Hyppää pääsisältöön

Norjan kuningasperheen vuosi 2019

Dokumentti Norjan kuningasperheen vuodesta 2019.
Norjan kuningas Haraldia ja kuningatar Sonjaa haastattelee toimittaja Atle Bjurstrøm. Dokumentti Norjan kuningasperheen vuodesta 2019. Kuva: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK Yle TV1,Norjan kuningasperheen vuosi 2019

TV1 lauantaina 11.4.2020 klo 11.00 - 12.15, Areenassa

Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja lähtivät vuonna 2019 maakuntamatkalle jo 50. kerran. Kuningaspari vieraili kesällä maan lounaisosassa, kauniin Hardangerin vuonomaisemissa.

Maailman viidenneksi pisin vuono, 183 kilometriä pitkä Hardangeninvuono näytti parastaan, kun kuningaspari saapui seudulle ensi kertaa viralliselle vierailulle.

Yleisradioyhtiö NRK:n perinteisessä dokumentissa Norjan kuningasperheen vuosi 2019 seurataan vuoden ajan Norjan kuninkaallisia heidän arjessaan ja juhlatilaisuuksissa. Vuoteen mahtui monenlaisia tapahtumia.

Ohjelmassa selviää sekin, iskeekö kuninkaaseen ja kuningattareen koskaan paniikki siitä, että millähän paikkakunnalla nyt ollaan.

Dokumentissa seurataan paitsi kuningasparin myös kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin elämää sekä vierailuja erilaisissa tapahtumissa.

Koskettavia hetkiä koettiin, kun Haakonin ja Mette-Maritin tytär ja tuleva kuningatar, prinsessa Ingrid Alexandra pääsi elokuussa ripille. Kuningatar Sonja kävi myös vierailulla kruununprinssi Haakonin luona Skaugumissa.

Norjan kuningasperhettä ravisutti vuoden lopulla suru-uutinen prinsessa Märtha Louisen ex-puoliso Ari Behnin kuolemasta.

Dokumentti valmistui ennen joulupäivän murheellista tapahtumaa. Alun perin ohjelma oli määrä esittää Norjassa perinteiseen tapaan jouluna, mutta kunnioituksena surevia kohtaan sen esittämistä siirrettiin tammikuuhun 2020.

Året med kongefamiljen 2019. Tuotanto: NRK, 2019