Hyppää pääsisältöön

Vanhat pensselit saavat uuden elämän räväköinä kukkoina

Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar
Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Tee se itse,Camilla Forsén-Ström

Jokaiselta löytyy jokin vanha pensseli, joka on unohtunut ja kuivunut maalausinnon laannuttua. Tai pensseleitä, jotka ovat palvelleet hyvin ja ovat nyt harottavia ja hapsottavia. Ne voivat saada uuden hullun elämän kukkoina, joissa on asennetta. Tapettiliisteri ja sanomalehtipaperi antavat niille oikean muodon.

Materiaali:
Vanhojen pensseleiden, tapettiliisterin ja muutaman sanomalehden sivun lisäksi tarvitset askartelumaalia ja siveltimiä, joilla voit maalata.

Tee näin:

  1. Revi pitkulaisia paloja sanomalehtipaperista ja sekoita tapettiliisteri, jota ei tarvita paljon. Työskentele mielellään vahakankaan päällä, sillä työ on aika sottaista!
  2. Sivele liisteriä paperin molemmille puolille ja peitä pensselin metalliosa paperilla. Jos haluat, paperi voi myös nousta pensselin harjasten päälle sillä puolella, joka on tulevan kukkosi etupuoli.

    Sitten pitää vain vähitellen saada kukolle kasvot. Huomiota herättävin on nokka, mutta voit myös muotoilla kulmakarvoja ja helttaa, leuan alla olevaa pussia.

  3. Revi pieniä kapeita paloja ja liimaa ne päällekkäin. Purista liisteröityä paperia yhteen niin, että muodostuu laskos, josta muodostuu nokka. Nokka kasvaa asteittain ja piirteet vahvistuvat, mitä enemmän paperia liimaat ja muotoilet. Päätät itse, miltä kukkosi näyttää.

    Jos haluat oikein ison nokan, anna paperikerrosten kuivua välillä. Hyvä vinkki on tehdä yhtä aikaa useampaa kukkoa. Anna kuivua.

  4. Kun pinta on kokonaan kuivunut, on aika maalata. Aloita karkeasti väripinnoista, anna esimerkiksi kasvoille yksi väri ja nokalle toinen. Töpötä tummaa silmien kohtaan ja maalaa myös takapuoli.
  5. Kun karkea työ on tehty, on viimeistelyn vuoro. Ota esiin ohuin sivellin ja maalaa silmät ja renkaat silmien ympärille. Töpötä vähän patinaa nokkaan ja vahvista nokan muotoa lisää vetämällä maalia kohti pensselin harjaksia kukonharjaksi. Maalaa myös vähän pensselin harjaksia. Vedä juonteita silmien ja heltan ympärille.

Jatka seuraavaan pensseliin hiukan erilaisella väriskaalalla niin, että syntyy hauskempi ja hiukan hullu kokonaisuus. Ja jos haluat ripustaa ne seinälle, niin liimaa vain taulusilmukat pensselin takapuolelle.

Hyvää pääsiäistä!