Hyppää pääsisältöön

Askartele lintuja langasta yhdessä lasten kanssa

Pienet lankalinnut istuvat oksalla pöydällä
Pienet lankalinnut istuvat oksalla pöydällä Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar

Piristä päivääsi lanka-askartelulla! Nämä pehmeät, pienet linnut voit tehdä yhdessä lasten kanssa.

Ripusta muutama ikkunaan, tee mobile, korista oksia ja täytä kotisi pikkulinnuilla.

lankalintu
Pieni turkoosinsävyinen lintu lankalintu Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,Fåglar,langat

Näin saat käyttöä kaikkein pienimmille jäännöslankakerille

Tarvitset vain kahden tai kolmen värisiä langanloppuja. Haasta itsesi ja yritä tehdä luonnonmukaisia pikkulintuja tai tee ihanista pastellinvärisiä langoista mielikuvituslintuja.

Valitse, minkä värin haluat päähän ja selkään, minkä poskiin ja vatsaan ja minkä siipiin. Viimeinen väri voi myös olla sama kuin päähän ja selkään valitsemasi.

Esimerkiksi vaalea roosa, valkoinen ja tumma roosa, tai tummempi ja vaaleampi keltainen yhdessä valkoisen kanssa.

Auringonkukansiemenestä voi tulla nokka tai voit leikata nokan kartongista. Silmät voit tehdä pienistä helmistä tai pippureista.

Sormet pitävät pienen linnun, tehty langasta
Roosa lintu Sormet pitävät pienen linnun, tehty langasta Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,askartelu,lintu

Tee näin:

  • Leikkaa kartongista 15 cm pitkä pala. Käytä esimerkiksi maitopurkkia tai muuta elintarvikepakkausta ja taita se mielellään kaksin kerroin, niin se on tukevampi.
Käsi pyörii lanka pahvin ympäri
Kieputa lankaa kartonginpalan ympäri, niin saat helposti ja nopeasti monta yhtä pitkää langanpalaa. Käsi pyörii lanka pahvin ympäri Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar
  • Kieputa lankaa kartongin ympäri. Varo kiristämästä lankaa liikaa. Kieputa 10 kerrosta ja leikkaa sitten langat poikki kartongin molemmista päistä, niin saat 20 langanpätkää, jotka ovat 15 cm pitkiä.
  • Tee samoin kaikilla kolmella valitsemallasi värillä.
pöydällä pienet kasat leikatuista lankapaloista
Kaikki tarvittavat langat. Tummankeltainen lanka on taitettu pienen paperipallon päälle. pöydällä pienet kasat leikatuista lankapaloista Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,lintu,langat
  • Nyt sinulla on kolme nippua langanpaloja. Ota se lankanippu, josta tulee posket ja vatsa (valkoinen) ja aseta se ristikkäin sen lankanipun kanssa, josta tulee pää ja selkä (keltainen). Taita niput toistensa ympäri ja solmi yhteen kumpikin väri samanvärisellä langanpätkällä.
Käsi pitää lankatyö
Langat taitetaan toistensa ympäri ja solmitaan uusilla samanvärisillä langanpätkillä kumpikin erikseen. Keltaisesta tulee päälaki ja nyt näkyy, miten valkoiset posket tulevat näkyviin. Käsi pitää lankatyö Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar
  • Ota nyt pieni puuhelmi tai rutistele pieni paperinpala palloksi, jonka halkaisija on noin 1 cm.
  • Pane lankanippu, josta tulee siivet (tummempi keltainen) pallon ympäri ja solmi. Ei haittaa, että paperi näkyy ylä- ja alapuolelta.
  • Taita nyt vaalean keltainen lanka hiukan taaksepäin niin, että valkoisesta tulee posket siinä, missä langat menevät limittäin, ja sijoita pallo, jonka päällä on tummemman keltaista lankaa, valkoisen ja vaaleankeltaisen väliin niin, että kaikki langanpäät kootaan taaksepäin linnun pyrstöksi.
Käsi muotoilee lankalinnun
Muotoile lintu ja kokoa langanpäät yhteen taaksepäin. Käsi muotoilee lankalinnun Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar
  • Muotoile päätä, vartaloa ja siipiä vähän niin, että olet tyytyväinen ja tummemman keltainen lanka näkyy molemmilta puolilta, ja solmi kaikki langat niin, että niistä muodostuu linnun pyrstö.
  • Leikkaa ja tasoita lankaa takaa niin, että pyrstöstä tulee tasainen ja siisti.
  • Liimaa kiinni pienet helmet silmiksi ja auringonkukansiemen tai pieni kartonginpala nokaksi.
Käsi pitää lankalinnun
Ehkä harmaavarpunen? Käsi pitää lankalinnun Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar

Jos haluat tehdä jalat, voit pujottaa palan metallilankaa muutaman vatsalangan alta ja muotoilla jalat nokkapihtien avulla.

Jos haluat ripustaa linnun, ota pätkä ompelulankaa, pujota se vartalon läpi, solmi ja ripusta.

Jos haluat kiinnittää linnut oksaan, ota pala lankaa tai mieluimmin teräslankaa ja pujota se muutaman vatsalangan alta ja kieputa oksan ympäri.

Pienet lankalinnut istuvat oksalla pöydällä
Linnut voi kiinnittää oksaan teräslangalla. Pienet lankalinnut istuvat oksalla pöydällä Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,langat,Fåglar