Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Magnus Lindberg pitää yhteyttä ystäviinsä Portugalista käsin – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Magnus Lindberg Algarven kodissaan kesällä 2019.
Olen Portugalissa, maaseudun rauhassa, kertoo säveltäjä Magnus Lindberg. Taustalla puoliso, kirjailija Gunilla Hemming. Säveltäjä Magnus Lindberg Algarven kodissaan kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Säveltäjä Magnus Lindberg viettää koronakevättä kotonaan Portugalin Algarvessa, missä ainoa kontakti ulkomaailmaan on pihapiirissä hiiviskelevä villikissa. Magnus puhuu päivittäin ystäviensä kanssa ympäri maailmaa, sillä kriisin keskellä kaikki haluavat pitää yhteyttä toisiinsa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Säveltäjä Magnus Lindberg vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen Portugalissa, maaseudun rauhassa. Jos avaan tonnikalapurkin, talomme ulkorakennukseen kotiutunut villikissa säntää paikalle. Siinäpä arjen ainoa kontakti ulkomaailmaan.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Itse asiassa aika vähän. Olen onnellisessa asemassa. Pystyn säveltämään, vaikka tietenkin tilanne aiheuttaa huolta. Seuraamme tietenkin uutisia ja henkinen rasitus tuntuu, varsinkin alussa olin ahdistunut.

Säveltäjä Magnus Lindbergin studio Algarven kodissa kesällä 2019.
Säveltäjän työhuone. Säveltäjä Magnus Lindbergin studio Algarven kodissa kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Miten päiväsi kuluvat?
Istun studiossani. Illalla valmistan päivän pääaterian.

Yritän rentoutua. Iltauutisia seuraamalla se ei sitten aina onnistu kovin hyvin. Mutta kaikkeen tottuu.

Puhun myös päivittäin ystävieni kanssa maailmalla, kaikki haluavat pitää yhteyttä. Se tuntuu luontevalta tällaisessa kriisissä.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Käymme päivittäin kävelylenkillä. Maasto on haastavaa, löytyy rankkoja ylä- ja onneksi saman verran alamäkiä.

Mutta ilmasto täällä Algarvessa on miellyttävä - sadepäivistä huolimatta. Atlantista puhaltava ilma on aina ihanan raikas hengittää, villilaventelikin tuoksuu parhaiten näillä kukkuloilla juuri sateen jälkeen.

Säveltäjä Magnus Lindbergin Algarven kodin terassi kesällä 2019.
Algarven maisemaa. Säveltäjä Magnus Lindbergin Algarven kodin terassi kesällä 2019. Kuva: Risto Nieminen Magnus Lindberg

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Ehkä tietyt piirteet korostuvat. Ei mennä siihen.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Uskon että maailma muuttuu, mihin suuntaan - siitä en ole varma. Mutta en ole oikea henkilö ennustamaan tulevaa.

Satuin itse käymään viikon Kiinassa juuri ennen joulua. Sain sieltä sitkeän flunssa-tartunnan. Kiinan asema maailmanmahtina ja potemani sairaus eriskummallisine tuntoineen ovat molemmat synnyttäneet kaikenlaisia ajatuksia.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Olen kuunnellut kaikkea Mozartista Karl Amadeus Hartmanniin sekä Nushrat Fateh Ali Khanista Pink Floydiin.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Toivon terveyttä, sitkeyttä ja valoa tunnelin päässä.

Näin säveltäjä Magnus Lindberg vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Lindberg, Magnus: Kraft. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solistit Magnus Lindberg, Tuomas Lehto, Giuseppe Gentile, Kazutaka Morita, Naoki Yasuda & Juhani Liimatainen. Musiikkitalo 25.10.2019.

Lindberg, Magnus: Aura. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu. Musiikkitalo 25.10.2019.

Lindberg, Magnus: Accused. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Anu Komsi, sopraano. Musiikkitalo 6.12.2016.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.