Hyppää pääsisältöön

Hyttysenpuremat ja ampiaisenpistot kuuluvat kesään – piharatamon ja poimulehden avulla helpotusta kutinaan

Kesä on nyt tulossa ja sen myötä hyttysenpuremat, nokkosenpolttamat ja ampiaisenpistot. Tässä on joitakin yksinkertaisia vinkkejä pistojen käsittelyyn luonnonmukaisilla keinoilla.

Hyönteisten maailma on monin tavoin kiehtova. Mehiläisen elämä voi olla sekä dramaattinen että väkivaltainen, vaikka se ei oikeastaan halua tehdä muuta kuin kerätä mettä ja siitepölyä ja hoitaa omaa yhdyskuntaansa.

Mutta täytyyhän sitä puolustaa itseään tunkeilijoilta, ja mehiläiset tekevät sen kuten muutkin hyönteiset ja jotkut kasvitkin pienten myrkkyannosten avulla.

Useimmille mehiläisen, hyttysen tai nokkosen myrkky ei ole erityisen vaarallista, vaan vain epämiellyttävää. Toiset reagoivat voimakkaammin. Mutta helpotus puremiin löytyy tavalliselta nurmikolta.

Luonnon antihistamiini

Piharatamolla on antihistamiinivaikutus, joka lieventää kehon reaktiota puremiin ja pistoihin. Lehdet toimivat hyvin kaikenlaisiin hyönteistenpistoihin: hyttysten, hevoskärpästen, muurahaisten, mehiläisten ja ampiaisten.

Piharatamo, joka kasvaa sorassa.
Piharatamo, joka kasvaa sorassa. Kuva: Monica Storm / Yle Strömsö,Piharatamo,rikkakasvit,puutarhanhoito,lääkekasvit

Aseta lehti pureman päälle ja kiinnitä se teipinpalalla niin turvotus laskee ja kutina lievenee.

Hyttysenpuremia on usein useampia kuin yksi ja silloin voi olla parempi hieroa lehteä sormien välissä niin, että neste nousee esiin ja hieroa sillä puremaa.

Piharatamoa kasvaa nurmikoilla ja teiden varsilla.

Poimulehtiä löytyy myös nurmikoilta. Sen pienet poimutetut lehdet toimivat samalla tavalla kuin piharatamon lehdet, mutta eivät yhtä tehokkaasti.

Poimulehti lähikuvassa.
Poimulehti lähikuvassa. Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,Alchemilla vulgaris

Nokkoskikka

Nokkoset ovat täynnä pieniä poltinkarvoja, jotka ovat muodoltaan kuin pieniä putki, joiden sisällä on pisara muurahaishappoa. Poltinkarvat ovat hauraita ja murtuvat, kun niitä hipaisee ja silloin muurahaishappo putkista pääsee ihoon ja aiheuttaa ärsytystä.

Nokkosia.
Nokkosia. Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,nokkoset

Vanha kikka nokkosenpolttamien lievennykseen on rullata nokkosenlehti, hieroa neste esiin ja hieroa sitä ärsyyntynyttä aluetta.

Piharatamo vaikuttaa paremmin, mutta nokkosissa on se etu, että niitä on saatavilla juuri silloin, kun niihin on polttanut itsensä.

Nokkosia pystyy keräämään polttamatta itseään, kun lähestyy nokkosta rauhallisesti ja tarttuu päättäväisesti varteen tai lehteen.

Silloin poltinkarvat murskaantuvat se sijaan, että ne murtuisivat, ja silloin ei polta itseään.

Nokkoslehti sormien välissä.
Nokkoslehti sormien välissä. Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,nokkoset

Suojaudu punkeilta

Punkit voivat kantaa tartuntaa, ja siksi pitäisi välttää niiden kiinnittymistä iholle.

Yksinkertainen kikka, joka voi auttaa, on käyttää sukkahousuja housujen alla, kun kulkee korkeassa ruohossa tai vesakossa. Vaikuttaa siltä, että punkit eivät pysty kiinnittymään sileään pintaan eivätkä sukkien läpi.

On tärkeää käydä vartalo läpi punkkien varalta illalla, olipa sitten käyttänyt sukkahousuja tai ei.

Jos löytää punkin, se on syytä irrottaa mahdollisimman pian pinseteillä tai punkkipihdeillä. Punkkeja ei pidä voidella millään ennen sitä, vaan vain irrottaa ne.

Yliherkkyys hyttysenpuremille

Jotkut ovat hyvin herkkiä hyttysenpuremille, puremat turpoavat ja niistä tulee suuria. Hyvä vinkki on pitää kotona pullollista eteeristä laventeliöljyä.

Eteerisiä öljyjä ei tavallisesti käytetä suoraan iholle, koska ne ovat liian voimakkaita, mutta laventeli on poikkeus. Pisara turvonneelle hyttysenpuremalle saa turvotuksen laskemaan ja kutina lakkaamaan.

Laventeliöljyä voi ostaa terveyskaupasta. Muista vain varmistaa, että pullossa lukee “100-prosenttinen eteerinen öljy” ja latinalainen nimi ”Lavandula angustifolia”. Laventelintuoksuinen tuoksuöljy ei auta hyttysenpuremiin.

Huomaa kuitenkin, että mehiläisen myrkylle allergisen on aina käytettävä puremaan siihen tarkoitettua lääketieteellistä hoitoa. Nämä vinkit on tarkoitettu ihmisille, joilla ei ole allergiaa.

Pullo eteeristä öljyä laventelista, laventelin oksa sekä nyloni sukkahousut puupöydällä puutarhassa.
Pullo eteeristä öljyä laventelista, laventelin oksa sekä nyloni sukkahousut puupöydällä puutarhassa. Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,eteeriset öljyt,Tähkälaventeli