Hyppää pääsisältöön

Yle Olohuoneessa esiintyvän Neon 2 -yhtyeen Jussi Rainio on selättänyt elämässään suuria vastoinkäymisiä – nyt tekeillä on uusi voimabiisi: “Joskus musiikki voi auttaa löytämään toivon”

Jussi Rainio poseeraa promokuvassa nahkatakki yllään.
Jussi Rainio poseeraa promokuvassa nahkatakki yllään. Kuva: Sami Puutio Jussi Rainio,Yle Olohuone

On lohduttavaa tiedostaa, että emme ole koronan kanssa yksin. Maailmanlaajuisesti yhteisten kohtaamisten paikat on suljettu ja ihmiset ovat eristäytyneet koteihinsa. Kotiympyrät ovat tulleet meille kaikille hyvin tutuiksi. Yle Olohuone lievittää sosiaalisuuden puutetta keräämällä ihmiset virtuaalisen leirinuotion ääreen Neon 2:n musiikin tahdissa.

Yle Olohuoneessa Neon 2 esiintyy kolmihenkisellä kokoonpanolla. Yhtyeen solisti Jussi Rainio kertoo, että koronapandemian takia keväältä peruuntui 16 konserttisalikeikkaa, joissa oli suunnitelmissa käydä läpi bändin ja biisien historiaa tarinoiden ja musiikin avulla. Suurin osa keikoista siirtyy vuodelle 2021.

– Meillä on niin pitkä historia takana, että vuoden viivästys ei muuta oikeastaan yhtään mitään. Samat tarinat ja fiilikset on mahdollista esittää vuodenkin päästä.

Rainio kertoo, että korona ei ole kiertueen peruuntumista lukuunottamatta hänen elämää paljon muuttanut. Tavoitteena on julkaista pian uusi, voimaannuttava kappale:

– Biisin ajatus on se, että olemme yhdessä tässä tilanteessa. Rohkaistaan toisiamme, annetaan toivoa. Toivoahan on olemassa, sitä ei aina vaan näe. Joskus musiikki voi auttaa löytämään toivon.

Jussi Rainio poseeraa promokuvassa juhlapuku yllään.
Jussi Rainio poseeraa promokuvassa juhlapuku yllään. Kuva: All Over Press Jussi Rainio,Yle Olohuone

Rainion elämässä käänteitä ja haastavia tilanteita on piisannut. Repaleinen lapsuus ja aikuisena useat sairaudet alkoholismista masennukseen, syöpään ja diabetekseen ovat laittaneet kapuloita rattaisiin. Elämän kivikkoisista hetkistä on syntynyt musiikkia.

– En osaa tehdä iloista biisiä. Aika usein biisi syntyy tuskasta tai syvistä ajatuksista. Yleisöltä on tullut palautetta, että biisit ovat heille erityisen tärkeitä. Esimerkiksi kuulin ystävältäni, että Polku-biisiä oli käytetty eronneiden ryhmässä apuna, kun käsiteltiin eroon liittyviä tunteita ja murheita. Se on ensimmäinen biisi, jonka koskaan olen tehnyt. Erostahan laulu tosiaan syntyikin, minulla oli tuolloin purkautunut 15 vuotta kestänyt ihmissuhde.

Vastakohdat täydentävät toisiaan

Rainio kertoo, että hän ja yhtyetoveri Rami Alanko ovat viihtyneet toistensa seurassa ja tehneet musiikkia kolmekymmentä vuotta. Alangolla on täysin päinvastainen ote, hän tekee iloisempaa musiikkia ja suhtautuu muutenkin elämään positiivisen määrätietoisesti.

– Ei rohkeuden puutteesta minunkaan tapauksessa ole ollut kyse. Ainoastaan positiivisen latauksen saaminen biiseihin on minulle hirvittävän vaikeaa. Olemme vastakohtia, siksi on ihan ihme, että olemme olleet kauan hyviä ystäviä. Mutta ehkä vastakohdat täydentävät toisiaan, kuten aina sanotaan.

Niin kauan kun on elossa, kaikki on hoidettavissa.

Monenlaisia elämän haasteita kohdannut Rainio on oppinut tyyneyttä kohdata vastoinkäymisiä:

– Suhtaudun kaikkeen silleen pehmeästi. Mietin vaikeita tilanteita rauhassa, pikkuhiljaa. Ei minua mikään oikeastaan enää edes järkytä. Jos joudun katastrofin eteen, pystyn toimimaan rationaalisesti siitä huolimatta. Ehkä tämä minun tumma mielenlaatuni vaikuttaa siihen, että en lähde keulimaan. Niin kauan kun on elossa, kaikki on hoidettavissa.

Perhe tärkein motivaattori

Muusikko on saanut apua elämän haasteisiin. Samaa hän suosittelee muillekin vaikeuksien kanssa eläville. Ongelmia ei kannata jäädä hautomaan yksikseen:

– Apua ei saa, jos ei pyydä sitä. Ei sulle tulla väkisin tyrkyttämään auttavaa kättä. Avaa itsesi ja kerro ongelmistasi. Parasta puhumisessa on se, että joku voi nähdä sellaisia näkökulmia, joita itse ei ole edes tullut ajatelleeksi. Sen takia puhuminen on tärkeää, mietitään, jaetaan, keskustellaan. Sillä tavalla ne asiat ratkeavat.

Muusikolle liikunta on keino selvityä koronakaranteenin kuormituksista

– Aloitin lenkkeilyn taas, tunnin lenkkejä tulee vedettyä. Mikäs tuolla on jolkotellessa, kun on sattunut vielä hyvät kelitkin. Me kaikki olemme saman yhteisen haasteen edessä, siinä on yksittäisen henkilön turha alkaa parkumaan tilannettaan. Päinvastoin, yhteisvoimin saadaan tilanne paremmaksi.

Vuonna 2003 Rainion terveys petti runsaan alkoholin käytön vuoksi. Tuolloin raitistunut muusikko keskittyi perhe-elämään ja se tuo iloa ja merkityksellisyyttä jokaiseen päivään yhä:

– Juuri tuo pitkänhuiskea kaveri on tässä kaikkein merkittävin eteenpäin vievä voima minun kohdallani, hän kuvailee haastattelun lomassa paikalle saapunutta teini-ikäistä poikaansa.

Katso Neon 2:n esitys Yle Olohuoneessa torstaina 9.4.:

Rohkaise muita! Voit päästä osaksi lähetystä kirjoittamalla omat tsemppiterveisesi lapulle. Nappaa itsestäsi ja lapusta selfie. Julkaise kuva Instagram-feedissä tunnisteella #yleolohuone tai lähetä kuva lomakkeella.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone