Rakastuneen verenkierrossa hormonit hyrräävät ja aivoissa sinne tänne kulkevat hermovälittäjäaineet tekevät rakkauden töitään. Rakastumisen taustalla on valtava määrä kemiaa ja rakastunut on ikään kuin elimistönsä vietävissä.
Aivoissa ja kehossa tapahtuu paljon tiedostamatonta, jolle ihminen ei voi mitään. Rakastuminen vie rakastunutta 6–0. Kehon valtaa stressitila, maailmankuva kapenee, halu vie ja kaikki tuntuu olevan mahdollista.
Elimistössä käyvä hormonikuhina ei kuitenkaan syty ilman psykologista yhteyttä. Ihan ensin kohdalle pitää osua mielenkiintoinen ja itseä viehättävä ihminen, johon tekee mieli tutustua paremmin. Kun tilaisuus on suotuisa, alkaa elimistö toimia.
Uuvuttavan ihanaa
Rakastuminen on ihanaa huumaa, mutta samaan aikaan elimistölle myös stressitila. Vastarakastunut saattaa valvoa öitä ja kokea itsensä kaiken ihanuuden keskellä myös uupuneeksi.
Rakastuneen elimistössä stressihormoni kortisolin tuotanto lisämunuaisen kuorikerroksessa kiihtyy ja lisääntyy noin 40 prosenttia. Ihminen valpastuu ja kiinnittää entistä enemmän huomiota ihastuksen kohteeseen. Kortisoli pitää huolen, että vastarakastunut ymmärtää olevansa tärkeän asian äärellä.
Sukurauhasista erittyvällä miessukupuolihormoni testosteronilla on myös tärkeä tehtävä rakastumisen kemiassa. Rakastuneen miehen verenkierrossa testosteroni vähenee noin 40 prosenttia. Naisilla testosteronin määrä sen sijaan jopa kaksinkertaistuu.
Psykologisella tasolla vaikutus on samanlainen eli molemmista sukupuolista tulee lauhkeampia.
– Aggressiivisuus ja kylmä laskelmoivuus vähenevät ja kriittisyys häviää. Rakastuneista tulee siis kiltimpiä, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen selittää.
Miesten käytös voi pehmentyä ja he mukautuvat toisen tahtoon paremmin. Naisista voi taas tulla testosteronierityksen lisääntyessä suhteen jatkamiseen määrätietoisemmin suhtautuvia.

Rakkaus saa sukurauhaset ja sympaattisen hermorungon heräämään. Lisämunuaisten ydin alkaa erittää tavallista enemmän mielihyvähormoni dopamiinia, seksuaalista halukkuutta lisäävää noradrenaliinia ja adrenaliinia. Hyvä olo ja halu lisääntyvät, sydän sykkii entistä kiivaammin, verenpaine nousee, lihakset jänteytyvät, keuhkoputket avautuvat ja verensokeri nousee.
Nämä tiedostamatta liikkeelle lähtevät voimat syventävät mielihyvää ja rakastumisen tunnetta sekä lisäävät ihmisen halua pitää ihanasta tunteesta kiinni.
Aivojen hallittu kaaos
Hormonien lisäksi rakastumiseen tarvitaan aivoissa puuhastelevia hermovälittäjäaineita. Rakastuneen aivoissa käykin melkoinen kuhina. Hallittu kaaos, kuten Timo Partonen asiaa kuvaa.
– Lisämunuaisten ja sukurauhasten heräämisen jälkeen aivot alkavat hallita rakastumisen kemiaa, Partonen selittää.
Yksi rakkauden lähettiläs on keväisin tuotantoaan kasvattava serotoniini, jota rakastumisessa tarvitaan kahdella tapaa. Toisaalla aivoissa enemmän, toisaalla vähemmän.
Aivosaaressa ja pihtipoimussa syttyvä serotoniini saa rakastuneen ekstaasin kaltaiseen tilaan. Vieraat kasvot alkavat viehättää ja toisen ajatuksista sekä tunteista tulee tärkeitä. Empatia, hyvä olo ja läheisyyden tunne valtaavat mielen.
Vastarakastunut ei suutahtele helposti vaan on mukava ja toisen huomioon ottava. Jotta tämä onnistuisi, on serotoniinin vaimennettava kielteiset tunteet, kuten pelko ja viha, ja sammutettava mantelitumakkeen toiminta lähes kokonaan.
Serotoniinin vaikutuksesta myös tunnepohjainen oppiminen heikkenee. Saattaa siis olla, ettei rakkaudessa tehdyistä virheistä osaa ottaa opikseen vaan samojen asioiden kanssa joutuu kamppailemaan mahdollisissa uusissa suhteissa.
Rakastunut on kuin koukuttavassa pelissä.
Vastarakastuneena päähän ei meinaa mahtua kuin valloittavan ihana oma rakas. Huomiokyky keskittyy vahvasti toiseen ihmiseen eikä muille ole niin paljon tilaa. Tästä pitää huolen hermovälittäjäaine dopamiinin lisääntyminen häntätumakkeessa ja aivokuorukassa.
Dopamiini saa rakastuneen haluamaan hyvänolontunnetta loputtomasti lisää uudestaan ja uudestaan. Rakastunut on koukussa.
– Tarkkaavaisuus paranee ja huomiokyky kapenee ikään kuin koukuttavan pelin aikana, Timo Partonen selittää.
Rakastunut on harvoin surullinen. Dopamiinilla on näppinsä pelissä tässäkin. Dopamiini sammuu profrontaalisella aivokuorella huolehtien, ettei suru ja masennus pääsisi sekoittamaan rakastuneiden alkuhuumaa.
Alkuhuumaa ja loputonta himoa

Vastarakastuneena fyysinen halu ja vire ovat voimakkaimmillaan. Aivojen sinertävässä aivotäplässä syttyvä hermovälittäjäaine noradrenaliini pitää siitä huolen.
Halun vastapainoksi noradrenaliini synnyttää kaipuun. Toista haluaa tauotta, mutta kun seksuaaliseen kanssakäymiseen tulee pakostakin taukoa, jaksaa rakastunut odottaa seuraavaan kertaan.
Pelkkiä hyviä ja ihania asioita.
Rakastuneen aivolisäkkeestä erittyy verenkiertoon tavallista enemmän oksitosiinia, minkä takia kriittinen asenne toista kohtaan lievenee ja empatia lisääntyy.
Kosketuksen, läheisyyden ja esimerkiksi orgasmin vaikutuksesta lisääntyvä oksitosiinin eritys herättää halun hoivata ja auttaa.
Vastarakastunut jaksaa olla positiivinen eikä hän arvostele kumppaniaan kovin helposti. Rakastuneet näkevät toisissaan ainoastaan hyviä puolia. Vähemmän viehättävät piirteet jäävät odottelemaan suhteen myöhempiä hetkiä.
Endorfiinit pitävät huolen, että rakastuminen lisää riemua ja vähentää kipua. Ne ovat elimistön huumetta, morfiinin kaltaisia aineita, jotka syttyvät aivoissa, muualla hermostossa ja aivolisäkkeessä.
Mitä tapahtuu ensihuuman jälkeen?
Hormonit avittavat rakastavaisia puolentoista vuoden ajan. Sen jälkeen hormonit palautuvat verenkierrossa tavalliselle tasolle ja pari, jos he ovat edelleen yhdessä, on omillaan ja jälleen ainoastaan psykologisen yhteyden varassa.
Sen sijaan aivot säilyttävät reagointikykynsä vielä monen kymmenen vuoden jälkeenkin. Esimerkiksi toisen valokuvan katselu aktivoi hermovälittäjäaineiden muutokset samaan tapaan kuin rakastumisen alkumetreillä, Timo Partonen kertoo.
Tärkeintä on tunteesta nauttiminen.
Se, miksi toiset rakastuvat tulisesti useita kertoja elämässään, joku ei koe rakastuneensa kertaakaan tai osa rakastuu, mutta ei kaipaa seksiä, on yksilöllistä.
Elimistömme toimii rakastumisen hetkellä tiedostamattamme. Siksi tunteita vastaan voi olla hankala, joskus jopa mahdoton taistella. Tapahtuipa kehossamme rakastumisen aikana mitä tahansa, tärkeintä on avoin mieli ja tunteesta nauttiminen. Kaikkea ei tarvitse selittää.
Akuutti Areenassa: Hulluna rakkaudesta!
Kuuntele Areenassa: Suhteemme hyötyy intialais-venäläisistä taustoistamme - Ranjit ja Natalia Kumarin rakkaus kipinöi vuosienkin jälkeen
Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!
Lisää ohjelmasta





