Hyppää pääsisältöön

Ylen Punainen myrsky -kuunnelma voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon 2019

Kaksi hahmoa kävelee Irakin kartan päällä, kuvassa myös irakin lippu ja teksti Punainen myrsky.
Kuunnelma on Elina Hirvosen käsikirjoittama ja Soila Valkaman dramatisoima ja ohjaama. Kaksi hahmoa kävelee Irakin kartan päällä, kuvassa myös irakin lippu ja teksti Punainen myrsky. Kuva: Yle kuunnelmat,Sokeain kuunnelmapalkinto

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2019 parhaana kotimaisena kuunnelmana Elina Hirvosen käsikirjoittaman ja Soila Valkaman dramatisoiman ja ohjaaman Punainen myrsky -kuunnelman. Sokeain kuunnelmapalkinto myönnettiin nyt 53. kerran.

Raadin mukaan kuunnelma on syvästi tunteisiin vetoava kuvaus lapsen elämästä Irakissa, diktatuurin varjossa vaiettujen perhesalaisuuksien keskellä. Se on myös tarina toivosta ja yhteisöllisyydestä, pakolaisuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta. Loistava äänisuunnittelu vie kuulijan kotisohvalta toreille ja toffeekaduille. Punainen myrsky on tärkeä puheenvuoro pakolaisuudesta käytävässä keskustelussa.

Vuoden ääninäyttelijä 2019 on Jussi Lehtonen

Sokeain kuunnelmaraati valitsi kolmatta kertaa myös vuoden ääninäyttelijän. Valinnan tarkoitus on tuoda esille näyttelijän äänityön suurta merkitystä kuunnelmataiteelle. Punainen myrsky -kuunnelman minä, Jussi Lehtonen, tekee päähenkilön kokemukset todeksi kuulijalle. Lehtosen puheilmaisussa ei ole teatraalisuutta, vaan se välittää tarinan kannalta olennaiset tunteet uskottavasti ja tarkoin vivahtein.

Punainen myrsky -kuunnelman osa 1 lähetetään uusintana sunnuntaina 19.4. klo 15.00 ja osa 2 maanantaina 20.4. klo 19.02. Yle Radio 1:ssä.