Hyppää pääsisältöön

Joe rakastui varattuun Katriin ensisilmäyksellä, lopulta 20 minuutin keskustelu juna-asemalla ratkaisi parin kohtalon

Katri ja Joe Konderla istuvat sohvalla ja katsovat toisiaan rakastuneesti.
Katri ja Joe Konderla olivat vuosia ystäviä ennen kuin mahdollisuus parisuhteeseen tuli eteen. Katri ja Joe Konderla istuvat sohvalla ja katsovat toisiaan rakastuneesti. Kuva: Antti Tuunanen / Yle rakkaus,rakastuminen,parisuhde

Joe rakastuu juhlissa viehättävään Katriin, mutta rakkaus saa odottaa vastakaikua vuosia, sillä Katri oli vielä varattu. Lopulta ystävyys syvenee rakkaudeksi seitsemän tunnin videopuheluiden siivittämänä.

Joen korviin kantautuu Tom Waitsin musiikki ja hän huomaa vaalean ja hellän näköisen naisen levysoittimen vierellä. Musiikista keskustelu siirtyy seinällä oleviin Muumipostikortteihin.

Yhteisiä mielenkiinnon kohteita löytyi heti paljon ja Joe viehättyi Katrin tavasta nauttia pienistä hetkistä ja tavasta luottaa ihmisiin.

Ilta päättyy yhteiseen kotimatkaan Angel-nimiselle metroasemalle. Kotiin päästyään Joe kertoo naapurilleen kaiken tapaamastaan naisesta.

Joe on ihastunut.

– Ensitapaamisen jälkeen näin Katrin kävelevän Lontoossa yliopistomme lähellä muutaman kerran. Välttelin häntä, koska olin liian ujo sanoakseni hänelle mitään.

Vuonna 2014 Joe vieraili Katrin luona Suomessa. Tapaaminen oli Joelle katkeransuloinen. Hän oli onnellinen tavatessaan Katrin, mutta surullinen, koska ei voinut paljastaa todellisia tunteitaan varatulle naiselle.

– Ikävöin Katria kovasti, kun palasin Britteihin.

Seitsemän tuntiset videopuhelut paljastivat rakastumisen

Lopulta kuusi ja puoli vuotta ensi tapaamisen jälkeen tuli Katrin ja Joen aika yhteiselle tulevaisuudelle.

– Tajusimme olevamme rakastuneita toisiimme, kun puhuimme seitsemän tuntia putkeen videopuhelussa, Katri ja Joe kertovat.

– Työpäivien aikana keksimme pieniä tekosyitä, joiden varjolla lähetimme toisillemme viestejä, Katri muistelee.

Joe ja Katri Konderla auringonkukkaniityllä. Kuva pariskunnan kotialbumista.
Joe ja Katri Konderla auringonkukkaniityllä. Kuva pariskunnan kotialbumista. Kuva: Janni Liukkonen / Joen ja Katrin kotialbumi rakkaus,rakastuminen,parisuhde

Rakastumiseen kuuluu olennaisesti, että toista ajattelee huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi ystäviään tai muita ihmisiä yleensä, vahvistaa rakkautta tutkinut filosofian tohtori, kirjailija Pärttyli Rinne.

– Ajatukset ovat usein myönteisiä, ja rakastuja haluaa jatkuvasti toisen seuraan ja kaipaa häntä silloin kun hän on poissa.

Pärttyli pitää Katrin ja Joen tarinaa nykypäivälle tyypillisenä. Hän veikkaa, että tulevaisuuden rakkaustarinoissa tietokoneilla, kännyköillä ja matkailulla ylipäätään on suurempi rooli kuin aiempien vuosikymmenien tarinoissa.

– On tavanomaista, että tunteita syntyy varattuja ihmisiä kohtaan, ja että suhteiden alkuvaiheet saattavat lomittua edellisten päättyvien suhteiden kanssa. Kansainvälistyvässä maailmassa kansainväliset rakkaussuhteet oletettavasti yleistyvät.

Onko rakastuminen tosiaan niin vahva tunne, että se voi pitää otteessaan vuosia, kuten Joelle kävi?

– Rakastumiseen voi yhdistyä voimakkaita, kuukausia tai jopa vuosia jatkuvia, odotuksen tunteita ja kutkuttavaa jännitystä. Intensiivinen jännitys ja seksuaalinen halu erottavat rakastumisen esimerkiksi pelkästä ystävyydestä, Rinne vahvistaa.

20 minuutin keskustelu sinetöi parin tulevaisuuden

Kaukosuhteena alkanut yhteinen tarina koki suurimman käännekohtansa helmikuussa 2019, kun Katri vieraili Joen luona Walesissa tämän syntymäpäivänä.

Tuon viikonlopun aikana Joe sai kolme työhaastattelukutsua Suomesta.

Katrin ja Joen oli aika päättää haluaisivatko he siirtyä videopuheluiden täyteisistä vuorokausista heräämään toistensa vierestä aamuisin.

– Ennen Katrin kotiinpaluuta keskustelimme 20 minuuttia juna-asemalla siitä, mitä haluaisimme tehdä. Päätimme, että muutan Suomeen Katrin luokse, Joe kertoo.

Kuusi päivää Katrin lähdön jälkeen Joe lensi Suomeen.

Siitä alkoi rakastuneiden uusi arki.

Voimakkaat tunteet voivat auttaa meitä tekemään viisaita päätöksiä.― Pärttyli Rinne

Moni suin päin rakastunut on varmasti joskus pohtinut, pitäisikö rakkauden mukana uskaltaa heittäytyä vai edetä varovaisemmin ja suojella omaa sydäntään.

Pärttyli Rinne ei näe ”järjen ääntä” ja tunteita toisilleen vastakkaisina voimina, oikeastaan päin vastoin.

– Järjen avulla tehtävät päätelmät vaikuttavat siihen miltä meistä tuntuu. Voimakkaat tunteet voivat auttaa meitä tekemään viisaita päätöksiä.

Kaikki on juuri nyt täydellistä

Häitään pari vietti lokakuussa 2019. Saman vuoden joulukuussa he ostivat ensimmäisen yhteisen kotinsa.

Katri ja Joe kertovat, että kaikki on juuri nyt täydellistä.

– Rakastan Joessa hänen huumorintajuaan. Hän voisi olla ammattikoomikko! Joe on myös viisas ja luova sekä todella taitava kirjoittaja. Joella on lämmin ja kiltti sydän. Ja tietenkin Joe on tosi hyvännäköinen: hänellä on mitä kauneimmat siniset silmät.

– Joe on myös romanttinen ja saa mut tuntemaan, että olen hänen koko maailmansa, kertoo Katri miehestään.

Joe ja Katri Konderla seisovat kivisellä niemellä merellä.
Joe ja Katri Konderla seisovat kivisellä niemellä merellä. Kuva: Joanna Suomalainen / Joen ja Katrin kotialbumi rakkaus,rakastuminen,hääkuvat

Joe puolestaan kertoo, että koki vetovoimaa Katriin heti ensisilmäykseltä. Miehen huomion kiinnittivät katrin silmät, blondit hiukset, kauniit ja hellät kasvot sekä upea kroppa.

– Pidän edelleen noista asioista Katrissa, mutta ajan kanssa olen rakastunut hänen syvällisempään puoleensa. Hän tekee pieniä asioita, jotta maailma olisi parempi paikka: kierrättää ja maksaa kirkollisveroa puhtaasti hyväntekeväisyys tarkoituksessa. Katri näkee ihmisissä aina hyvää – se on tapa, jota minä en aina hallitse. Katri on myös ihmeellisen järjestelmällinen, mitä pidän yllättävän viehättävänä, Joe luettelee.

Ja lisää vielä pilke silmäkulmassa.

– Katri näyttää sairaan hyvältä cocktailmekossa.

Akuutti julkaisee lisää rakkaustarinoita

Katrin ja Joen tarina innoitti meidät aloittamaan #akuuttiarakkautta –kampanjan, jossa pyysimme lukijoita lähettämään oman rakastumistarinansa.

Tarinoiden kerääminen on nyt päättynyt. Kiitämme kaikkia kirjeen lähettäneitä!

Palkittavan tarinan valitsee rakkausasiantuntija Pärttyli Rinne. Sykähdyttävin kertomus palkitaan parisuhdetta piristävällä yllätyksellä ja pariskunnan tarina kerrotaan Ylen verkkosivuilla julkaistavassa haastattelussa loppukevään aikana.

– Minulla ei ole tarinoiden suhteen ennakko-odotuksia. Ilahtuisin nähdessäni niissä uteliaisuutta toista kohtaan ja halua kehittyä viisaammaksi rakkaudessa.

Pärttylin mukaan kaikki rakkaustarinat ovat ainakin jollain tavoin koskettavia, mutta tässä ajassa kiinnostusta herättää erityisesti yksi piirre.

– Fiktiokirjoittajana pidän kiinnostavana tarinoita, jotka rikkovat heteronormatiivisia peruskaavoja – eli kaavoja joissa mieshenkilö on ensisijainen aktiivinen toimija ja rakkauden esteet ovat parille ulkoisia.

– Naiset voivat yhtä lailla olla rakkauden aloitteentekijöitä, ja seksuaalivähemmistöjen ja muiden yhteiskunnassa marginalisoitujen väestöryhmien rakkaustarinat tulisi normalisoida, Pärttyli pohtii.

Entä Mistä tunnistaa itse olevansa ehkä juuri parasta aikaa keskellä täydellisen ihanaa rakkaustarinaa?

– Kerta kaikkiaan säröttömät tarinat voivat olla harvinaisia. Jos kokee olevansa rakastunut, että rakastaa toista ja tulee rakastetuksi ja tuntee, että kumppanin lähellä on hyvä elää ja olla olemassa, voi pätevin perustein ounastella elävänsä ihanaa rakkaustarinaa.

Lisää aiheesta:

"Rakastuminen on aivoissa kuin hallittu kaaos” – Tämä kaikki kehossasi tapahtuu, kun hormonit tekevät rakkauden töitään

Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin

Kuuntele Areenassa:

Suhteemme hyötyy intialais-venäläisistä taustoistamme - Ranjit ja Natalia Kumarin rakkaus kipinöi vuosienkin jälkeen

Akuutti Areenassa: Hulluna rakkaudesta!

Rakkaus voi yllättää meidät. Mitä meissä silloin tapahtuu? Walesilainen Joe rakastui Katriin, joka oli vielä varattu. Yksipuolista rakkautta kesti vuosia. Kun Katri oli vapaa, Joe muutti rakkauden huumassaan Suomeen, jättäen taakseen perheensä, ystävänsä sekä työnsä Englannissa.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!