Hyppää pääsisältöön

Olavi Uusivirran toivekonsertti: "Musiikillinen tervehdys niille, jotka kärsivät eniten”

Olavi Uusivirta katsoo kameraan.
Olavi Uusivirran toivekonsertti lauantaina 4.4. klo 18.30 Yle TV2:ssa. Olavi Uusivirta katsoo kameraan. Kuva: Tero Ahonen / Universal Olavi Uusivirta,Yle Olohuone

Lauantaina Olavi Uusivirta bändeineen soittaa puolitoista tuntia suomalaisia ikivihreitä suorassa lähetyksessä. Kappaleita, joita yleisö on toivonut. – Tahdomme tarjota musiikillisen tervehdyksen erityisesti niille ikäluokille, jotka tässä kriisissä kärsivät eniten, Olavi Uusivirta sanoo.

Muun muassa hiteistä Kultaa hiuksissa ja On niin helppoo olla onnellinen tunnetulle Olavi Uusivirralle ikivihreiden esittäminen on paluu juurille, sinne mistä hänen laulajauransa aikoinaan alkoi. Vuosi oli noin 1997.

– Ensimmäinen julkinen esiintymiseni laulajana on muistini mukaan ollut jossakin koulun tilaisuudessa, jossa olen esittänyt Hopeinen kuu -kappaleen tai Rauli Badding Somerjoen Valot. Yläaste- ja lukioaikoina tuli tehtyä paljon coverkeikkoja ja esitettyä musaa laidasta laitaan. Lauluinnostukseni on lähtenyt nimenomaan vanhasta suomi-iskelmästä, Olavi kertoo.

Olaville itselleen suomalaiset ikivihreät ovat rakkaita, joten hän nauttii kun pääsee esittämään niitä suorassa tv-lähetyksessä. Yksi suomalainen klassikko on Olaville itselleen ylitse muiden: Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen.

Lumi teki enkelin eteiseen on koodautunut dna:hani.

Se lienee ensimmäisiä suomenkielisiä kappaleita, joita Olavi on kuullut – todennäköisesti jo äitinsä kohdussa.

– Hectorin Linnut, linnut -albumi teki minuun 3-4-vuotiaana valtavan suuren vaikutuksen. Kuuntelin vinyylilevyn aivan puhki, ja se on mulla edelleen tallella. Luulen, että kappale on koodautunut dna:hani jollakin tapaa tai ainakin tullut jo äidinmaidossa minuun ja jäänyt elämään, Olavi kertoo.

Olavin rakkaus kyseiseen biisiin on tallentunut jopa dokumenttielokuvaan Jätkät, jossa seurattiin Olavin päiväkodin arkea:

– Olin rakentanut peitoista ja patjoista majan, ja kuuntelin siellä Lumi teki enkelin eteiseen -kappaletta ja selitin omia havaintojani elämästä, Olavi muistelee.

Jo tuhansia toiveita - lähetä omasi!

Lauantain toivekonsertissa kuullaan katsojien muistoja heille tärkeisiin ikivihreisiin. Toiveita ja tarinoita on voinut lähettää osoitteessa yle.fi/olohuone.

– Ajatus on että toiveita ryyditetään tarinoilla tai anekdooteilla, miksi juuri tämä kappale. Vaikka että tämä tuo minulle lohtua tässä eristyksen ajassa tai tämä biisi oli hittilistoilla, kun tapasin ensirakkauteni. Tavoitteena on myös ottaa Skype-yhteyksiä toivojiin ja vaihtaa kuulumisia, Olavi raottaa.

Jokaisella tv-katsojalla on mahdollisuus osallistua suoraan lähetykseen ja lähettää terveisensä jollekulle rakkaalle ja tärkeälle ihmiselle, jota ei nyt voi eristyksen takia nähdä. Viestejä voi lähettää WhatsAppin kautta numeroon 044 4214939, ja terveiset välittyvät ruudun kautta kaikille katsojille ympäri Suomen.

Mummodisko vaihtui toivekonserttiin

Ajatus Olavi Uusivirran toivekonserttiin, jossa kuullaan vain kotimaisia ikivihreitä, tuli Olavilta itseltään. Hän on syksystä asti soittanut akustisia keikkoja palvelutaloissa Mummodisko-dj-kaksikon eli Mikko Haapalaisen ja Joni Tammisalon kanssa.

Kevään palvelutalokeikat jouduttiin koronan takia panemaan jäihin. Olavi ja Mikko keksivät, että täytyy olla vaihtoehtoinen tapa tarjota viihdykettä yleisölle, joka tässä tilanteessa on yksi isoimpia kärsijöitä.

– Vanhukset joutuvat lähtökohtaisesti kokemaan yksinäisyyttä, ja tässä eristyksen ajassa se kokemus korostuu. Tahdomme tarjota musiikillisen tervehdyksen erityisesti niille ikäluokille, jotka tässä kriisissä kärsivät eniten.

Lauantaina Olavi esiintyy oman bändinsä – eli Timo Kämäräisen, Jaakko Kämäräisen ja Olli Krogeruksen – kanssa. Bonuksena kokoonpanoon liittyy Olavin serkku, Tuure Kilpeläisen Kaihon Karavaanissa koskettimia ja haitaria soittava Jiri Kuronen.

Olavi kertoo, että on oppinut laajan suomi-iskelmärepertuaarinsa serkkunsa ansiosta, joka lapsuudessa jo innosti Olavia musiikin pariin.

– Jiri on viisikosta se, joka varmasti osaa myös lauantaina kaikki biisit ja muistaa niiden sanat! Olavi nauraa.

Yle Olohuone: Toivekonsertti Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 4.4. klo 18.30-20.00. Lähetä oma toivekappaleesi tästä.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone