Hyppää pääsisältöön

Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

Orgeln i Collégiale-Saint-Jean-Baptiste i Roquemaure, Frankrike.
Orgeln i Collégiale-Saint-Jean-Baptiste i Roquemaure, Frankrike. Kuva: Wikimedia Commons / Marianne Casamance kirkkorakennukset,urut,Roquemaure

Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

Yle Klassisessa kuullaan kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään saakka paljon niin vokaaliteoksia kuin soitinmusiikkiakin eri aikakausilta. Ohjelmistossa on tuttua pääsiäismusiikkia ja myös harvinaisuuksia.

Kiirastorstaina 9.4. Päiväklassisessa soi Gioachino Rossinin Stabat Mater, jossa yhtenä solistina suomalainen basso Mika Kares. Illalla noin kello 21.00 on vuorossa Gottfried August Homiliuksen oratorio Messias kokonaisuudessaan.

Pitkäperjantain 10.4. Aamuklassisessa kuullaan muun muassa Michael Praetoriuksen Pääsiäismessu 1600-luvulta ja kello 18.00 Iltaklassisen aluksi on vuorossa Johann Sebastian Bachin Matteus-Passion kokonaisesitys, joka on taltioitu Italiasta Pisan Anima Mundi -musiikkijuhlilta vuonna 2016. Evankelistana laulaa tenori James Gilchrist, ja esityksen johtaa John Eliot Gardiner.

Pitkäperjantain Yöklassisen aloittaa kello 23.10 Antonio Caldaran oratorio Maria Magdalena Kristuksen jalkojen juuressa. René Jacobsin johtaman Schola Cantorum Basiliensis -kamariorkesterin solisteina laulavat mm. sopraano Maria Cristina Kiehr ja kontratenori Andreas Scholl.

Pääsiäislauantaina 11.4. kuullaan illansuussa mm. Dietrich Buxtehuden seitsemän kantaatin sarja Membra Jesu Nostri ja Frantisek Xaver Brixin oratorioharvinaisuus Juudas Iskariot kello 18.14. Yöklassisessa on tarjolla mm. Georg Friedrich Händelin Ylösnousemus-oratorio.

Ensimmäisen pääsiäispäivän 12.4. musiikkiantia ovat mm. Chiara Margarita Cozzolanin harvoin kuultu Pääsiäismessu sekä Carl Philipp Emanuel Bachin oratorion Jeesuksen ylösnousemus ja taivaaseenastuminen kokonaisesitys.

Toisena pääsiäispäivänä 13.4. sopraano Kathleen Battle laulaa aarioita Johann Sebastian Bachin kantaateista aamuseitsemän jälkeen, ja puoliltapäivin on vuorossa Johann Nepomuk Hummelin Missa Solemnis C-duuri.

Koko pääsiäisen ohjelmisto on luettavissa osoitteessa: https://areena.yle.fi/radio/opas sekä Teksti-tv:n sivulta 339 (Yöklassinen sivu 344).

Yle Klassinen soi 24 tuntia vuorokaudessa. Kanava kuuluu osoitteissa:
http://yleklassinen.fi (Yle Areena)
http://mediau.yle.fi/liveklassinen (Windows Media Audio)
http://mediau.yle.fi/liveklassinen256 (Windows Media Audio 256 kbps)
http://icecast.live.yle.fi/radio/YleKlassinen/icecast.audio (Icecast)
Analogisesti kanava kuuluu päivittäin kello 13-14 sekä 23.10-06.00 Yle Radio 1:n taajuudella.
Kaikki Yle Klassisen ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenasta myös jälkikäteen.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua