Hyppää pääsisältöön

Hyvä kysymys: Millainen oli aika ennen antibiootteja?

Lääketieteellistä tutkimusta.
Lääketieteellistä tutkimusta Lääketieteellistä tutkimusta. Kuva: Rex Features / All Over Press antibiootit,lääkeresistenssi,lääketiede,Laboratorium,testit,antibioottiresistenssi

Kuolleisuus bakteeritauteihin oli korkea ja pienikin haava saattoi olla kohtalokas.

Ennen antibiootteja monia bakteerien aiheuttamia infektiotauteja kuten aivokalvontulehdusta tai tulirokkoa oli hankala hoitaa. Kuolleisuus bakteerien aiheuttamiin tauteihin oli korkeaa.

Pienikin haava, esimerkiksi sormessa, saattoi koitua kohtalokkaaksi. Haavan kautta ihmisen elimistöön saattoi päästä bakteereita, jotka aiheuttivat tulehduksen.

Lääkärit kykenivät tuolloin vain lievittämään oireita, mutta eivät voineet vaikuttaa suoraan potilaan paranemiseen.

Esimerkiksi 1920- ja -30 -luvuilla tuberkuloosin saattoi Suomessa kuolla 10 000 ihmistä vuodessa. Tuberkuloosipotilaita hoidettiin parantoloissa pääosin makuuttamalla heitä raikkaassa ilmassa ympäri vuoden.

Arvioidaan, että antibioottien käyttöönoton jälkeen ihmisten elinajanodote on noussut kymmenellä vuodella.

Antibiooteilla on ollut suuri merkitys infektiotautien hoidossa ja ne ovat olleet yksi lääketieteen merkittävimmistä keksinnöistä. Arvioidaan, että antibioottien käyttöönoton jälkeen ihmisten elinajanodote on noussut kymmenellä vuodella. Myös leikkauksiin liittyviä tulehduksia on voitu vähentää antibioottien myötä. Samoin lapsikuolleisuus on vähentynyt merkittävästi.

Antibioottien teho tulevaisuudessa on uhattuna lisääntyvän antibioottiresistenssin myötä. Se tarkoittaa bakteerin kykyä vastustaa antibioottia, jolloin antibiootti menettää tehonsa bakteeria vastaan ja bakteerin aiheuttamaa tautia ei saada hoidettua.

Antibioottien liiallinen käyttö ja väärinkäyttö kiihdyttää resistenssin syntymistä. Tulevaisuudessa koko länsimainen terveydenhuolto saattaa kriisiytyä bakteerien antiobioottiresistenssin takia.

Ilman antibiootteja tavallisista bakteerien aiheuttamista taudeista voi tulla uudelleen ihmisten henkeä uhkaavia. Ilman antibiootteja myös leikkaukset, syöpäsairauksien hoito ja elinsiirrot vaarantuvat.

Kysymyksen lähetti nimimerkki "O.R.". Artikkelia varten haastateltiin erikoistutkija Kati Räisästä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kysy hyvä kysymys!

Mihin kysymykseen haluaisit kuulla vastauksen tutkijalta? Lähetä kysymyksesi meille, niin selvitämme vastauksen.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Uusimmat sisällöt - Tiede