Hyppää pääsisältöön

Historia: Graf Zeppelinin pitkä matka

Dokumentti historiallisesta lentotukialuksesta Graf Zeppelinistä.
Dokumentti historiallisesta lentotukialuksesta Graf Zeppelinistä. Yle TV1,Historia: Gra Zeppelinin pitkä matka

TV1 maanantaina 13.4.2020 klo 18.07 - 18.55, uusinta lauantaina 18.4. klo 8.05, Areenassa

Itämerellä vuonna 2006 merenpohjaa kartoittanut öljynetsintälaiva löysi valtavan teräskappaleen. Se osoittautui kauan sitten kadonneeksi natsi-Saksan lentotukialukseksi.

Graf Zeppelin -lentotukialuksen kohtalo oli suuri mysteeri lähes 60 vuoden ajan.

Puolalainen Gdynian kaupunki oli aikoinaan natsi-Saksan suurimman sotalaivan, Graf Zeppelinin lentotukialuksen kotisatama. Kaupungilla on keskeinen merkitys aluksen tarinassa.

Lentotukialus päätyi Neuvostoliitolle

Graf Zeppelin rakennettiin sadan kilometrin päästä Hampurista Kielissä, Saksan tärkeimmässä Itämeren satamakaupungissa, joka oli myös sotalaivateollisuuden keskus.

Aluksella oli kokoa kuin nykyajan suurella risteilyaluksella. Graf Zeppelinin runko oli 262 metriä pitkä eli kaksi ja puoli kertaa jalkapallokentän mittainen. Suurin leveys oli 27 metriä ja syväys 7,6 metriä.

Alus rakennettiin kestämään toisen maailmansodan taisteluja, mutta se ajautui lopulta käyttämättömänä Neuvostoliitolle, joka upotti sen osana taisteluharjoitusta.

Sukeltajien ja tutkijoiden kiinnostuksen kohde

Dokumentti Graf Zeppelinin pitkä matka herättää ikonisen aluksen henkiin tietokoneanimaation, jäljitelmien, 87 metrin syvyydestä kuvattujen vedenalaisten kuvien ja arkistomateriaalin avulla.

Miten alus rakennettiin ja miten se päätyi merenpohjaan? Miten historiallinen alus löydettiin vuosikymmeniä myöhemmin?

Hylky on nykyään kiinnostava kohde niin sukeltajille kuin merisodan tutkijoille.

Finding The Graf Zeppelin. Hitlers Superschiff – Expedition in der Ostsee. Ohjaus: Andrea Vogt ja Paul Russel. Tuotanto: Millstream Films / Autentic, Britannia, 2017. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.