Hyppää pääsisältöön

Viikon vinkit koululaisille ja perheille

Galaxin juontaja Emma.
Galaxin juontaja Emma. Galaxi

Galaxin viikon suositukset

11-vuotiaan Emman virpominen jäi tänä vuonna väliin koronavirustilanteen vuoksi, mutta virpimiskortti ja muut askarteluprojektit onnistuivat silti kotona. Videolla Emman vinkit keväisiin askarteluihin! Video on osa Galaxin haastevideot -jaksoja, joita julkaistaan YleGalaxin Youtube-kanavalla ja Areenassa.

Pulmatehtävät

Yle Oppimisen visaiset pulmat pistävät aivot töihin. Kuka teidän perheestä ratkaisee nämä kolme arvoitusta ensimmäisenä?

Milloin on Jennin syntymäpäivä?

Miten perhe ehtii turvaan ajoissa?

Kuinka saada kultaharkko?

Tiede X Mauton


Näitä helppoja, mutta ällistyttäviä tiedekokeita kannattaa kokeilla myös kotona! Tiede X Mauton -sarjassa Kasper ja tubettaja Mauton tutustuvat tieteellisiin ilmiöihin. Useimpiin kokeisiin tarvikkeet löytyvät jo valmiiksi kotoa. Millaista seosta syntyy, kun sekoittaa esimerkiksi perunajauhoja ja vettä?

Pelit ja testit

Väripeli
Minkä värisen sanan näet?

Kertotaulutesti
Hallitsetko kertotaulun?

Näpyttelypeli
Testaa, kuinka nopeasti kirjoitat puhelimellasi!

Karttatesti
Tunnetko Euroopan maat?

Muistipeli
Kuinka pitkälle muistisi kantaa?

Galaxin sovellus

Gorillan kuutio -peli Galaxin sovelluksessa.
Gorillan kuutio -peli Galaxin sovelluksessa. Galaxi

Galaxin sovellus on koululaisille suunnattu pelillinen kokonaisuus, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta. Esimerkiksi Galaxi-sovelluksen sisältä löytyvä Gorillan kuutio on suunniteltu edistämään 3D-hahmottamista. Sovelluksesta löytyy kehittäviä, koko ajan pelattavissa olevia minipelejä, mutta myös lauantaiaamuun ajoittuva Galaxin Pallon livepeli. Livepelissä pelaaja voi voittaa urheiluaiheisia palkintoja. Nuoremmille pelaajille sovelluskaupasta löytyy Pikku Kakkonen sekä Pikku Kakkosen Eskari.

Galaxin Instagram

Kuvia Galaxin Instagram-tililtä.
Kuvia Galaxin Instagram-tililtä. Galaxi

Pikku Kakkosen jänö Neponen täyttää pääsiäisenä 20 vuotta, ja myös Galaxi osallistuu Instagramissa Neposen pomppuhaasteeseen. Neposen sanoin: "Pomppien päivä paranee!" Julkaise oma pomppuvideo hashtagilla #pomppuhaaste.

Tällä viikolla YleGalaxin Instagram-tilillä seurataan rairuohon, ohran ja popcornin eli maissinjyvien itämistä.

Galaxi käsittelee Instagramissa myös koronavirusta ja sen vaikutusta koululaisten elämään. Tiliä ylläpitää Galaxin juontaja Jasmin. YleGalaxin Instagram-tiliin voi tutustua vaikka yhdessä vanhemman kanssa. Lisää tietoa koronaviruksesta koululaisille löytyy Ylen artikkeleista:

Chattijuttu koronasta lapsille.

Vastauksia lasten kysymyksiin: Johtuuko korona siitä, että joku Kiinassa söi lepakon?

 • Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus – myös lasten

  Milloin lapsen tulee soittaa hätäkeskukseen?

  Milloin soitan hätäkeskukseen? Mistä tunnistan hätätilanteen? Galaxin uusimmalla videolla 11-vuotias Emma joutuu keskelle hätätilannetta, kun Ada pyörtyy. Videolla nähdään viihteellisesti vääriä ja oikeita toimintamalleja, joita voi tehdä soittaessaan hätänumeroon.

 • Mitä koululaisten tulee tietää vuodesta 2021? 20 faktaa ja tulevaisuudentutkijan arvio

  Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä.

  Galaxi kokosi 20 kiinnostavaa faktaa vuodesta 2021, mutta kysyimme myös Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan näkemystä tulevaisuudesta – erityisesti koululaisten näkökulmasta. Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä – Epävarmuuden kanssa on hyvä oppia elämään ja näkemään niissä myös mahdollisuuksia.

 • Hae mukaan Galaxin videoille

  Täytä hakemus, ja voit päästä mukaan videoille.

  Sarjassa tulee esiintymään Galaxin juontajien lisäksi koululaisia ympäri Suomea.