Hyppää pääsisältöön

Pimeän hehku -sarja pankkimaailman kulisseista ja salakuljetuksesta on niin hurja, että se voisi olla tosi

Intensiivinen tv-sarja Pimeän hehku vyöryttää esiin pankkimaailman kulissientakaisen pelin ja sen kytkennät plutoniumin salakuljetusyritykseen - laivaan, joka tappavine lasteineen liekehtii Pohjanmerellä. Mitä raha ja valta - tai niiden himo - voivat tehdä ihmiselle, hänen läheisilleen ja sadoille täysin viattomille sivustakatsojille?

Kansainvälisenä yhteistyönä vuonna 1996 valmistunut kotimainen jännityssarja Pimeän hehku on nyt julkaistu Areenaan alkuperäisenä 13-osaisena versiona.

Pimeän hehku kertoo kansallisen Yrityspankki KYP:n alasajosta ja fuusioinnista. Avainhenkilöt taistelevat asemastaan ja omaisuudestaan ja heidän läheisensä joutuvat myös osallisiksi valtapelistä.

Samaan aikaan Kuolan niemimaalta lähtee KYP:n rahoittama ydinpolttoainelasti Itä-Afrikkaan ja lastin mukana salainen erä tappavaa plutoniumia. Loppunäytös näytellään myrskyävällä Espanjan rannikolla Vigon edustalla.

Keitä todella ostetaan ja myydään kabineteissa, pankkien takahuoneissa ja cocktail-kutsujen nurkkakeskusteluissa? Millainen pohjaton pimeä oikeastaan vallitseekaan siloiteltujen talousuutisten, fuusiokeskustelujen, "rationalisointien” ja saneerausten takana? Ja ennen kaikkea - kuinka moni meistä tietää, millaisia kuolemanlasteja suuri raha liikuttaa tälläkin hetkellä ohitsemme yöhön kätkettynä?

Sarjan päärooleissa nähdään Tapani Perttu, Svante Martin, Mikk Mikiver, Viktor Drevitski, Mari Rantasila ja Outi Mäenpää. Ohjaaja Ilkka Vanne tunnetaan muun muassa suosituista tv-ohjauksista Me Tammelat, Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat sekä elokuvista Lakeuden kutsu ja Lupaus.

Ohjaaja Ilkka Vanne ja näyttelijä Mari Rantasila Pimeän hehku -sarjan kuvauksissa
Ohjaaja Ilkka Vanne ja näyttelijä Mari Rantasila Pimeän hehku -sarjan kuvauksissa Ohjaaja Ilkka Vanne ja näyttelijä Mari Rantasila Pimeän hehku -sarjan kuvauksissa Kuva: Harri Halonen / Yle Mari Rantasila,Ilkka Vanne

Tarina, joka voisi olla tosi?

Sarjan valmistumisen aikaan Suomi oli juuri noussut historiansa pahimmasta talouskriisistä. 1990-luvun alun lama oli kaatanut niin pankkeja, yrityksiä kuin ihmisiä. Osa sarjan tapahtumista toteutui myös oikeasti, osa sen jälkeen ja sinä aikana, kun sarjaa jo kuvattiin. SYP:n ja KOP:n fuusion tiedotustilaisuudessa vuonna 1995 kuultiin jopa hyvin samankaltaisia lausuntoja pääjohtajilta, kuin Pimeän hehku -sarjassa kuvitteellisen KYP-pankin fuusiosta.

Sarjaa käsikirjoittivat Kirsti Manninen ja Seppo Haavisto (salanimillä Kerttu-Liisa Karjalainen ja Lasse Jaakkola). Haavisto oli toiminut pitkään pankkialalla, joten tunsi aiheen läpikotaisin. Sarjassa on myös herkullista ajankuvaa teknistyvästä Suomesta möhkälemäisine kännyköineen ja alkeellisine tietokoneineen.

The Kiss of Plutonium tavoitteli kansainvälistä yleisöä

Sarjaa kuvattiin neljässä maassa kotimaisten ja ulkomaisten näyttelijöiden voimin ja siinä puhutaan suomen lisäksi myös ruotsia, englantia, venäjää ja saksaa.

Sarjasta kaavailtiin menestystä ja tähtäimessä oli myös kansainvälinen levitys, jota varten tehtiin lyhennetty 8-osainen versio nimeltään The Kiss of Plutonium. Sitä esitettiin Suomen lisäksi muun muassa Saksassa ja Espanjassa, mutta suosio jäi vaatimattomaksi.

Aikalaiskritiikeissä sarjaa arvosteltiin useiden juonien päällekkäisyydestä. Helsingin Sanomat kirjoitti elokuussa 1996, että "katsojan kärsivällisyys palkitaan, Pimeän hehku vetää mukaansa, mutta vasta toisessa jaksossaan".

Pimeän hehku sarjan tekijät ja näyttelijät

Päärooleissa:

Svante Martin - Jan Axelsson
Mari Rantasila - Riita Salo- Belowsky
Victor Drevitski - Vjatka Belowsky
Mikk Mikiver - Alex Landau
Tapani Perttu - Matti Paavola
Outi Mäenpää - Nina Paavola

Muissa rooleissa:

Miikka Männistö - Max Paavola
Jukka Leisti - Sixten Söderholm
Pertti Koivula - Antti Nurmien
Kristiina Halttu - Annu Nurminen
Pekka Luhtala - Kasper Nurminen
Ritva Oksanen - Saara Räsänen
Teemu Lehtilä - Juha Räsänen
Hannele Laaksonen - Piia Määttä
Karoliina Vanne - Sanna Määttä
Sanna Jalomäki - Mona Smeds
Carl-Kristian Rundman - Magnus Stolpe
Susanna Haavisto - Carola Axelsson
Martti Pennanen - Ossi Vesterinen
Seija Näppilä - Maija-Liisa Vesterinen
Matti Ranin - Kauko Honkavaara
Eila Roine - Elisabeth Honkavaara
Tuire Salenius - Pirjo
Raimo Grönberg - Ulf Tötterman
Jyrki Kovaleff - Kari Paljakka
Seppo Maijala - Heikki Piironen
Hilkka Ollikainen - Hilkka Nurminen
Risto Salmi - Risto Nurminen
Tarja Siimes - Merja Nurminen
Minh Canh - Hui Kim Tran
Michael Greiling - Udo Walters
Markku Köngäs - Kari Niemi
Miisa Lindén - Anneli Niiranen
Eira Soriola - Paula Hannula
Ville Keskilä - Marko Lindström

Tekijät:

Tuottaja: Sirpa Bertling
Käsikirjoittajat: Kirsti Manninen (salanimellä Kerttu-Liisa Karjalainen), Seppo Haavisto (salanimellä Lasse Jaakkola)
Ohjaaja: Ilkka Vanne
Säveltäjä: Johnny Lee Michaels
Äänisuunnittelijat: Jorma Kesti, Markku Rantanen
Kuvaussuunnittelija: Juhani Heikkonen
Järjestäjät: Arto Miettinen, Ville Savijärvi
Naamioitsija: Hilkka Joyce
Pukusuunnittelija: Ina Jakobsson
Kuvaussihteeri: Maija Syrjälä
Lavastussuunnittelija: Mari Skogberg
Dramaturgi: Merja-Tellervo Turunen
Graafiset suunnittelijat: Pertti Nykänen, Seppo Selkälä, Sirkka Häkkänen, Tiina Kaivo-oja
Valokuvaaja: Arja Lento

Kommentit