Hyppää pääsisältöön

"Kahdessa päivässä romahti kunto ja työtilanne" – Koronavirus iski Hanneen tuplana, tokeneminen kesti melkein kuukauden

Hanne Nyman sairasti koronan, kuva hänestä
Hanne Nyman sairasti koronan, kuva hänestä Kuva: Niko Nyman / Viljo Malmberg Docventures

Hanne Nyman sairasti COVID-19-taudin ja alkoi toipua vasta kolmen viikon jälkeen. Hän kuvailee tautia arvaamattomaksi ja salakavalaksi, mutta paniikkiin ei Hannen mielestä ole kuitenkaan syytä.

Ensin meni terveys. Lauantaina 14. maaliskuuta Hanne Nymanin olo oli omituinen. Paleli ja lenkkeily sujui tahmeasti. Sunnuntaina kuumetta oli liki 39 astetta. Lisäksi tuli vatsaoireita ja kunto romahti.

"Työssäni liikun ja matkustan paljon, käyn päiväkodeissa ja tapaan ihmisiä, enkä ole ikinä kipeä. Hätkähdytti, että niin kovat oireet tulivat niin nopeasti", Hanne kertoo.

Seuraavana yönä alkoivat järkyttävät lihassäryt. Tuntui, ettei missään asennossa voinut olla. Etenkin alaselkään ja -kylkiin koski "aivan valtavasti".

Yhden päivän ajan olin kuin kauhuhississä. Ihan kuin olisi suoraan viety maan alle syvään kaivokseen.― Hanne Nyman

Alkuviikosta koronavirus iski uudelleen – toisella tavalla.

Hanne on yrittäjä ja kouluttaa työkseen varhaiskasvatusalan ammattilaisia. Yhtäkkiä sovittuja koulutuksia, tapahtumia ja luentoja alettiin perumaan ja siirtämään. Hanne tajusi pian, että tämä koskee koko kevään kaikkia töitä.

"Kahdessa päivässä romahti kunto ja työtilanne. Kalenteri tyhjeni kerralla", Hanne kertoo.

"Yhden päivän ajan olin kuin kauhuhississä. Ihan kuin olisi suoraan viety maan alle syvään kaivokseen. Päivän aikana kävin siellä jossain pohjalla. Kun kuntokin oli tosi huono, oli aika epätoivoinen olo."

Tämän "kauhunkouraisun" jälkeen Hanne päätti kuitenkin keskittyä ratkaisuihin. Nyt hän kertoo suhtautuvansa tulevaisuuteen valoisasti, vaikka poikkeustilanteen kestoa ei tiedä kukaan.

Paniikin lietsominen ei hyödytä ketään. Taudista on mahdollista selviytyä.― Hanne Nyman

Hanne aikoo käyttää hiljaisen kevään ja kesän asioihin, joihin ei tavallisesti ole aikaa: kirjoittamiseen ja uuden materiaalin luomiseen. Säästöt auttavat pahimman yli. Tilanteen hyväksymisessä auttoi sen tajuaminen, että samassa veneessä ovat ikävä kyllä niin monet muutkin eri alojen ihmiset.

Vaikka Suomessa ollaan vasta epidemian alkuvaiheessa, Hanne ei usko, että paniikin lietsominen hyödyttää ketään. Näkökulma tulee hänestä kääntää siihen, että taudista on mahdollista selviytyä.

"Pitää katsoa eteenpäin. Jos taudin saa, ja todennäköisesti iso osa saa, sitten se otetaan vastaan ja tehdään mitä voidaan. Terveydenhuoltomme on älyttömän hyvä, se on nähty ja koettu."

Ikään kuin olisi jäänyt oikeasti jyrän alle ja voimat vaan menivät.― Hanne Nyman

Työshokin kanssa samoihin aikoihin Hanne täytti Omaolo-verkkopalvelun oirekyselyn. Lauantaina, viikko oireiden alkamisen jälkeen, sairaanhoitaja soitti, ja tiistaina tuli positiivinen testitulos: kyseessä oli koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tauti.

Lihassärky kesti kolme päivää, kuume sahasi ylös ja alas torstaihin asti. Loppuviikosta oireet helpottivat, mutta toisella sairastamisviikolla iskivät kovat flunssaoireet. Jälleen täysin puun takaa. Hannea yskitti ja hän oli hyvin nuhainen. Hän huomasi, ettei maista ja haista mitään. Keuhko-oireita Hanne ei tuntenut. Koko jakson hallitsevin elementti on ollut mieletön väsymys.

"Ikään kuin olisi jäänyt oikeasti jyrän alle ja voimat vaan menivät."

Kolmannen viikon kuluessa muut oireet katosivat yksitellen, mutta väsymys on jäänyt. Pienikin rasitus tuntuu suurelta. Hajuaisti ei ole palautunut, mutta makuaisti on jo ilmoitellut itsestään. Vasta nyt Hanne kokee, että on jotenkin palannut omaksi itsekseen.

Hurjinta hänen mielestään on taudin täysi ennustamattomuus. Elämänpiirissä on sairastettu taudin kaikkia muotoja vakavimmista oireista siihen, että täysin oireeton on saanut positiivinen testituloksen. Eikä taudin etenemisessä tunnu olevan mitään kaavaa.

"Tämä on mennyt hyvin aalloissa. Joka päivä joutuu arpomaan sitä, että mennäänkö kaksi askelta taaksepäin vai joko mentäisiin eteenpäin. Ei loogista etenemistä, että kun lähtee parantumaan se menee koko ajan vaan eteenpäin. Voi tulla viikon päästä uudestaan jotain oireita."

Kun astut ovesta ulos, et voi tietää, missä virusta on. Se tästä tekee salakavalaa, pelottavaa ja arvaamatonta.― Hanne Nyman

Hanne ja hänen puolisonsa elivät positiivisen testituloksen jälkeen eristyksissä toisistaan talon eri kerroksissa. Viestintä hoidettiin ovien takaa tai WhatsApp-viesteillä. Ystävä kävi kaupassa ja toimitti ostokset terassille.

Vaikka Hannen kotieristys päättyi hänen 44. syntymäpäivänään maaliskuun lopussa, hän on pysytellyt kotona ja käynyt vain pariin otteeseen kaupassa. Häntä mietityttää se, kuinka kauan virusta voi tartuttaa eteenpäin.

Virusta voi olla joka paikassa ja altistuneista kuka tahansa voi saada viruksen. Sitä Hanne haluaa korostaa. Sairastumista edeltävällä viikolla hän osallistui moniin isoihin tapahtumiin, yliopistolla luennoille, matkusti ruuhkabussissa Vantaalta Helsinkiin ja kävi ravintolassa. Hän kertoo tietävänsä todennäköisesti, mistä tartunta on peräisin, mutta ei pidä sitä olennaisena.

"Ihmisten ja median kiinnostus menee siihen, mistä sen sait ja mistä joku sen sai. Se vie väärälle tielle. Viesti pitäisi olla se, että kun astut ovesta ulos, et voi tietää, missä virusta on. Se tästä tekee salakavalaa, pelottavaa ja arvaamatonta."

Hanne toivoo, että uhan vakavuus tajutaan myös Uudenmaan ulkopuolella, alueilla, joissa välimatkat ovat pidempiä ja ihmiset asuvat harvemmassa. Sillä virus elää yhtä lailla siellä ja kaikkialla ihmiset kohtaavat toisiaan ja koskettelevat kaupoissa tavaroita.

Varhaiskasvatus pitää yhteiskuntaa pyörimässä ja mahdollistaa sen, että muut kriittiset alat toimivat. Mielestäni se olisi ansainnut aivan yhtä lailla selkeän ohjeistuksen hallituksen taholta: enemmän huomiota ja saman näkökulman lapsen oikeuksista kuin perusopetuksessa.
― Hanne Nyman

Terveydenhuolto on Hannen kohdalla toiminut hienosti: useat eri tahot ovat olleet yhteydessä, kartoittaneet oireita ja ohjeistaneet sekä Hannea että tämän puolisoa toimintatavoista. Lisäksi kartoitettiin, pystyykö Hanne huolehtimaan itsestään ja kuinka hän pääsee tarvittaessa sairaalaan.

Yleisesti viranomaisten toiminta, rajoitukset ja ohjeet ovat Hannen mielestä olleet onnistuneita. Matkustamisen ja lentoliikenteen rajoittamisen hitautta hän ihmettelee edelleen.

Ja varhaiskasvatuksen ammattilaisena hän on seurannut huolestuneena oman alansa tilannetta.

Hanne kertoo saaneensa asiakkailtaan paljon huolestuneita viestejä epäselvistä ohjeistuksista, suojavälineiden ja hygieniatarvikkeiden puutteista. Lasten tilanteen lisäksi oma terveys on huolettanut monia.

Hän huomauttaa, että keskustelussa tunnutaan unohtavan tavoitteellinen varhaiskasvatus osana lasten oppimisen polkua. Velvoittava esiopetus järjestetään osalle lapsista päiväkodissa. Vaikka varhaiskasvatusta ei etänä voikaan toteuttaa samoin kuin perusopetusta, Hanne sanoo, että paljon voidaan silti tehdä: esimerkiksi pitää yhteyttä lapsiin ja perheisiin.

"Varhaiskasvatus pitää yhteiskuntaa pyörimässä ja mahdollistaa sen, että muut kriittiset alat toimivat. Mielestäni se olisi ansainnut aivan yhtä lailla selkeän ohjeistuksen hallituksen taholta: enemmän huomiota ja saman näkökulman lapsen oikeuksista kuin perusopetuksessa."

Katso Docventuresin suora Korona-spesiaali keskiviikkona 8.4. klo 21 alkaen Yle TV2 ja Yle Areena!

Uusimmat sisällöt - Docventures