Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Magnus Lindberg pitää yhteyttä ystäviinsä Portugalista käsin – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Magnus Lindberg Algarven kodissaan kesällä 2019.
Olen Portugalissa, maaseudun rauhassa, kertoo säveltäjä Magnus Lindberg. Taustalla puoliso, kirjailija Gunilla Hemming. Säveltäjä Magnus Lindberg Algarven kodissaan kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Säveltäjä Magnus Lindberg viettää koronakevättä kotonaan Portugalin Algarvessa, missä ainoa kontakti ulkomaailmaan on pihapiirissä hiiviskelevä villikissa. Magnus puhuu päivittäin ystäviensä kanssa ympäri maailmaa, sillä kriisin keskellä kaikki haluavat pitää yhteyttä toisiinsa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Säveltäjä Magnus Lindberg vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen Portugalissa, maaseudun rauhassa. Jos avaan tonnikalapurkin, talomme ulkorakennukseen kotiutunut villikissa säntää paikalle. Siinäpä arjen ainoa kontakti ulkomaailmaan.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Itse asiassa aika vähän. Olen onnellisessa asemassa. Pystyn säveltämään, vaikka tietenkin tilanne aiheuttaa huolta. Seuraamme tietenkin uutisia ja henkinen rasitus tuntuu, varsinkin alussa olin ahdistunut.

Säveltäjä Magnus Lindbergin studio Algarven kodissa kesällä 2019.
Säveltäjän työhuone. Säveltäjä Magnus Lindbergin studio Algarven kodissa kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Miten päiväsi kuluvat?
Istun studiossani. Illalla valmistan päivän pääaterian.

Yritän rentoutua. Iltauutisia seuraamalla se ei sitten aina onnistu kovin hyvin. Mutta kaikkeen tottuu.

Puhun myös päivittäin ystävieni kanssa maailmalla, kaikki haluavat pitää yhteyttä. Se tuntuu luontevalta tällaisessa kriisissä.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Käymme päivittäin kävelylenkillä. Maasto on haastavaa, löytyy rankkoja ylä- ja onneksi saman verran alamäkiä.

Mutta ilmasto täällä Algarvessa on miellyttävä - sadepäivistä huolimatta. Atlantista puhaltava ilma on aina ihanan raikas hengittää, villilaventelikin tuoksuu parhaiten näillä kukkuloilla juuri sateen jälkeen.

Säveltäjä Magnus Lindbergin Algarven kodin terassi kesällä 2019.
Algarven maisemaa. Säveltäjä Magnus Lindbergin Algarven kodin terassi kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Ehkä tietyt piirteet korostuvat. Ei mennä siihen.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Uskon että maailma muuttuu, mihin suuntaan - siitä en ole varma. Mutta en ole oikea henkilö ennustamaan tulevaa.

Satuin itse käymään viikon Kiinassa juuri ennen joulua. Sain sieltä sitkeän flunssa-tartunnan. Kiinan asema maailmanmahtina ja potemani sairaus eriskummallisine tuntoineen ovat molemmat synnyttäneet kaikenlaisia ajatuksia.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Olen kuunnellut kaikkea Mozartista Karl Amadeus Hartmanniin sekä Nushrat Fateh Ali Khanista Pink Floydiin.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Toivon terveyttä, sitkeyttä ja valoa tunnelin päässä.

Näin säveltäjä Magnus Lindberg vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Lindberg, Magnus: Kraft. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solistit Magnus Lindberg, Tuomas Lehto, Giuseppe Gentile, Kazutaka Morita, Naoki Yasuda & Juhani Liimatainen. Musiikkitalo 25.10.2019.

Lindberg, Magnus: Aura. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu. Musiikkitalo 25.10.2019.

Lindberg, Magnus: Accused. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Anu Komsi, sopraano. Musiikkitalo 6.12.2016.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.