Hyppää pääsisältöön

Suomi.fissä voit valtuuttaa läheisesi esimerkiksi hoitamaan apteekkiasioita puolestasi

Käsi osoittaa näyttöä tai muuta valoisaa pintaa.
Käsi osoittaa näyttöä tai muuta valoisaa pintaa. Kuva: Alejandro Luengo, Unsplash digitaidot,Digitreenit,sähköinen arkistointi,Suomi.fi,valtuuttaminen

Suomesta löytyy hyödyllinen viranomaisten palvelu, jota moni ei vielä ole käyttänyt. Suomi.fi-sivulla voit valtuuttaa toisen ihmisen asioimaan puolestasi esimerkiksi Omakanta-palvelussa.

Löydät jutusta ohjeet valtuuden antamiseen askel askeleelta.

Apteekkikäyntien lisäksi voit valtuuttaa toisen vaikka täyttämään puolestasi veroilmoituksen tai lukemaan sähköiset suomi.fi-viestisi. Valtuutettavia palveluja tulee suomi.fihin koko ajan lisää.

Miksi valtuuttaisin, kun toinen saa lääkkeeni apteekista Kela-kortillakin?

Toinen täysi-ikäinen voi hakea puolestasi reseptilääkkeitä apteekista, kunhan hänellä on sinun Kela-korttisi tai reseptiin liittyvä potilasohje.

Sähköinen valtakirja antaa kuitenkin laajemmat oikeudet. Se myös toimii kaikissa Suomen apteekeissa, kun perinteinen paperinen valtakirja on voimassa vain yhdessä apteekissa.

Voit antaa valtuuden yhteen tai useampaan asiaan kerralla.

Suomi.fissä voit myös pyytää toiselta sähköisiä valtuuksia.

Jotkut suomi.fin valtuusasiat on tarkoitettu vain yrityksille ja muille organisaatioille. Tässä jutussa käsitellään vain ihmiseltä ihmiselle annettavia valtuutuksia.

Näin annat valtuuden läheisellesi (tai muulle luotettavalle ihmiselle):

(ohje on tehty tiedokoneelle - puhelimella joudut painelemaan joitakin valikoita itse esiin)

  1. Mene sivulle suomi.fi. Tunnistaudu eli kirjaudu pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Sivu näkee väestötietojärjestelmästä, että olet täysi-ikäinen ja täysivaltainen.
  2. Kun olet kirjautuneena, nimesi näkyy ruudulla ja näet tekstin Kirjaudu ulos.
  3. Avaa ylälaidan valikosta kohta Valtuudet .
  4. Valitse Henkilökohtaiset valtuudet > valitse valikosta Anna valtuuksia.
  5. Olet vaiheessa 1/5. Valitse Lisää henkilö. Täytä etunimi, sukunimi ja henkilötunnus. Et voi valtuuttaa ketään ilman hänen henkilötunnustaan. Järjestelmä tarkistaa väestötietojärjestelmästä, että nimi ja henkilötiedot täsmäävät ja että kyseessä on täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö. Jos haluat valtuuttaa muita ihmisiä, vaikkapa toisenkin täysi-ikäisen lapsesi, lisää hänen tietonsa. > Valitse Seuraava.
  6. Olet vaiheessa 2/5 eli valtuusasian valinnassa. Kirjoita hakemasi asia hakukenttään tai hae pitkältä listalta (ruksi sitä ennen Näytä kaikki valtuusasiat). Voit valita useita valtuusasioita. Palvelu kertoo, mitä valtuutettu voi puolestasi tehdä. Kun olet valmis, valitse Seuraava.
  7. Olet vaiheessa 3/5, jossa näet valitsemasi valtuusasiat. Voit tehdä muutoksia ja kun olet tyytyväinen, paina Seuraava.
  8. Olet vaiheessa 4/5. Palvelu ehdottaa automaattisesti valtuuden voimassaoloajaksi viittä vuotta. Voit vaihtaa aloitus- ja päättymisaikaa painamalla kalenterikuvaketta. Kun olet valinnut ajan, paina Seuraava.
  9. Olet vaiheessa 5/5. Tarkista, että tiedot ovat oikein. Valitse Vahvista.

Kun olet antanut jollekin valtuuden, se astuu heti voimaan. Toinen voi käyttää sitä saman tien esimerkiksi apteekissa asiointiin.

Jos taas pyydät valtuutta toiselta, hänen täytyy kirjautua suomi.fihin ja hyväksyä pyyntö. Valtuutus toimii vasta sen jälkeen. Jos tällä toisella on Suomi.fi-viestit käytössä, hän saa sieltä tiedon pyynnöstäsi. Jos ei ole, sinun pitää kertoa pyynnöstä hänelle itse.

Valtuutta voi myös pyytää suoraan joissakin asiointipalveluissa, kuten Omakannassa tai Omaverossa. Se tehdään painikkeella Asioi puolesta.

Apua Valtuudet-palvelun termistön kanssa

Suomi.fi-valtuuksien sanasto saattaa hämmentää tavallista käyttäjää: Mitä tarkoittaa asiointipalvelu, entä valtuusasia tai valtuuden tarkenne?

Löydät näihin vastauksia palvelun omasta sanastosta.

Voit perua antamasi valtuuden samassa palvelussa milloin vain. Klikkaa valtuuttamasi ihmisen nimeä, ruksi vasemmalla oleva laatikko, jolloin kohta Mitätöi valittu aktivoituu.

Menestystä valtuuksien antamiseen ja pyytämiseen!

Kurkista alkajaisiksi vaikka Suomi.fin minuutin video apteekkiasioinnin valtuuksista.

Omakanta-valtuuksien ohjeet löydät suomi.fin sivulta.


Tietoja juttuun antoi kehityspäällikkö Mika King Digi- ja väestötietovirastosta.

Muokkaukset:
21.4.21: Lisätty maininnat Omakannasta.
15.12.22: Ohjepolku ajan tasalle, kuva-ohjeet poistettu hiukan vanhentuneina.

Keskustele