Hyppää pääsisältöön

Erkki-Sven Tüür - kirkkaita värejä, väkeviä tunnelmia

Erkki-Sven Tüür on syystäkin sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla. Hän säveltää vahvaa, tunnepitoista nykymusiikkia, jonka plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia, mutta liikkuvat selvään suuntaan. Tüürin statuksesta kertoo, että juuri häneltä tilattiin orkesteriteos Viron satavuotisjuhliin. Syntynyt yhdeksäs sinfonia, lisänimeltään Mythos, kuullaan Alpha-yhtiön uutuusjulkaisulla, ja on tavallistakin väkevämpää tunnelmointia Tüürin tuotannossa.

Erkki-Sven Tüür: Mythos
Erkki-Sven Tüür: Mythos Uudet levyt

Mythoksen rakenne on säveltäjälle tyypillisesti selvä: kaoottisesta mutta rauhallisesta alkumerestä syntyy vähitellen kunnon pauhua, joka loppua kohti kirkastuu. Esittelytekstin mukaan teos kytkeytyy löyhästi ugrilaisiin syntymyytteihin, mikä onkin parempi valinta kuin suora nationalismi. Puolen tunnin järkäleen jälkeen kuullaan näyttävästi pauhaava, muutaman minuutin orkesterialkusoitto Incantation of Tempest, ja lopuksi parinkymmenen minuutin mittainen, vihaisesti pyörteilevä orkesterinousu Sow the wind, jonka taustaksi Tüür mainitsee nykymaailman ääriliikkeet, ilmastonmuutoksen ja muut käsistä riistäytyneet prosessit.

Paatosta siis riittää, mutta se ei yllä kohtuuttomuuksiin ja musiikki onkin selvien sointivärien ja väkevien tunelmien juhlaa. Mutta välillä tuntuu että Tüür on etevämpi sointivärien ja rytmien käsittelyssä kuin harmonioissa. Pitkästi kehittelevistä, intensiivisistä forte-jaksoista ei aina löydy harmonista ryhtiä tai melodista imua, kun taas suvantokohdissa Tüür taivuttelee sointeja ja aikaa mestarin elkein.

Kenties pauhukohtien ongelmat liittyvät myös taltiointiin. Kapellimestarina on Tüürinsä hyvin tunteva Paavo Järvi, mutta Pärnun musiikkijuhlien yhteyteen perustettu, periodeittain toimiva Viron festivaaliorkesteri ei sointitasapainon, tarkkuuden ja levollisuuden suhteen aivan onnistu, kun kyseessä on vieläpä konserttiäänitys. Olisi ollut kiinnostava kuulla, mitä Tüüria paljon julkaissut Ondine olisi saanut näistä teoksista aikaiseksi luotto-orkestereillaan ja studio-olosuhteissa.

Erkki-Sven Tüür: Sinfonia nro 9 "Mythos"; Incantation of Tempest; Sow the Wind... - Estonian Festival Orchestra/Paavo Järvi. (Alpha, ALPHA595)

Kuuntele Uudet levyt 7.4.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Särötöntä kuorokimmellystä, Latviasta tottakai

  Levyarvostelu

  Syksy on tullut äkkiä, ja sen mukana kuvitelma siitä, että joskus on hetki rauhallista aikaa, ja voi tuijotella sadetta ikkunasta, ajatella sekä melankolisia että syvällisiä asioita, ja kenties avata punaviinipullon. Tällaisten tilanteiden ääniraidaksi Ondine-yhtiö ja Latvian radiokuoro ovat julkaisseet levyllisen mystistä kuorominimalismia, jonka on säveltänyt espanjalainen Ramon Humet.

 • Heinz-Juhani Hofmannia suoneen pistettynä

  Levyarvostelu

  Kokemukseni perusteella voin annan sisältövaroituksen säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin ja sopraano-sellisti Piia Komsin uutuuslevystä: Sitä ei kannata kuunnella ennen nukkumaan käymistä. Sellon urahtelu ja sopraanon järkyttävät linjat kaiuttavat hyytävän suoria runotekstejä niin, että levy jää kalvamaan mieltä ja vie unen. Tämä ei tarkoita, että levy "Soita. Kirjoita joskus." olisi huono - päinvastoin. Piia Komsin tehokas, tarkka ilmaisu vankistaa Hofmannin mainetta modernistina, jonka äärimmäisyys tavoittaa kenet tahansa, joka uskaltaa kuunnella.

 • Kitaristi Osmo Palmu löytää henkilökohtaisen yhteyden Karjalasta Espanjaan

  Levyarvostelu

  Suomessa riittää klassisen kitaran osaajia ja heillä levyideoita, mutta kitaristiemme keskipolvea edustavan Osmo Palmun uutuuslevyn idea on mitä oudoin: Palmu yhdistää kitaran espanjalaisen ydinperinteen suomalaisen ja karjalaisen kansanmusiikin ikivihreisiin. Ennakkoluuloisesti ajattelin, että näin etäisten musiikkien pienin yhteinen nimittäjä ei voi kantaa, mutta olin väärässä. Espanja ja Karjala yhdistyvät Palmun persoonallisessa musiikkikokemuksessa sekä hän sovituksissaan, jotka tekevät kunniaa kitaran moninaiselle historialle.

 • Jousikvartettoja Itämerelle

  Levyarvostelu

  Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua