Hyppää pääsisältöön

”Moni kulttuurialan yritys on kahden kuukauden päässä konkurssista”

Kuvassa Takun toiminnanjohtaja Nea Leo
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo peräänkuuluttaa Suomeen Tanskan mallin mukaista suoraa tukea tapahtumille sekä työskentelytukea kulttuurialojen ammattilaisille. Kuvassa Takun toiminnanjohtaja Nea Leo Yle Puhe

Koronapandemian torjumiseksi tehdyt rajoitukset ovat aiheuttaneet valtavan myllerryksen taide- ja kulttuurialalla. Monilta taiteilijoilta ja taiteen taustatekijöiltä on peruttu kaikki kevään työt, mutta myös kesän ansiot ovat vaarassa.

– Moni tapahtuma-alan yritys on ilman tukitoimia kahden kuukauden päässä konkurssista, kertoo taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen -ohjelmassa.

Maaliskuussa asetetut rajoitukset vaikuttivat ensimmäiseksi tapahtumavetoisiin tahoihin. Monista tapahtumista, esityksistä ja tuotannoista on jo muodostunut kuluja, ja nyt olisi ollut lipputulojen keräämisen aika. Myöskään kesätapahtumien liput eivät nyt myy, sillä yleisö on epävarma, miten pitkään rajoitukset ovat voimassa.

– Koko ala elää kohtaamisista yleisön kanssa, eli vaikka ensimmäisenä iskuja ottavat vastaan festarit ja esiintyvät taiteilijat, vaikutukset valuvat jo muualle, summaa Leo.

Nopeaa työskentelytukea tarvitaan

Kulttuurialalla tehdään paljon töitä palkansaajina, yrittäjinä tai freelancereina, ja usein isolla henkilökohtaisella riskillä.

– Taiteilijat ovat taiteilijoita ja tuottajat tuottajia tämän kriisin jälkeenkin, mutta ilman nopeaa tukea nähdään konkursseja ja henkilökohtaisia tragedioita, Leo sanoo.

Kädenojennuksia on jo nähty: yksinyrittäjät ja freelancerit ovat muun muassa saaneet oikeuden työttömyyspäivärahaan, ja verojen maksuun on tullut joustoa. Monet säätiöt ovat alkaneet tarjota hätäavuksi ylimääräisiä apurahoja.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU toivoo myös Suomeen Tanskan lanseeraamaa suoraa tukea tapahtumille. Tukea kanavoitaisiin myös esitys- ja keikkapaikoille sekä muille alan yrityksille ja yhteisöille.
Tanskassa on myös lupauduttu maksamaan osa irtisanomisuhan alla olevien palkasta. TAKUssa toivotaan, että Suomessa tuki koskisi sekä kuukausipalkkaisia että keikkatyöläisiä.

– Ennen kaikkea alalla toivotaan koko poikkeustilan ajan haussa olevaa, nopeaa, 1–3 kuukauden työskentelytukea taiteilijoille, tuottajille ja muille alan ammattilaisille.

Työlainsäädännön väliinputoajat

Kulttuurialalla tehtävä työ on usein keikkatyötä, ja moni yhdistelee eri työnteon muotoja taiteen tekemisestä opetustyöhön. Alan ammattijärjestöt ovat jo pitkään ajaneet muutosta itsensätyöllistäjien asemaan. Tavoitteena on saada heidät – freelancerit, ammatinharjoittajat, yksinyrittäjät ja apurahalla työskentelevät – työlainsäädännön piiriin.

– Monet itsensätyöllistäjät ovat käytännössä näennäisyrittäjiä eli täysin alisteisessa asemassa työn teettäjää kohtaan. Työlainsäädäntö suojaisi heitä. Samalla heidät saataisiin yhdenvertaisempaan asemaan palkansaajien kanssa työttömyys- ja sosiaaliturvan suhteen, Nea Leo kertoo.

Työsuhteen määritelmän muutoksesta on jo kirjaus hallitusohjelmassa.

– Nyt vain toivomme että tämä kriisi vauhdittaa asian etenemistä, eikä työelämässä olisi jatkossa tällaisia väliinputoajia.

Toivon, että tämä karu tilanne romuttaa sitkeän käsityksen siitä, että taide- ja kulttuurikenttä pyörii apurahojen varassa.― TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo

Leo uskoo, että kriisi myös nostaa kulttuurin ja taiteen merkitystä.

– Toivon, että tämä karu tilanne romuttaa sitkeän käsityksen siitä, että taide- ja kulttuurikenttä pyörii apurahojen varassa. Jos ala kaatuu, menetetään valtavasti verotuloja. Tämän kevään osalta puhutaan jo satojen miljoonien eurojen menetyksestä.

Teksti: Jonna Tapanainen

Kuuntele toiminnanjohtaja Nea Leon haastattelu ja koko Naisasiatoimosto Kaartamo & Tapanaisen jakso Yle Areenasta:

  • Vappuaattona Yle Puheessa suuri puujalkavitsibattle

    Vappuaattona Yle Puheessa veistellään puujalkavitsejä

    Vappuaattona 30.4.2021 Yle Puheessa veistellään jokaisen lähetyksen voimin puujalkavitsejä. Kuuntelijat ratkaisevat, kenestä kruunataan puujalkavitsien mestari – onko se Puheen Aamu, Akti vai Puheen Iltapäiväkerho? Kisaa varten kannattaa virittää Puheen Instagram ja WhatsApp 040 163 8586 valmiiksi.

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.