Hyppää pääsisältöön

Bohemian Rhapsodyn esittäminen Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä innostaa Robinia: “Mestariteos on haastava ja monipuolinen laulettava”

Robin laulaa Ruisrockissa kesällä 2019.
Robin laulaa Ruisrockissa kesällä 2019. Kuva: imago images / CHROMORANGE/ All Over Press Robin,Yle Olohuone

Pop-tähden elämä on täynnä tilanteita, joissa täytyy olla rohkea ja luottaa omien siipien kantavan. Esiintymiset mitä erilaisimmissa paikoissa, itsensä likoon laittaminen musiikissa ja luotto yleisön suosioon vaativat jatkuvaa uudistumista ja epämukavuusalueelle menemistä. Korona-aika laittaa meidät kaikki muuttamaan arkeamme. Itse asiassa pieni itsensä haastaminen pitää mielen virkeänä.

Bohemian Rhapsody on Robinille mieluisa pähkinä purtavaksi. Hän esitti kappaleen ensimmäisen kerran vuonna 2016 Kansallisoopperan lavalla yhdessä Iiro Rantalan ja Matti Salmisen kanssa. Tuon esityksen jälkeen Robin ei ole laulanut Bohemian Rhapsodya – paitsi nyt Yle Olohuoneessa Iiro Rantalan kanssa.

Katso Robinin Bohemian Rhapsodyn versio vuodelta 2016.

– Se on valtavan hieno musiikillinen teos. Kuuntelen usein sitä etsiessäni jotain äärimmäistä musiikillista inspiraatiota. Se on todella haastava laulaa ja soittaa. Luulen, että biisin tekeminen aikanaan ei ole ollut ihan nopeaa ja helppoa. Hämmentävän siitä tekee se, että tavallaan siinä on kolme biisiä yhden laulun sisällä. Kun kuuntelen uuden ajan vastaavaa teosta, minulle tulee mieleen Travis Scottin biisi Sicko Mode.

Robin kuvailee, että Bohemian Rhapsodyssa tunnelmat vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen:

– Moodi menee nollasta sataan ja ihan eri suuntiin, mustasta valkoiseen ja punaisesta siniseen. Yhden biisin aikana vaihtelua on todella paljon. Juuri siksi se on minusta hyvä biisi.

Luontevasti itsensä epämukavuusalueelle musiikin parissa altistava artisti myöntää, että hän on kehno piirtäjä. Yle Olohuone -lähetyksessä 11.4. tärkeänä teemana on piirtäminen. Yleisö voi lähettää omia piirroksiaan lähetyksessä nähtäväksi Instagram-feedin tunnisteella #yleolohuone tai tämän jutun lopusta löytyvällä lomakkeella.

Robinille piirtäminen on kommunikaatioväline

– Joudun joskus piirtämään, että pystyn selittämään jonkun asian ja tulla ymmärretyksi. En oikeasti osaa piirtää, koska minulla ei ole hahmotusta, missä suhteessa mitkäkin asiat pitää piirtää. Tikku-ukkokin hädin tuskin menee siten, miten sen pitäisi. Piirtäminen auttaa joskus havainnollistamaan asioita, mutta minun tapauksessani sillä ei ole valitettavasti mitään tekemistä taiteen kanssa.

Katso YleX:n Tommi Mannisen piirustushaaste, jossa mukana ovat Robin ja Isac Elliot.

Robin ihailee faneilta saamiaan lukuisia piirustuksia. Omista lähtökohdistaan hän ihmettelee taitoa, miten jotkut ihmiset todella osaavat ilmaista itseään piirtämällä.

– Kerran näin ihan poikkeuksellisen hienon piirroksen Instagramissa. Se oli niin hieno, että pyysin tekijää lähettämään minulle alkuperäisen fyysisen kuvan korvausta vastaan. Kommentoin kaiken kaikkiaan aktiivisesti piirroksia Instassa ja kannustan ihmisiä jatkamaan harrastusta.

Yle Olohuone -lähetyksessä opitaan myös piirtämään karikatyyrejä. Usein humoristiset karikatyyrit korostavat kohteestaan joitain piirteitä, yksityiskohtia tai toimintatapaa. Robinista piirretyssä karikatyyrissä oli luonnollisesti kengät eriparia.

– Karikatyyrissä joku oli korostanut meikäläisen korvia ihan sikana ja eriparia olevat kengät olivat isona siinä. Ja olisiko ollut joku puhekuplakin, jossa oli kommentti hillittömällä Turun murteella. Omasta mielestäni en edes puhu kovin paljon Turun murretta, mutta ehkä totuus on toinen, koska murretta oli piirroksessa oikein painotettu.

Lääkkeeksi koronatylsyyteen Robin suosittelee piirtämisen lisäksi musiikkia. Nyt on monella aikaa ottaa haltuun uusi instrumentti tai kokeilla tehdä itse musiikkia.

– Suosittelen tietysti, että opettele jokin uusi soitin. Kitara, piano, tai muu kotoa löytyvä instrumentti. Tai sitten voi ladata musiikintekovälineen esimerkiksi tietokoneelle ja opetella tekemään sillä musaa. Musaa kannattaa ehdottomasti myös kuunnella, ja ammentaa siitä voimia tähän hetkeen.

Robinille mieluisien liikuntaharrastusten squashin ja kuntosalin uupuminen harmittaa häntä, mutta tilalle on löytynyt muita liikkumisen muotoja.

– Olen lenkkeillyt, pyöräillyt ja jumpannut monipuolisesti ulkona ja jonkin verran myös kotona. En ole halunnut hankkia kaikenlaisia laitteita kuntopyörästä juoksumattoon, koska ne jäisivät vain lojumaan kotiin tämän poikkeusajan jälkeen.

Robin muistuttaa, että me kaikki olemme tässä samassa tilanteessa. Rauhoittuminen kotona antaa myös mahdollisuuden pysähtyä ja pohtia.

– Tarkastelen itseäni artistina ja muusikkona. Mietin, missä olen nyt ja mitä minä oikeasti haluan tehdä. On tavallista helpompaa syventyä tällaisena aikana, kun saa rauhoittua kotona. Suosittelen tällaisia keskusteluita itsensä kanssa kaikille. Nyt voi ottaa iisisti ja etsiä omia vahvuuksia, joita kehittää eteenpäin.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone