Hyppää pääsisältöön

Aika klassista

Anne Teikari
Anne Teikari toimittaa Aika klassista -ohjelmat Anne Teikari Kuva: Jukka Lintinen / Yle nykymusiikki

Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

Lähdin perjantai-iltana 27.2.2020 klo 18.10 kotoani ensin bussilla ja sitten metrolla Musiikkitaloon. Sössötin tuulessa suhisevaan nauhuriin, mitä odotin konsertilta. Yleensä odotan vain yllätyksiä. Haluan tulla viedyksi maailmoihin, joihin ilman konsertissa käymistä en tulisi menneeksi. Musiikkitalon aulassa törmäsin tuttuihin, joilta koetin pyytää kommenttia konserttiodotuksista. He suorastaan säikähtäneinä kieltäytyivät, että ehei, eivät he osaa mitään sanoa klassisesta musiikista.

Siksi haluan tehdä tätä ohjelmaa.

Kerran olin viininmaisteluillassa. Sommelier – hieman alentuen, vaikkei sitä itse myöntäisi – sanoi: ”Viinejä voi kuvailla ihan omin sanoin, eikä tarvitse käyttää mitään hienoja ilmaisuja”. Kommentti liittyy pyrkimykseen tehdä elitistisestä harrasteesta kansanomaisempaa ja helposti lähestyttävää. Viini-illassa maistelin sitten yhtä viiniä. Omaan makuuni se oli suklainen, savuinen, samettinen. Sommelier hetken kommentteja kalasteltuaan muotoili, että kyseessä oli pirskahteleva ja hedelmäinen kevätuutuus.

Olen itsekin pyrkinyt tekemään omilla ohjelmillani klassisesta musiikista jotenkin arkista ja hauskaa, josta voi puhua ihan omin sanoin – koska haluan iloita siitä musiikista muiden kanssa.
On kuitenkin selvä asia, etten tekisi ohjelmaa, ellen olisi kouluttautunut musiikintutkija. Pitää olla kanttia sanoa. Olen kuitenkin todennut epämielekkääksi ja turhauttavaksi selitellä nykyklassista musiikkia auki niin sanotusta vaikeudestaan. Ajattelen, että se nyt on välillä sellaista ja välillä tällaista musaa. Mutta usein on niin, että nykyklassinen musiikki haastaa kuuntelemaan eri tavalla kuin geneerinen musiikkiympäristömme, joka välittyy esimerkiksi radiosta ja televisiosta. Tottumuksen merkitystä ei tule aliarvioida.

En tiedä, avaako ohjelmani uusia ovia kenellekään puhua tai kuunnella nykyklassista musiikkia, mutta toivon niin. Minulla on tarve jakaa itselleni merkityksellisiä musiikillisia kokemuksia ja kysyä musiikista ihmisiltä, jotka tietävät itseäni enemmän. Laumaeläin ja niin edelleen. Kun en tee ohjelmaa, kuuntelen lähinnä julkkisjuorupodcastia ja jääkaapin surinaa.

Aika klassista -ohjelma alkaa ekskursiolla Musiikkitaloon. Toisessa jaksossa keskustellaan musiikinteon rajoista ja rajattomuudesta yhdysvaltalaismuusikko Gabriel Kahanen kanssa, jonka jälkeen on jakso pelimusiikista säveltäjä Salla Hakkolan kanssa. Kuorossa laulamista ja hyvän kuorolaisen ominaisuuksia pohditaan kuoronjohtaja Kirsi Kaunismäki-Suhosen kanssa, ja viimeisessä jaksossa käydään läpi kollektiivisen säveltämisen elementtejä säveltäjä Lauri Supposen kanssa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan.

Lisää ohjelmasta