Hyppää pääsisältöön

Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

Orgeln i Collégiale-Saint-Jean-Baptiste i Roquemaure, Frankrike.
Orgeln i Collégiale-Saint-Jean-Baptiste i Roquemaure, Frankrike. Kuva: Wikimedia Commons / Marianne Casamance kirkkorakennukset,urut,Roquemaure

Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

Yle Klassisessa kuullaan kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään saakka paljon niin vokaaliteoksia kuin soitinmusiikkiakin eri aikakausilta. Ohjelmistossa on tuttua pääsiäismusiikkia ja myös harvinaisuuksia.

Kiirastorstaina 9.4. Päiväklassisessa soi Gioachino Rossinin Stabat Mater, jossa yhtenä solistina suomalainen basso Mika Kares. Illalla noin kello 21.00 on vuorossa Gottfried August Homiliuksen oratorio Messias kokonaisuudessaan.

Pitkäperjantain 10.4. Aamuklassisessa kuullaan muun muassa Michael Praetoriuksen Pääsiäismessu 1600-luvulta ja kello 18.00 Iltaklassisen aluksi on vuorossa Johann Sebastian Bachin Matteus-Passion kokonaisesitys, joka on taltioitu Italiasta Pisan Anima Mundi -musiikkijuhlilta vuonna 2016. Evankelistana laulaa tenori James Gilchrist, ja esityksen johtaa John Eliot Gardiner.

Pitkäperjantain Yöklassisen aloittaa kello 23.10 Antonio Caldaran oratorio Maria Magdalena Kristuksen jalkojen juuressa. René Jacobsin johtaman Schola Cantorum Basiliensis -kamariorkesterin solisteina laulavat mm. sopraano Maria Cristina Kiehr ja kontratenori Andreas Scholl.

Pääsiäislauantaina 11.4. kuullaan illansuussa mm. Dietrich Buxtehuden seitsemän kantaatin sarja Membra Jesu Nostri ja Frantisek Xaver Brixin oratorioharvinaisuus Juudas Iskariot kello 18.14. Yöklassisessa on tarjolla mm. Georg Friedrich Händelin Ylösnousemus-oratorio.

Ensimmäisen pääsiäispäivän 12.4. musiikkiantia ovat mm. Chiara Margarita Cozzolanin harvoin kuultu Pääsiäismessu sekä Carl Philipp Emanuel Bachin oratorion Jeesuksen ylösnousemus ja taivaaseenastuminen kokonaisesitys.

Toisena pääsiäispäivänä 13.4. sopraano Kathleen Battle laulaa aarioita Johann Sebastian Bachin kantaateista aamuseitsemän jälkeen, ja puoliltapäivin on vuorossa Johann Nepomuk Hummelin Missa Solemnis C-duuri.

Koko pääsiäisen ohjelmisto on luettavissa osoitteessa: https://areena.yle.fi/radio/opas sekä Teksti-tv:n sivulta 339 (Yöklassinen sivu 344).

Yle Klassinen soi 24 tuntia vuorokaudessa. Kanava kuuluu osoitteissa:
http://yleklassinen.fi (Yle Areena)
http://mediau.yle.fi/liveklassinen (Windows Media Audio)
http://mediau.yle.fi/liveklassinen256 (Windows Media Audio 256 kbps)
http://icecast.live.yle.fi/radio/YleKlassinen/icecast.audio (Icecast)
Analogisesti kanava kuuluu päivittäin kello 13-14 sekä 23.10-06.00 Yle Radio 1:n taajuudella.
Kaikki Yle Klassisen ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenasta myös jälkikäteen.

 • Uskomattoman taidokasta Bachia - ja siinä se?

  Levyarvostelu

  Augustin Hadelich on nykyviulisteista se, jonka Youtube-videot äimistyttävät minua eniten. Hänen soittotekninen ylivertaisuutensa soveltuu moneen musiikinlajiin, ja karisman kruunaavat nuoruuden tulipalo-onnettomuudessa kärsineet kasvot, joissa on kuin ripaus salaperäistä naamiota. Warner Classicsin uutuuslevyllä Hadelich tarttuu viulurepertuaarin kulmakiveen, Bachin sooloviulupartitoihin ja -sonaatteihin, ja levyn melkein jokainen raita äimistyttää minua klikkivideoiden lailla. Mutta riittääkö se?

 • Ondinen Baltia-löydöt jatkuvat

  Levyarvostelu

  Naxos-jätin suojiin siirtynyt levy-yhtiö Ondine on viime vuosina alkanut painottaa Baltiaa. Peteris Vasksin ja Latvian radiokuoron tapaisten takuunimien lisäksi esiin on päässyt myös tuntematon musiikki, joka usein on paljastunut riemastuttavan hyväksi. Vuonna 1984 kuollut liettualainen säveltäjä Eduardas Balsys on Ondinen löytöretken viimeisin kohde, ja tälläkin kertaa kurssi on osunut enimmäkseen oikeaan.

 • Alttosaksofonilla Mozartista moderniin

  Levyarvostelu

  Joonatan Rautiola valmistui Pariisin konservatoriosta saksofonitaiteen syntysijoilta vuonna 2010 ja on sen jälkeen tehnyt komeaa uraa kantaesityksillä ja solistikeikoilla. Nyt on tullut potrettilevyn aika - pianistina pitkäaikainen duokumppani Marko Hilpo ja ohjelmistona laaja kattaus saksofonitaidetta.

 • Mälkki tuo empatiaa Herttua Siniparran linnaan

  Levyarvostelu

  Béla Bartókin ooppera Herttua Siniparran linna on syystäkin noussut symbolismin klassikoksi. Kun Siniparta vähitellen paljastaa linnansa kammioiden kauhut uudelle vaimolleen ja Bartók vahvistaa mielikuvia hyytävän ekspressiivisellä musiikilla, kuka tahansa ymmärtää seuraavansa pelottavaa matkaa alitajuntaan. BIS-yhtiö on julkaissut oopperasta konserttitallenteen, jolla kapellimestari Susanna Mälkki opastaa HKO:n, Mika Kareksen ja Szilvia Vörösin yllättävän empaattiseen linnareissuun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua