Hyppää pääsisältöön

Neuvostorockista kertova Sirppi ja kitara valmistui viime hetkellä – parin vuoden kuluttua hajosi koko Neuvostoliitto

Neuvostobändi Mister Twister (Oleg Usmanov, Valeri Lysenko, Vadim Dorohov) elokuvassa Sirppi ja kitara.
Neuvostobändi Mister Twister. Neuvostobändi Mister Twister (Oleg Usmanov, Valeri Lysenko, Vadim Dorohov) elokuvassa Sirppi ja kitara. Kuva: Marja-Leena Hukkanen / Villealfa Filmproductions Oy Marjaana Mykkänen,Mister Twister

Neuvostoliiton historian suurin rocktapahtuma nousee pitkässä aikalaisdokumentissa glasnostin symboliksi ja vanhan vallan murenemisen enteeksi. Vuoden 1988 rockdokumentti huokuu historian käännettä.

Marjaana Mykkäsen ohjaama dokumenttielokuva Sirppi ja kitara – From Russia with Rock (1988) kertoo Neuvostoliiton erään sukupolven tunnoista Gorbatšovin ajan alkuaskelmilla. Kun Mihail Gorbatšov valittiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriksi vuonna 1985, hänen iskusanansa olivat avoimuus ja uudistus, glasnost ja perestroika. Tämä merkitsi ennen näkemätöntä vapauden ilmapiiriä, sensuurin höllentymistä ja länsimaisten vaikutteiden avointa esittämistä. Nuorisolle tämä merkitsi maanalaisen rockmusiikin esiinnousua.

Joulukuussa 1987 Moskovassa järjestettiin viikon mittainen Rockpanoraama, kevyen musiikin katselmus, jossa esiintyi 50 bändiä. Suosittuja konsertteja televisioitiin Neuvostoliiton televisiolle, ja Mykkäsen filmiryhmä pääsi ainoana länsimaalaisena tuotantona seuraamaan tapahtumaa. Elokuva vangitsee valtakunnan tärkeimpien underground-yhtyeiden ensimmäisen julkisen esiintymisen, ja todistaa uralilaisen Nautilus Pompiliuksen raketinomaisen nousun Neuvosto-Venäjän tähtitaivaalle.

Nautilus Pompilius -yhtyeen kitaristi-laulaja Vjatsheslav Butusov ja basisti Dima Umetski.elokuvassa Sirppi ja kitara.
Nautilus Pompilius. Nautilus Pompilius -yhtyeen kitaristi-laulaja Vjatsheslav Butusov ja basisti Dima Umetski.elokuvassa Sirppi ja kitara. Marjaana Mykkänen,Nautilus Pompilius,From Russia with Rock

Kiinnostus kuplivaa neuvostorockia kohtaan oli Suomessakin vireä, tallinnalaisen Villu Tammen punkbändi J.M.K.E. nousi 1987 meillä suosituksi biisillään "Tere perestroika"; myös Nautilus Pompiliuksen naapurimaassa hitiksi noussutta biisiä ”Knjaz tishiny” kuultiin meillä. Sirpissä ja kitarassa lavalla nähdään Nautilus Pompiliuksen lisäksi muun muassa Avia, Televizor, Va Bank, Akvarium, Bravo, Mister Twister ja Brigada S. Katselmuksen esiintyjät luovat monipuolisen ja -tasoisen kuvan neuvostorockista, ja läntistä tuulahdusta edustavat brittiläinen Billy Bragg ja vanha kunnon Uriah Heep.

Dokumentti on paitsi rockin rajatonta riemua, myös monitasoista ajankuvaa 1980-luvun lopun Neuvostoliitosta, postpunk-sukupolvesta, muutoksen tuulista ja vapaudesta. Sen voi nähdä aikakauden poliittisen murroksen kuvauksena, olihan rock pitkään ollut nimenomaan toisinajattelun väline, jota pidettiin rautaesiripun itäpuolella länsimaisen hapatuksen propagandana. Dokumentissa kytevä vapauden kipinä johti lopulta koko Neuvostoliiton hajoamiseen vuonna 1991.

Dokumentista nähdään aiempaa tv-esitystä hieman pidempi HD-versio.

  • Sirppi ja kitara – From Russia with Rock (1988). Käsikirjoitus ja ohjaus Marjaana Mykkänen. Esiintyjät: J.M.K.E., Nautilus Pompilius, Akvarium, Bravo, Mister Twister, Billy Bragg, Uriah Heep. Tuotanto Villealfa Filmproductions ja YLE TV1.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa