Hyppää pääsisältöön

Laina-aika kysyy, mitä tekisit, jos tuntematon ihminen haluaisi työntää koko omaisuutensa sinulle?

Anna Vihanto Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000).
Anna Vihanto on tavaratalon kassa Noora. Anna Vihanto Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000). Kuva: Talent House Timo Humaloja,Outi Nyytäjä,Anna Vihanto

Timo Humalojan ohjaamassa ja Outi Nyytäjän kirjoittamassa elokuvassa leikitään nuoren naisen identiteetillä. Mitä tapahtuu, kun menestynyt malli haluaa antaa pankkikorttinsa ja tilinsä sisällön kaupan myyjälle, jolla on sama etu- ja sukunimi?

Outi Nyytäjän (1935-2017) merkitys suomalaiselle draamalle ei piile niinkään hänen omissa näytelmissään tai käsikirjoituksissaan, kuin siinä opetuksessa, jota hän jakoi kokonaiselle käsikirjoittajien sukupolvelle Teatterikorkeakoulussa ja Taideteollisen korkekoulun elokuvalinjalla. Dramaturgina hän muokkasi lukuisia kirjallisuudenhistorian merkkiteoksia radiolle ja televisiolle. Alkuperäiskäsikirjoituksista elokuvan alalla merkittävimpiä ovat Kotia päin (1989) ja Kaivo (1992).

Laina-ajassa Nyytäjä leikittelee käänteisellä identiteettivarkaudella: menestynyt valokuvamalli haluaa ujuttaa oman identiteettinsä ja omaisuutensa kaupan kassalle, joka on hänen täysi nimikaimansa. Elokuvassa seurataan epävarman kassamyyjän kasvua äidin kontrolloimasta hiirulaisesta pystypäiseksi ja itsenäiseksi naiseksi lukuisten moraalisten ja eettisten pohdintojen kautta.

Anna Vihannon esittämä Noora Lehtinen on tavaratalon kassa, jonka hihnalle pakeneva asiakas jättä paitsi ostoksensa myös pankkikorttinsa. Pankkikortissa lukee omistajan nimi: Noora Lehtinen. Ennen pitkää käy ilmi, että kyseessä on saman niminen valokuvamalli (Anna-Elina Lyytikäinen), joka antaa kassatytölle tilin käyttäjätunnukset ja haluaa tämän käyttävän vapaasti tilillään olevaa suurehkoa talletusta. Jännityselokuvan tavoin avautuva tarina saa katsojan miettimään moraalisia valintoja, varastamista, valtaa ja rahan voimaa.

Harvoin elokuvissa nähty Anna Vihanto oli elokuvan tekoaikaan vielä teatterikoululainen, nykyisin hän näyttelee Lahden kaupunginteatterissa. Anna-Elina Lyytikäinen valmistui tatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1993 ja ohjaajaksi vuonna 2000. Hänet on nähty monissa tv-sarjoissa sekä muun muassa elokuvissa Äidin tyttö (1993), Pelon maantiede (1999) ja Liian paksu perhoseksi (1998). Vuodesta 2016 saakka hän on ollut Tampereen Teatterin pääohjaaja.

Anna-Elina Lyytikäinen Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000).
Anna-Elina Lyytikäinen on Malli-Noora. Anna-Elina Lyytikäinen Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000). Kuva: Talent House Timo Humaloja,Outi Nyytäjä,Anna-Elina Lyytikäinen,Laina-aika
Anna Vihanto ja Seela Sella Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000).
Noora (Anna Vihanto) ja äiti (Seela Sella). Anna Vihanto ja Seela Sella Timo Humalojan elokuvassa Laina-aika (2000). Kuva: Talent House Seela Sella,Timo Humaloja,Outi Nyytäjä,Anna Vihanto

Ohjaaja Timo Humaloja loi uransa Ylen Radioteatterissa ja Televisioteatterissa 1970- ja 1980-luvuilla. Ensimmäinen pitkä elokuva oli lupaava tieteisdystopia Valkoinen kääpiö (1986), mutta uran pääpaino on pysynyt dokumenttien ja tv-elokuvien puolella.

Laina-aika syntyi osana Elokuvasäätiön vuonna 1998 alkanutta projektia, jossa neljä käsikirjoittajaa sai valita mieleisensä ohjaajan omalle elokuvahankkeelleen. Muut projektin synnyttämät elokuvat olivat Tove Idströmin ja Jarmo Lampelan Rakastin epätoivoista naista (1999), Iiro Küttnerin ja Saara Saarelan Kuningas Hidas (2000) ja Heikki Vuennon ja Olli Saarelan Bad Luck Love (2000).

  • Laina-aika (2000). R: Anna Vihanto, Anna-Elina Lyytikäinen, Rauno Ahonen, Pinia Flink, Tarja Keinänen, Riia Kataja, Seela Sella. Käsikirjoitus Outi Nyytäjä. Ohjaus Timo Humaloja. Tuotanto Talent House.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa