TV1 perjantaina 10.4.2020 klo 15.00 - 16.00, sunnuntaina 12.4. klo 22.15, Areenassa
Onko vähemmän sittenkin enemmän?
Kutsu köyhyyteen, luomakunnan kunnioittaminen, ystävällinen uskontojen välinen kohtaaminen ja evankeliumin julistaminen olivat Franciscus Assisilaisen (1181 - 1226) opetuksia.
Uusi dokumentti Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina kertoo Italian Assisissa 800 vuotta sitten vaikuttaneesta, fransiskaanisen veljeskunnan perustaneesta Franciscus Assisilaisesta.
Dokumentin käsikirjoittajana ja kertojana toimii Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Hän kertoo Franciscuksen tarinan ja keskustelee yksinkertaisesta elämäntavasta, ekologiasta ja uskontodialogista fransiskaanien kanssa.
Miten Franciscus Assisilaisen opetuksia voisi nykyään soveltaa?
Ilmastonmuutos tekee sanomasta ajankohtaisen
Nykyajan kulutuskulttuuri ja ilmastonmuutos tekevät piispa Jolkkosen mukaan Franciscuksen sanomasta ajankohtaisen. Franciscus on ensimmäisiä, jotka haastoivat uskomuksen siitä, että vaurauden tavoittelu on tie onnelliseen elämään.
Franciscus syntyi vaurastuvan vaatekauppiaan pojaksi aikana, jolloin nykyinen rahatalous sai alkunsa.
”Franciscuksen elämäntarina on pikemminkin rosoinen kuin kliseinen. Nuorempana hän ei ollut pyhimys, vaan bilehile, joka tunnettiin kaupungin parhaimpien kekkereiden järjestämisestä”, Jolkkonen kuvailee.
Franciscus hylkäsi lupaavan uran yltäkylläisyydessä.

”Franciscus tunnetaan luomakunnan ystävänä ja yksinkertaisen elämän tavan puolustajana. Vaikka häneltä on säilynyt melko paljon kirjoituksia, hän opetti enemmän omalla esimerkillään ja elämäntavallaan. Nykyinen ilmastonmuutos suorastaan huutaa kysymään, voimmeko olla kuulematta Franciscuksen sanoman”, Jolkkonen kertoo.
Piispa Jari Jolkkosen mukaan Franciscus Assisilaisella oli monta kääntymystä. Tämä sairasti koko ikänsä ja ajautui lopulta syrjään itse perustamastansa sääntökunnan johdosta.
Franciscus tunsi erityistä myötätuntoa köyhiä kohtaan ja hänet tunnettiin lepratautisten auttajana. Keskiajalla eristäminen oli käytännössä ainoa hoito tartuntatauteja vastaan.
”Sairastuneet karkotettiin kaupunkien ulkopuolelle ja heidät pantiin kantamaan kaulassaan varoituskelloa, jotta muut kulkijat osasivat väistää. Juuri näitä äärimmäiseen yksinäisyyteen hylättyjä Franciscus ryhtyi auttamaan,” Jolkkonen kertoo.
Dokumentissa ainutlaatuista kuvamateriaalia
Kaikki Franciscuksen elämään liittyvät historialliset paikat Italian Assisissa kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Kohteiden kuvauslupien saaminen on ollut poikkeuksellisen haastavaa.
Dokumentin ohjaajan Satu Väätäisen mukaan ohjelmassa nähdään ainutlaatuista kuvamateriaalia keskeisistä Franciscus Assisilaisen elämään liittyvistä paikoista kuten Pyhän Fransiskuksen basilikasta ja sen upeista Giotton freskoista.
”Luulenpa, että meillä on historian ensimmäisiä dronekuvia lentokuvauskiellossa olevasta Assisin kaupungista ja sen keskeistä pyhiinvaelluskohteista. Näitä Vatikaanin omistamia kohteita hallinnoivat fransiskaanimunkkien sääntökunnat. Hyvässä yhteistyössä sääntökuntien, Assisin kaupungin ja Vatikaanin kanssa kuvausluvat heltisivät”, Väätäinen kertoo.
Ohjaus: Satu Väätäinen. Käsikirjoitus: Jari Jolkkonen. Tuotanto: Luterilaisen Kulttuurin Säätiö, 2020.
Martti ja minä, reformaattorin tarina
TV1 maanantaina 13.4.2020 klo 8.05 - 9.00, Areenassa
Miten ujosta oikeustieteen opiskelijasta kasvoi katolisen kirkon uhmakas kriitikko ja uuden Euroopan arkkitehti? Suurelta osin tuntemattomaksi jääneen saksalaisen munkin ja teologin Martti Lutherin tarina.
Reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotismuistovuonna 2017 ensiesitetyn dokumentin käsikirjoittaja ja kertoja on piispa Jari Jolkkonen. Ohjauksesta vastaa Satu Väätäinen.
Tuotanto: Luterilaisen Kulttuurin Säätiö. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.