Hyppää pääsisältöön

Bomppiduu - ranskalainen mestarikokki Pikku Kakkosessa

Mestarikokki Bomppiduu
Mestarikokki Bomppiduu Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Bomppiduu on ranskalainen chef, mestarikokki, jolla on sukujuuret Suomessa ja pienessä kuvitteellisessa Kattilan kaupungissa. Bomppiduu saapuu Kattilaan tutustuakseen isoäitinsä kulttuuriperintöön, mukanaan uskollinen apulaisensa, näsäviisas pippurimylly Pippuri, sekä isoäidiltä läksiäislahjaksi saatu maaginen reseptikirja.

Bomppiduu on avoin, ystävällinen, empaattinen ja hyvin kiinnostunut kanssaihmisistään. Hän ei epäile kysyä, tarvitseeko toinen apua tai painaako hänen mieltään jokin. Kun ravintolaan saapuu asiakkaita eriskummallisine ongelmineen, Bomppiduu ei säästele vaivojaan heitä auttaessaan. Hänen hartain toiveensa on, että kaikilla olisi kaikki hyvin. Bomppiduu on myös kunnianhimoinen, ja hän haluaa olla kaupungin paras chef.

Kielimuuri saa Bomppiduun joskus yksinkertaistamaan asioita, mutta näennäisen naiiviuden alla piilee viisas mieli ja suuri sydän. Hänellä on terävät silmät sekä kyky nähdä pintaa syvemmälle. Bomppiduu uskoo puhumiseen ja kuuntelemiseen sekä siihen, että asiat järjestyvät kyllä.

Mestarikokki Bomppiduu & Pii
Mestarikokki Bomppiduu & Pii Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Bomppiduu
Mestarikokki Bomppiduu & tarkastaja
Mestarikokki Bomppiduu & tarkastaja Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Bomppiduu
Mestarikokki Bomppiduu
Mestarikokki Bomppiduu Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Bomppiduu

Kulttuurisia ja kielellisiä väärinkäsityksiä auttaa selvittämään reipas lähettityttö Pii, josta tulee Bomppiduun sydänystävä. Pii toimittaa ruokalähetyksiä kattilalaisiin ravintoloihin veikeällä laatikkopyörällään. Hän on toimelias nuori nainen, jota leimaa hyväntuulinen, utelias ja avoin mieli. Pii tuntee hyvin sekä kaupungin asukkaat että kattilalaisen sielunelämän. Kattilan pikkukaupungista ei persoonia puutu, mutta Bomppiduussa on jotain raikasta ja sääntöihin kangistumatonta, mikä saa Piin pitämään hänestä ensi silmäyksellä.

Omanlaista päänvaivaa Bomppiduulle aiheuttaa Kattilan kaupungin virkaintoinen tarkastaja Tossavainen. Tarkastaja on ennakkoluuloinen ja pikkumainen periaatteen mies, jonka ainoa pahe on syvä rakkaus muhevaan palaseen suklaakakkua. Tätäkin heikkoutena pitämäänsä piirrettä hän salailee, tarkastajasta nimittäin tuntuu, että suklaakakun syömisessä, ja ennen kaikkea siitä nauttimisessa, on jotakin kiellettyä.

Työssään tarkastaja Tossavainen on todellisessa kutsumusammatissa. Hän rakastaa sääntöjä ja pykäliä: mitä yksityiskohtaisempia, sitä parempia. Hän osaa kaikki sääntökirjat kannesta kanteen ulkoa.

Paitsi sääntöjä, tarkastaja rakastaa myös sääntöjen rikkojia, koska heille saa antaa varoituksia. Ehkä juuri se on syy, miksi suurpiirteinen Bomppiduu herättää tarkastajassa niin paljon tunteita. Bomppiduu on tarkastajan suosikki-inhokki, joka ei lakkaa kaivelemasta ja kutittamasta tarkastajan kuivakkaa sielua.

Tarkastajalla ei ole ystäviä, eikä hän ole niitä kaivannutkaan. Mutta pala palalta Bomppiduun aulis kiintymys sulattaa jäätä tarkastajan rinnasta. Pian hän huomaa palaavansa Chez Bomppiduuhun paitsi lupaavien varoitusmahdollisuuksien, myös loistavan lounaan ja aidon ystävyyden vuoksi.

Sarjan edetessä tarkastajasta, Piistä ja Bomppiduusta muodostuu ystäväkolmikko, vaikka tarkastaja pitääkin viimeiseen asti kiinni piukasta suojakuorestaan. Loppujen lopuksi hän taipuu myöntämään – salaa hiljaa itselleen – että elämä ilman Bomppiduuta olisi paljon tylsempää, kuivempaa ja arkisempaa. Kaiken lisäksi Bomppiduun keksijältä lahjaksi saama jälkiruokakone tekee mitä parhainta suklaakakkua.

Rooleissa
Ville Majamaa (Bomppiduu)
Johanna Kuuva (Pii)
Tuukka Huttunen (tarkastaja Tossavainen)
Marika Heiskanen (useita kattilalaisia roolihahmoja)
Ohjaus ja ohjelmakonsepti
Johanna Smith
Käsikirjoittaja
Kaisa Kuikkaniemi
Tuottaja
Saila Lintula
Tuotanto Yle Lapset 2019

Lisää ohjelmasta

  • Pikku Kakkosen Eskari -sovellus tukee matematiikan keskeisiä taitoja

    Haukkaa, haukkaa matikkaa! Perusasiat haltuun leikkien.

    Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matematiikkakokonaisuus pyrkii monipuolisesti tukemaan esiopetusikäisten matemaattisten taitojen kehittymistä lukumääräisyyden tajun, laskemisen taitojen, matemaattisten suhteiden ymmärtämisen ja aritmeettisten perustaitojen suhteen lapsen ikätasolle sopivalla haastavuudella.

  • Matematiikkaa keittiön kaapeissa ja kenkähyllyissä

    Varhainen matematiikan oppiminen lähtee arkiaskareista.

    Matematiikka herättää voimakkaita tunteita. Yksi on rakastanut sitä aina ja nauttii matemaattisten ongelmien ratkaisusta. Toinen hullaantuu matematiikan estetiikasta. Kolmas taas ei voi sietää mitään matematiikkaan liittyvää. Neljäs ahdistuu ja saa sydämentykytystä nähdessään numeroita ja symboleita.