älypuhelimella, jos käytössäsi ei ole kiinteää verkkoa tai wifi-lähiverkkoa.

Tuntuuko puhelimen teksti liian pieneltä? Moniin puhelimiin on ohjelmoitu helppokäyttöominaisuuksia, jotka yksinkertaistavat ja helpottavat laitteiden käyttöä.

Käytätkö puhelinta nyt enemmän kuin normaalisti? Sen akku on ehkä tavallista suuremmalla koetuksella, mutta akun kestoa voit pidentää näillä vinkeillä.

Pikaviestipalvelu WhatsAppin avulla voit viestiä sekä kahden kesken että ryhmässä. Mitä enemmän käytät WhatsAppia, sen hyödyllisempää on tietää niksit, joilla sovelluksen voi ottaa todelliseen tehokäyttöön.

Etsitkö paljon tietoa Googlesta? Googlaaminen on taitolaji, jota kannattaa opetella.

Etkö ole ennen käyttänyt internetiä tai neuvotko itse vasta-alkajaa? Tästä artikkelista löydät neljä ohjevideota, jotka opastavat digiajan perustaitoihin, kuten WhatsApp-viestin lähettämiseen ja Yle Areenan käyttämiseen.

...asiointiin verkossa?

Ilman omaa sähköpostia verkko- tai kännykkäpalveluiden käyttäminen muuttuu hyvin vaikeaksi. Haluatko luoda sähköpostitilin? Näillä ohjeilla voit luoda Gmail-, Outlook- tai Yahoo-tilin ilmaiseksi.

Haluatko hoitaa pankkiasiat kotoa käsin? Mobiilipankkiin pääsee, kun lataa kännykkään tai tabletille pankin sovelluksen. Tämä artikkeli opastaa verkkopankkiasiointiin puhelimella tai tabletilla.

Lähes kaikki lääkärikäyntisi ja sähköisesti tallennetut potilastietosi löytyvät Kelan ylläpitämästä Omakanta-palvelusta. Digitreenien testin avulla opit, mitä kaikkea Omakannassa voi tehdä.

Vaaditaanko asiakirjat sähköisessä muodossa? Askarruttaako jokin muu liitetiedostoihin liittyvä? Digitreenien vinkeillä muutat asiakirjat sähköisiksi ja toimitat vaaditut liitteet viranomaisille.

Suomi.fi -verkkosivulta saat hyödyllistä tietoa liittyen omaan elämäntilanteeseesi, kuten lapsen syntymään, työttömyyteen tai läheisen kuolemaan. Sivustolle on myös koottu tietoa Suomen julkisista palveluista. Testaa, tiesitkö kaiken tämän Suomi.fi:stä?

...videotapaamiseen tai etätyöhön verkossa?

Pohditko, mitkä etäpalvelut sopivat peruskäyttäjälle? Mitä pitää ottaa huomioon, kun järjestää videokokouksen etänä? Digitreenien artikkeli antaa vinkkejä etäpalaverien työkaluista.

Videopuhelujen soittaminen on ilmaista ja helppoa, ja niitä voi käyttää moneen – työasioihin tai läheisille soittamiseen. Videopuhelut tulevat tutuiksi, kun osaat ensin videopuhelujen alkeet.

...turvallisuuden lisäämiseen verkossa?

Luotettavan tiedon lukeminen verkosta on tärkeää. Yle Uutisvahti -sovelluksella voit seurata uutisia reaaliajassa ja räätälöidä uutisaiheiden tarjontaa oman kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan.

Oikein käytettynä puhelin on hyvä apu hätätilanteissa. Digitreenien artikkelissa kerrotaan, miksi yhteystiedoissa pitäisi lukea “ICE” ja miksi “112 Suomi” -sovellus kannattaa ottaa käyttöön.

Mikä on vpn ja miten se otetaan käyttöön? Digitreenien artikkelista löydät kattavasti tietoa vpn:stä.

Epäiletkö, että sinua huijataan verkossa? Digitreenien muistilistan kolme kysymystä auttavat sinua tunnistamaan verkkokalastelua ja huijausyrityksiä.

…verkon hyödyntämiseen ajanvietteenä?

Netti-tv:tä voi katsella miltä tahansa älylaitteelta ja televisiostakin, jos tv on uudehko tai käytettävissä on lisälaite. Tämän jutun ohjeilla heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle. Mitä sitten katsoa? Tähän Digitreenien artikkeliin on koottu suomalaisten tv-kanavien ilmaiset suoratoistopalvelut.

Näin voit lukea digitaalista kirjaa eli e-kirjaa älypuhelimesta tai tietokoneen ja tablet-tietokoneen ruudulta.

Kaipaatko kuunneltavaa? Kuuntele äänisarjoja eli podcasteja ja lataa ne laitteellesi Digitreenien ohjeella.

Käytätkö paljon aikaa videopalvelu Youtubessa? Youtuben käytön perusteilla saat palvelusta vielä enemmän irti.

Olisiko viimein aika järjestellä kaikki valokuvat? Näin saat digitaalisen valokuvakaaoksen hallintaan ja löydät etsimäsi kuvat.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
25.6.20 Lisätty alkuun maininta jutun kirjoittamisajasta.

Jutun on kirjoittanut Anna Horppu, joka on kevään 2020 toimitusharjoittelijana Yle Oppimisessa.

Kommentit