Hyppää pääsisältöön

Tänä keväänä Lordi voittaa jälleen Euroviisut! Ylen viisukeväässä takavuosien finaaleja, Europe Shine A Light ja muuta viisuohjelmaa

Viisuviikko on tänä vuonna nostalgiaviikko.
Viisuviikko on tänä vuonna nostalgiaviikko. Europe Shine a Light

Toukokuuta ei sittenkään tarvitse viettää murheellisena ilman viisuhuumaa. Osana Yle Olohuonetta Yle lähettää runsaasti Euroviisuihin liittyvää ohjelmaa viisuviikonloppuna torstaista lauantaihin 14.-16.5.

Odotetuin ohjelma lienee kansainvälinen suora Europe Shine A Light -musiikkishow, jossa esitetään kaikki tämän vuoden euroviisukappaleet. Lisäksi Yle esittää kolme takavuosien viisufinaalia, mm. Lordin historiallisen voiton.

TORSTAI 14.5.
Yle Olohuone: Euroviisut 2020
19:00-20:30 Yle TV2 ja Areena
Mitkä kymmenen kappaletta nousevat suomalaisten suosikeiksi tämän vuoden viisukappaleista? Katsojat voivat äänestää suosikkikappaleitaan ja -esityksiään, joista kymmenen parasta näytetään Mikko Silvennoisen ja Krista Siegfridsin juontamassa lähetyksessä. Esitysten välillä nähdään myös muita musiikkiesityksiä.

Äänestä vuoden 2020 parasta euroviisua! Äänestys on auki 12.5. klo 23.59 saakka. Lähetyksen vieraina ovat Aksel Kankaanranta, Erika Vikman, YleX:n toimittaja Katri Norrlin ja Miss Divet alias Marko Vainio.

Softengine på Eurovisionsscenen.
Softengine på Eurovisionsscenen. Kuva: EBU / Andres Putting

Eurovision laulukilpailu: Kööpenhamina 2014
20:30 Yle TV2 ja Areena
Vuonna 2014 Suomi lähetti Kööpenhaminan Euroviisuihin jotain parempaa ja saavutti viisuhistoriansa toiseksi parhaan sijoituksensa osallistujamäärään suhteutettuna! Seinäjokelainen viisihenkinen alternative rock -yhtye Softengine sijoittui kappaleellaan Something Better finaalissa 11. sijalle 72 pisteellä ja sai omassa semifinaalissaan 3. eniten ääniä. Euroviisut voitti Itävallan Conchita Wurst mahtipontisella balladillaan Rise Like a Phoenix keräten 290 pistettä.

PERJANTAI 15.5.

Yle Olohuone: Euroviisutoiveet
19:00-20:30 Yle TV2 ja Areena
Mikä on kaikkien aikojen suosikkieuroviisusi ja miksi? Suomalaiset voivat lähettää Ylelle viisutoiveensa ja perustelut miksi kappale tai esitys on itselle merkityksellinen. Jos oma suosikki valitaan, sen ehdottaja pääsee suoraan lähetykseen puhelimen välityksellä. Lähetyksessä nähdään myös studiovieraita: Helsingin-viisujen juontajat Jaana Pelkonen ja Mikko Leppilampi, Mr. Lordi sekä Sonja Lumme. Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids juontavat.

Toiveita soitetaan myös Radio Suomen Euroviisu-toivekonsertti -ohjelmassa la 16.5.Oman toiveen voi lähettää Ylen Euroviisut-sivustolla. Oman toiveen voi lähettää Ylen verkossa lomakkeella, joka avataan maanantaina 27.4. osoitteissa yle.fi/euroviisut ja yle.fi/radiosuomi

Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006.
Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006. Kuva: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Lordi,Euroviisut
.

Eurovision laulukilpailu: Ateena 2006
20:30-23:30 Yle TV2 ja Areena
Finland, 12 points! Elä uudelleen yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista hetkistä, kun Lordin Hard Rock Hallelujah voitti Ateenassa vuoden 2006 Euroviisut. Tavalliset pop-ilottelut ja viisuballadit jäivät monstereiden jalkoihin, kun Lordi voitti ylivoimaisesti 292 pisteellä. Suomi sai täydet pisteet kaikilta Pohjoismailta sekä Britannialta, Virolta, Puolalta ja Kreikalta. Lordin voittoa juhlittiin Helsingin Kauppatorilla yli 90 000 ihmisen voimin. Poliisin mukaan kyseessä oli siihen saakka Suomen historian suurin kansanjuhla.

LAUANTAI 16.5.

Yle Olohuone: Euroviisustudio
18:05-18:30 Yle TV2 ja Areena
Viisutunnelmaan virittäydytään Mikko Silvennoisen ja Krista Siegfridsin seurassa ennen Helsingissä järjestetyn, vuoden 2007 Euroviisufinaalin uusintaa sekä Euroopan yhteen tuovaa suoraa Europe Shine a Light -lähetystä. Lähetyksen vieraat: Helsingin-viisujen monikameraohjaaja Timo Suomi ja yllätysjuontajana esiintynyt Krisse Salminen, Hanna Pakarinen sekä Aksel Kankaanranta. Koko illan seurassanne on Yle Kioskin viisuchatti, jota hostaavat Gogi ja Essi Lamppu. Tule mukaan vuoden hauskimpaan viisukeskusteluun!

Verka Serduchka esiintyy vuoden 2007 Euroviisujen kenraaliharjoituksessa. Yllään hänellä on hopeinen tähtipäähine ja hopea paljettiasu.
Verka Serduchka esiintyy vuoden 2007 Euroviisujen kenraaliharjoituksessa. Yllään hänellä on hopeinen tähtipäähine ja hopea paljettiasu. Kuva: AOP VERKA SERDUCHKA - Dancing lasha tumbai Ukraina: euroviisu 2007 (Eurovision laulukilpailu: Suomi: Helsinki; 2. sija).,Euroviisut,Ukraina,Vjerka Serdjutška

Eurovision laulukilpailu: Helsinki 2007
18:30-21:45 Yle TV2 ja Areena
Lordin vuoden 2006 voiton jälkeen Euroviisut järjestettiin Suomessa, ensimmäistä kertaa. Voiton vei Euroviisuihin itsenäisenä valtiona ensimmäistä kertaa osallistunut Serbia, edustajanaan Marija Šerifović ja kappaleensa Molitva. Suurin voittaja viisuissa taisi kuitenkin olla toiselle sijalle jäänyt ukrainalainen Vjerka Serdjutška kappaleellaan Dancing Lasha Tumbai, jonka riemastuttava lavashow on yksi viisuhistorian ikimuistoisimmista. Hanna Pakarinen edusti Suomea kappaleellaan Leave Me Alone, ja oli finaalissa sijalla 17. keräten 53 pistettä.

Euroviisujen sijasta lähetetään ohjelma nimeltään Europe Shine A Light
Euroviisujen sijasta lähetetään ohjelma nimeltään Europe Shine A Light Euroviisut 2020,Euroviisut,Europe Shine a Light

Yle Olohuone: Euroviisustudio
21:45-22:00 Yle TV2 ja Areena
Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids jatkavat euroviisutunnelmissa.


Europe Shine A Light

22:00-00:00 Yle TV2 ja Areena

Eurovision Song Contest -finaalin tilalla nähdään tänä vuonna Europe Shine A Light. Ohjelmassa esitetään huippuhetket kaikista 41 kappaleesta, jotka piti nähdä tämän vuoden Euroviisuissa, mukana myös Aksel Kankaanrannan Looking Back. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan ohjelmalla halutaan kunnioittaa peruutetun laulukilpailun artisteja ja nostaa heidät parrasvaloihin sekä tuoda ihmisiä yhteen koronakriisin keskellä. Show’n aikana nähdään myös uusi versio myöhemmin valittavasta viisuklassikosta, jonka esittävät yhdessä tämän vuoden Euroviisuihin valitut artistit. Kappale sanoitetaan uudelleen koronatilanteeseen sopivilla lyriikoilla, ja sillä halutaan muistaa koronaviruksen uhreja ja kiittää heitä, jotka pitävät yhteiskuntaa yllä. Europe Shine A Light tulee olemaan unohtumaton hetki Euroviisujen historiassa.

Lähetyksen juontavat Chantal Janzen, Edsilia Rombley ja Jan Smit. Musiikkishow kestää kaksi tuntia ja sen järjestää EBU ja sen sen hollantilaiset jäsenyhtiöt NPO, NOS ja AVROTROS.

RADIO SUOMEN VIISUKEVÄT

Kaikkien aikojen viisut - hittejä ja huteja
ma 13.4. (2. pääsiäispäivä)
Euroviisut on peruttu, mutta nyt onkin aika kuunnella ne ikimuistoisimmat viisut. Suurimpia klassikoita ja muutamia ohilyöntejä on ruotimassa Sanna Pirkkalainen.

Euroviisut 2020 - nämä jäivät kuulematta
osa I: ti 12.5. Radio Suomi
osa II: to 14.5. Radio Suomi
Peruuntuneiden Euroviisukarsintojen tilalle Radio Suomen iltaan tehdään kaksi 2 tunnin ohjelmaa Euroviisut 2020 - nämä jäivät kuulematta. Ohjelmissa soitetaan läpi tämän vuoden ehdokasbiisit. Ohjelma on samantyylinen kuin aiempina vuosina pääsiäiselle tehdyt esikuuntelut. Toimittajana Sanna Pirkkalainen, tuottajana Sannika Michelsson.

Sanna Pirkkalainen hymyilee kuvassa.
Sanna Pirkkalainen hymyilee kuvassa. henkilökuvat,sanna pirkkalainen

Euroviisu-toivekonsertti
la 16.5. Radio Suomi
Radio Suomen lauantai-illassa kuullaan Euroviisu-toivekonsertti. Ohjelmaan pyydetään etukäteen kuuntelijoilta toiveita koko Euroviisujen historian ajalta. Ohjelmasta soitetaan myös kuuntelijoille ja kysytään miksi juuri tämän kappaleen haluaisivat kuulla. Toimittajana Sanna Pirkkalainen, tuottajana Sannika Michelsson.

Viisupäiväkirjat
Viisupäiväkirjat Kuva: Yle Krista Siegfrids,William Lee Adams

Eurovision Diaries - Viisupäiväkirjat avaa valtavaa fani-ilmiötä Euroviisujen ympärillä
Mistä viisurakkaus syntyy? Eurovision Diaries - Viisupäiväkirjat on dokumenttielokuva fanaattisista viisufaneista, joille Euroviisut ovat lähes koko elämä. Ylen tuottama joukkoistettu viisudokumentti lisämateriaaleineen julkaistaan osoitteessa yle.fi/viisupaivakirjat 6. huhtikuuta.
Katso dokumentti Yle Areenasta


Euroviisaat / De Eurovisa

3.4. alkaen pe 18:30 Yle Fem ja 21:50 Yle TV2, Areenassa pe 00:01

Muuttuneesta tilanteesta huolimatta Euroviisaat nähdään televisiossa kuten aikaisemminkin. Tutut juontajat Eva Frantz ja Johan Lindroos käyvät kaikki 41 tämän vuoden euroviisuedustajaa läpi kahdessa jaksossa ja mukana on aina yksi vaihtuva panelisti.

– On kiva tuoda esille taiteilijoita, jotka ovat tehneet kovan työn päästäkseen Euroviisuihin. Näin pystytään jotenkin kunnioittamaan tehtyä työtä. Euroviisut 2020 olisi ollut hauska ja monipuolinen viisuvuosi, juontajat toteavat.

Euroviisaiden juontajat Eva Frantz ja Johan Lindroos.
Euroviisaiden juontajat Eva Frantz ja Johan Lindroos. Kuva: Barbro Ahlstedt / Yle Eva Frantz,Johan Lindroos

Eurovision Home Concerts
3.4. alkaen 18:00 ESC:n YouTube-kanava
EBU järjestää perjantaisin 3.4. alkaen YouTube-kanavallaan Euroviisut-kotikonsertteja, joissa viisuartistit esittävät cover-versioita menneiden vuosien viisuhiteistä. Yleisö saa Eurovision Song Contestin sometileillä äänestää suosikkiaan artistin antamista vaihtoehdoista. Mukana on sekä aiemmin Euroviisuissa esiintyneitä artisteja, että tämän vuoden kilpailijoita. Myös Aksel Kankaanranta esiintyy kotikonsertissa pitkäperjantaina 10.4. esittäen joko Paradise Oskarin Da Da Damin tai Alexander Rybakin Fairytalen. Äänestys avataan Euroviisujen somekanavilla lähipäivinä.

Jokaisessa jaksossa nähdään esitykset usealta eri viisuartistilta. Perjantaina 3.4 klo 18 ensimmäisessä konsertissa esiintyvät Ryan O'Shaughnessy (Irlanti, Euroviisut 2018), Tamara Todevska (Pohjois-Makedonia, Euroviisut 2008 ja 2019), Rasmussen (Tanska, Euroviisut 2018) sekä Slavko (Montenegro, Euroviisut 2017).
Lue lisää konserteista.