Hyppää pääsisältöön

Suomi.fissä voit valtuuttaa läheisesi esimerkiksi hoitamaan apteekkiasioita puolestasi

Käsi osoittaa näyttöä tai muuta valoisaa pintaa.
Käsi osoittaa näyttöä tai muuta valoisaa pintaa. Kuva: Alejandro Luengo, Unsplash digitaidot,Digitreenit,sähköinen arkistointi,Suomi.fi,valtuuttaminen

Suomi.fi-sivulla voit valtuuttaa toisen ihmisen asioimaan puolestasi esimerkiksi kaikissa apteekeissa. Löydät jutusta ohjeet valtuuden antamiseen askel askeleelta.

Suomi.fi on verkkosivu, jolta löydät kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut. Sivun Valtuudet-osio listaa kymmenittäin palveluja, joissa ihminen voi asioida toisen puolesta.

Apteekkikäyntien lisäksi voit valtuuttaa toisen vaikka täyttämään puolestasi veroilmoituksen tai lukemaan sähköiset suomi.fi-viestisi. Näitä palveluja tulee suomi.fihin koko ajan lisää.

Miksi valtuuttaisin, kun toinen saa lääkkeeni apteekista Kela-kortillakin?

Toinen täysi-ikäinen voi hakea puolestasi reseptilääkkeitä apteekista, kunhan hänellä on sinun Kela-korttisi tai reseptiin liittyvä potilasohje.

Sähköinen valtakirja antaa kuitenkin laajemmat oikeudet. Se myös toimii kaikissa Suomen apteekeissa, kun perinteinen paperinen valtakirja on voimassa vain yhdessä apteekissa.

Voit antaa valtuuden yhteen tai useampaan asiaan kerralla.

Suomi.fissä voit myös pyytää toiselta sähköisiä valtuuksia.

Suomi.fillä on myös oma mobiilisovellus, mutta siellä Valtuudet-palvelu ei toistaiseksi toimi. Valtuuksia annetaan ja pyydetään ainoastaan nettiselaimella (tilanne keväällä 2020).

Jotkut suomi.fin valtuusasiat on tarkoitettu vain yrityksille ja muille organisaatioille. Tässä jutussa käsitellään vain ihmiseltä ihmiselle annettavia valtuutuksia.

Näin annat valtuuden läheisellesi (tai muulle luotettavalle ihmiselle):

Kuvalliset ohjeet löydät alempaa.

  1. Mene sivulle suomi.fi. Tunnistaudu eli kirjaudu pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Sivu näkee väestötietojärjestelmästä, että olet täysi-ikäinen ja täysivaltainen.
  2. Nyt olet kirjautuneena. Nimesi näkyy ruudulla ja Tunnistaudu on muuttunut tekstiksi Kirjaudu ulos.
  3. Hae kohta Valtuudet (puhelimella vieritä alaspäin) ja siirry sinne.
  4. Avaa valikko Annetut valtuudet ja valitse Anna valtuus.
  5. Olet vaiheessa 1/4. Valitse Lisää henkilö. Täytä etunimi, sukunimi ja henkilötunnus. Et voi valtuuttaa ketään ilman hänen henkilötunnustaan. Järjestelmä tarkistaa väestötietojärjestelmästä, että nimi ja henkilötiedot täsmäävät ja että kyseessä on täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö. Jos haluat valtuuttaa muita ihmisiä, vaikkapa toisenkin täysi-ikäisen lapsesi, lisää hänen tietonsa. Valitse Seuraava.
  6. Olet vaiheessa 2/4. Valitse listalta Valtuusasia. Lista on pitkä, joten sitkeyttä vaaditaan. Palvelu kertoo, mitä valtuutettu voi puolestasi tehdä. Voit valita myös useita valtuusasioita.
  7. Kun olet valinnut yhden tai useita valtuusasioita, näet kohdan Ota käyttöön valtuuden tarkenne. Se on aktiivinen vain, jos tarkenteen voi valita. Esimerkiksi apteekkiasioinnissa ei voi. Valitse Seuraava.
  8. Olet vaiheessa 3/4. Palvelu ehdottaa automaattisesti valtuuden voimassaoloajaksi viittä vuotta. Voit vaihtaa aikaa, aloituspäivää ja loppumispäivää. Kun klikkaat kalenteria, palvelu antaa valmiita vaihtoehtoja: 1,5,10,15 tai 25 vuotta alkamispäivästä. Kun olet valinnut ajan, paina Seuraava.
  9. Olet vaiheessa 4/4. Tarkista, että tiedot ovat oikein. Valtuutettuja-kohdasta voit tarkistaa, että valtuusasia meni oikein. Valitse Vahvista.
  10. Tämä on tärkeää: Palvelu ei kerro henkilölle, että olet antanut valtuuden (tai pyytänyt sellaista). Kerro siis valtuuttamallesi ihmiselle, että häntä odottaa suomi.fi-valtuuksissa valtuuspyyntö. Hänen täytyy kirjautua suomi.fihin ja hyväksyä pyyntö, ennen kuin valtuutus toimii. Viranomaiset hakevat ratkaisua tähän asiaan eli jatkossa palvelu saattaa ilmoittaa valtuutuksista tai pyynnöistä toiselle.

Apua Valtuudet-palvelun termistön kanssa

Suomi.fi-valtuuksien sanasto saattaa hämmentää tavallista käyttäjää: Mitä tarkoittaa asiointipalvelu, entä valtuusasia tai valtuuden tarkenne?

Löydät näihin vastauksia palvelun omasta sanastosta.

Älä myöskään ihmettele, jos näet Valtuudet-palvelussa tekstin “Valtuusasian asiointikanavat eivät vielä näy Suomi.fissä”.

Syy on järjestelmässä: Kyseisen palvelun tarjoaja ei ole vienyt palveluaan viranomaisten tietokantaan, josta se poimitaan Valtuuksiin.

Esimerkiksi Apteekkiasioinnin sähköinen valtuutus toimii mainiosti Suomen lähes 900 apteekissa, vaikka Apteekkiasioinnin kohdalla näkyy tämä teksti.

Nämä kuvat olivat puhelimesta, mutta samat toiminnot löytyvät myös isommalta näytöltä.

Voit perua antamasi valtuuden samassa palvelussa milloin vain. Klikkaa valtuuttamasi ihmisen nimeä, ruksi vasemmalla oleva laatikko, jolloin kohta Mitätöi valittu aktivoituu.

Menestystä valtuuksien antamiseen ja pyytämiseen!

Kurkista alkajaisiksi vaikka Suomi.fin minuutin video apteekkiasioinnin valtuuksista.


Tietoja juttuun antoi kehityspäällikkö Mika King Digi- ja väestötietovirastosta.

Keskustele