Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kuka pelkää Huaweita? – jättiyritys Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ytimessä

Dokumentti teknologiajätistä keskellä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaa.
Dokumentti teknologiajätistä keskellä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaa. Yle TV1,Ulkolinja: Kuka pelkää Huaweita?

TV1 torstaina 9.4.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 12.4. klo 23.10, Areenassa

Kiinan nopeasti kasvaneen talouden kärjessä on menestynyt teknologiayhtiö Huawei. Yhtiö toimii 170 maassa, ja myy vuodessa yli 200 miljoonaa puhelinta. Lisäksi se rakentaa ja ylläpitää tietoverkkoja.

Jättiyritys on Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ytimessä, sillä yhtiötä syytetään teknologiavarkauksista ja vakoilusta.

Huawein talousjohtaja ja telealan jättiläisen perustajan tytär Meng Wanzhou pidätettiin joulukuussa 2018 Kanadan Vancouverissa. Pidätys tehtiin Yhdysvaltojen pyynnöstä. Pidätys oli alku Yhdysvaltain vihamielisille toimille Huaweita vastaan ja operaatio kiristi kahden talousjätin suhteita.

Yhdysvallat vedonnut Euroopan liittolaisiinsa

Yhdysvallat on vedonnut Euroopan liittolaisiinsa, että ne eivät enää käyttäisi Huawein laitteita, koska niiden käyttäminen muodostaa turvallisuusriskin. Amerikkalaiset epäilevät, että Kiinan valtio käyttää Huawein laitteita Yhdysvaltojen vakoiluun.

Ranskalainen dokumentti Kuka pelkää Huaweita? penkoo, miten kiinalainen telealan yritys Huawei päätyi teknologisen ja geopoliittisen sodankäynnin keskelle? Miksi Kiinan menestyksen symboli edustaa nykymaailman pahimpia pelkoja?

Huawei herättää huolta, koska sen toiminta ei rajoitu vain televiestintään. Se valmistaa puhelimia, langattomia verkkoja ja erilaisia komponentteja. Yhtiö on yksi neljästä tärkeimmästä täysin mullistavan 5G-teknologian valmistajasta.

Yhtiön kampuksella liikuttava junalla

Mihin Huawei oikein tähtää? Sen selvittämiseksi dokumentintekijät matkaavat Etelä-Kiinaan lähelle Shenzhen kaupunkia.

Huvipuistoa muistuttavan Huawein päätoimipisteen valtava koko kuvastaa yhtiön kasvavaa ruokahalua. Vuonna 2018 valmistunut 1,5 miljoonan neliömetrin alue levittäytyy Guangdongin kukkuloille. Alueen 12 kylää ovat saaneet innoituksensa 12 Euroopan kaupungista. Alue on niin suuri, että paikasta toiseen on liikuttava junalla. Kampuksella on yli 20 000 työntekijää.

Dokumentissa haastatellaan muun muassa Huawein varatoimitusjohtajaa Catherine Cheniä, joka on yksi konsernin tärkeimpiä henkilöitä.

Qui a peur de Huawei? Who Is Afraid of Huawei? Ohjaus: Romain Besnainou. Tuotanto: Maximal Productions, Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.