Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

Olisiko tässä karanteenikevään kuumimmat muotivinkit?

Muotinäytös 1960-luvun lopulla
Muotinäytös 1960-luvun lopulla Kuva: Kari Pulkkisen kokoelma, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto muoti,Vuokko Nurmesniemi

Nyt jos koskaan kannattaa koluta vinttikomerot ja kaivaa esille 1960- ja -70-lukujen muotivaatteet. Nämä myöhemmin huvitustakin herättäneet muotiluomukset ovat kuin suoraan 2020-luvun etätyöntekijälle suunniteltuja.

Unisex, hipit ja optinen taide – tässä ainekset, jolla uusi vaatemuoti syntyi. Suomessa Vuokko Eskolin-Nurmesniemi oli tämän mullistavan ajan huippusuunnittelija. Eskolin-Nurmesniemen ura vaate- ja tekstiilisuunnittelijana alkoi vuonna 1953, kun Armi Ratia kiinnitti hänet suunnittelijaksi Marimekkoon.

Eskolin-Nurmesniemi poisti 1950–60-luvun naistenvaatteista perinteisiä, tiukkoja laskoksia. Puvun uutuus oli vain yksi sauma ja kuvion kaksipuolisuus. Vaatteissa tuli kyetä liikkua vaivattomasti, ja niiden tuli sopia erilaisiin ruumiinrakenteisiin.

Vaatteissa oli niin paljon "väljyyttä", että niillä pystyisi tänään helposti luomaan sopivasti etäisyyttä kanssaeläjiin.

Nainen ja mies esittelevät asuja 1960-luvun lopulla
Nainen ja mies esittelevät asuja 1960-luvun lopulla Kuva: Kari Pulkkisen kokoelma, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto muoti,Vuokko Nurmesniemi

Toisaalta vaatteet myös suojasivat, jopa peittivät mukavasti pään ja kasvotkin, kuten jutun alkukuvassa. Koska 1960-luku toi tullessaan mini-muodin, vaatteista tuli entistäkin paljastavampia. Se antoikin loistavan mahdollisuuden yhdistää kaapumaiset vaatteet paljaaseen pintaan.

Toisaalta ajanhenki suosi huppuja. Koska saumoja pyrittiin välttämään, hupuista tuli osa kaapumaista vaatetta – ja tuloksena oli vaatteita, jotka muistuttavat suojavaatteita.

Nainen esittelee kaapumaista pukua 1960-luvun lopulla
Nainen esittelee kaapumaista pukua 1960-luvun lopulla Kuva: Kari Pulkkisen kokoelma, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto muoti,Vuokko Nurmesniemi

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi perusti oman yrityksensä Vuokko Oy:n 1964, mutta valitettavasti se ajautui lopullisesti konkurssiin vuonna 1990. Ehkä tuo vaatesuunnittelu oli vain aikaansa edellä. Nyt sitten odotellaan, että jokin vaatealan yritys käynnistää uudellaan 1960-luvun, tähän aikaan sopivan vaatetuotannon.

Katso Nurmesniemien ajatuksia vaatesuunnittelusta