TV1 maanantaina 13.4.2020 klo 18.07 - 18.55, uusinta lauantaina 18.4. klo 8.05, Areenassa
Itämerellä vuonna 2006 merenpohjaa kartoittanut öljynetsintälaiva löysi valtavan teräskappaleen. Se osoittautui kauan sitten kadonneeksi natsi-Saksan lentotukialukseksi.
Graf Zeppelin -lentotukialuksen kohtalo oli suuri mysteeri lähes 60 vuoden ajan.
Puolalainen Gdynian kaupunki oli aikoinaan natsi-Saksan suurimman sotalaivan, Graf Zeppelinin lentotukialuksen kotisatama. Kaupungilla on keskeinen merkitys aluksen tarinassa.
Lentotukialus päätyi Neuvostoliitolle
Graf Zeppelin rakennettiin sadan kilometrin päästä Hampurista Kielissä, Saksan tärkeimmässä Itämeren satamakaupungissa, joka oli myös sotalaivateollisuuden keskus.
Aluksella oli kokoa kuin nykyajan suurella risteilyaluksella. Graf Zeppelinin runko oli 262 metriä pitkä eli kaksi ja puoli kertaa jalkapallokentän mittainen. Suurin leveys oli 27 metriä ja syväys 7,6 metriä.
Alus rakennettiin kestämään toisen maailmansodan taisteluja, mutta se ajautui lopulta käyttämättömänä Neuvostoliitolle, joka upotti sen osana taisteluharjoitusta.
Sukeltajien ja tutkijoiden kiinnostuksen kohde
Dokumentti Graf Zeppelinin pitkä matka herättää ikonisen aluksen henkiin tietokoneanimaation, jäljitelmien, 87 metrin syvyydestä kuvattujen vedenalaisten kuvien ja arkistomateriaalin avulla.
Miten alus rakennettiin ja miten se päätyi merenpohjaan? Miten historiallinen alus löydettiin vuosikymmeniä myöhemmin?
Hylky on nykyään kiinnostava kohde niin sukeltajille kuin merisodan tutkijoille.
Finding The Graf Zeppelin. Hitlers Superschiff – Expedition in der Ostsee. Ohjaus: Andrea Vogt ja Paul Russel. Tuotanto: Millstream Films / Autentic, Britannia, 2017. Lukijana on Jukka Pitkänen.