Hyppää pääsisältöön

“Suurin osa meistä täällä on aika fucked up”

Masennus kelpaa popbiisin aiheeksi ja artistit auttavat seuraajiaan puhumalla vastoinkäymisistään, mutta kuka auttaa heitä?

Seitsemän vuotta sitten levy-yhtiössä neuvottiin Sini Sabotagea vaikenemaan omasta masennuksesta. Työt voisivat mennä alta, varoiteltiin.

Nyt mielenterveysongelmat kuuluvat maailman suosituimmassa popmusiikissa.

Ariana Granden Breathin kertoo ahdistuneisuushäiriöstä, Hayley Williams käsittelee musiikissaan masennustaan ja itsetuhoisuuttaan. Halsey ja Cheek ovat puhuneet julkisesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään, Demi Lovato bulimiastaan ja päihderiippuvuudestaan.

Masennus kelpaa popbiisin aiheeksi ja artistit auttavat seuraajiaan puhumalla vastoinkäymisistään, mutta kuka auttaa heitä?

YleX haastatteli seitsemäätoista suomalaista artistia ja levy-yhtiön tai ohjelmatoimiston työntekijää. Kaikki olivat samaa mieltä: alalla voidaan huonosti.

Mutta toisin kuin yleensä artistien uupumuksesta puhuttaessa, tällä tarinalla voi olla onnellinen loppu – jos alalla tartutaan tässä jutussa tarjottuihin ratkaisukeinoihin.

Kuvat promokuvia, kuvamuokkaus YleX. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

“Näissä hommissa pitää olla vähän hullu”, Spinefarm Recordsin perustanut ja Ranka Kustannusta nykyään pyörittävä Riku Pääkkönen sanoo.

Klisee on kaikille tuttu: artistit ovat luovia hulluja, joiden täytyy kärsiä taiteensa eteen. Tämä taiteilijamyytti hyödyttää alaa (kärsimys ja rankat elämäntarinat myyvät) ja on ajanut lukemattomia tähtiä ennenaikaiseen kuolemaan.

Sellaisia kuin Billie Holiday, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Ian Curtis, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Chris Cornell, Chester Bennington, Avicii, Kim Jonghyun, Lil Peep, Mac Miller, Keith Flint, Sulli ja Goo Hara.

Ajatus siitä, että musiikkialalle päätyy muita herkempiä ihmisiä, on yleinen, mutta ala myös ruokkii pahoinvointia.

Haasteita riittää: julkisuuden tuomat paineet, sosiaalinen media, epäsäännölliset työajat, Spotify-lukujen maaninen seuraaminen, kilpailu suosiosta ja hyväksynnästä, bäkkäreille raijattu alkoholi sekä vastuu jopa kymmenien tai satojen ihmisten toimeentulosta.

Alan pitäisi alkaa tunnistaa artistien olevan ihmisiä, heikkouksineen ja epätäydellisyyksineen. Ei lypsylehmiä.― Nick Triani, Playground Music

Aviciit ja amywinehouset ovat ääriesimerkkejä siitä, kuinka keikkailu ja suosio kiihdyttävät toisiaan ja ajavat artistin tuhoon. Suomesta tuon kokoluokan tragedioita ei vielä löydy, mutta se ei tarkoita, että ala olisi täällä sen terveempi kuin muualla.

– Alan pitäisi alkaa tunnistaa artistien olevan ihmisiä, heikkouksineen ja epätäydellisyyksineen. Ei lypsylehmiä, Playground Musicin promoottori Nick Triani sanoo.

Ruotsissa ja Iso-Britanniassa tehtyjen kyselyiden perusteella jopa yli 70 prosenttia musiikkialalla työskentelevistä on kärsinyt stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta.

Osa tähän juttuun haastatelluista levy-yhtiöiden ihmisistä piti kyselytutkimusten lukemia yllättävän korkeina. Artisteista ei yllättynyt yksikään.

Taustakuva Nelli Kenttä, leikekuvat Viivi Huuska. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Etunimellään musiikkia tekevän Eetu Kalavaisen esikoisalbumi eetu (2019) alkaa kohtauksella terapeutin vastaanotolla. Kalavainen sanoo, ettei hän tunne alalta “ketään, kenellä ei olisi jonkinlaista ahdistusta tai muuta”.

Tällainen tuskin olisi normi missään muualla, mutta muusikon työ ei ole mikään perusammatti.

Harvalla alalla voi tulla krapulassa tai lääketokkurassa aamupalaveriin ilman, että kukaan puuttuu asiaan, Gasellien Miikka “Hätä-Miikka” Niiranen sanoo. Harvalla alalla myöskään reissataan ympäri Suomea niin, ettei kuukauteen mahdu pahimmillaan ainuttakaan vapaapäivää.

– Sitä ajautuu kierteeseen, eikä tajuakaan. Kun menee hyvin, keikkaa ja hässäkkää on ihan liikaa. Hurja pyöritys, lypsetään joka suuntaan. Ja sitten on aikoja, ettei ketään kiinnosta laisinkaan. Jotain aika sairasta on siinä miten tää showbisnes toimii, Niiranen kuvailee.

Osa tähän juttuun haastatelluista levy-yhtiöiden ihmisistä piti kyselytutkimusten lukemia yllättävän korkeina. Artisteista ei yllättynyt yksikään.

Gasellit on keikkaillut kymmenen vuotta ja bändin jäsenet ovat oppineet “yrityksen ja erehdyksen kautta” mihin omat rajat täytyy vetää. Niiranen kertoo olleensa nyt puolitoista vuotta ilman alkoholia.

– On pitkälti itse opittava hallitsemaan tätä kaaosta. Muuten sitä huomaa hiihtävänsä ihan entisaikojen rokkistarbana luuttu toisessa kädessä, piikki toisessa.

Taustakuva Juuli Aschan, leikekuvat promokuva. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka kaikki tuntevat alan kauhutarinat, selkeitä mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyviä protokollia ei artistien suhteen juuri ole. Aleksanteri Hakaniemi sanoo, ettei näitä asioita käyty läpi kun hän allekirjoitti levytyssopimuksen Sonyn kanssa vuonna 2016.

– Ei annettu avaimia käsiin, että tässä on palveluja, jotka auttavat pitämään itsestäsi huolen. Kaltaiselleni, joka on huono pyytämään apua, olisi varmaan voinut olla sitä enemmän.

F:nä tunnettu Fanni Sjöholm on käsitellyt mielenterveysongelmia musiikissaan ja toimii suojelijana Mielenterveysomaisten keskusliiton FinFamin toiminnassa. YleX:n haastattelussa Sjöholm kertoi elämästään mielenterveysomaisena.

Hänen kokemuksensa on samanlainen kuin Hakaniemen. Sjöholm tuli Universalille kesällä 2017 täytenä untuvikkona eikä muista, että julkisuuden ja somen varjopuolista olisi varoiteltu ollenkaan. Opit tulivat kantapään kautta, ja myöhemmin hän sanoo saaneensa levy-yhtiöstä myös tukea.

– Tämä on ala, missä työksesi laitat itseäsi ihmisten mielipiteiden alaiseksi. Ja taskussa on koko ajan dataa siitä, kuinka mielenkiintoinen olet. Se on myrkyllistä kenelle tahansa, hän sanoo.

– Jos olisin tiennyt, miten rumaa se välillä on, en tiedä olisinko halunnut tehdä sitä ollenkaan. Ethän sä tiedä mitä se on ennen kuin elät sitä. Nyt tiedän pelisäännöt ja osaan pelata peliä paremmin.

Usein vastuu avun hakemisesta on artistilla itsellään. Niin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Kuvat Terri Niemi, kuvamuokkaus YleX. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Musiikkiala on intohimoala, jonka yhteisiä pelisääntöjä ei ole kirjattu mihinkään. Isoissakin levy-yhtiöissä on paljon ihmisiä, jotka ovat päätyneet alalle käymättä kouluja.

– Brittien musabisnes lähtee paljolti ladikulttuurista, katujen kundeista, jotka on tehneet asiat omalla tavallaan. Ei olla Sudenpentujen käsikirjasta katsottu ohjeita, Riku Pääkkönen sanoo.

Ohjelmatoimisto All Day Agencyn Esa Nikkilä sanoo koko alan kärsineen alkutaipaleensa eräänlaisesta puuhastelun kulttuurista. Lähtökohdat ovat usein olleet egoistiset ja epäammattimaiset, osaaminen on korvattu intohimolla. Hän toivoo, että alan rakenteet räjäytettäisiin ja kaikki saataisiin pelaamaan enemmän samaan pussiin.

– Mitä organisoidummaksi ala tulee, sitä helpompi artistien on operoida.

Esiintyvän artistin kannalta tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat levy-yhtiö ja keikkamyyjä tai ohjelmatoimisto.

Kärjistäen kolmikon työnjako on tällainen: Artisti haluaa keskittyä luomiseen ja esiintymiseen. Levy-yhtiön tehtävä on mahdollistaa nämä niin, että homma pysyy kannattavana. Ohjelmatoimisto myy keikat ja saa jokaisesta keikasta provision.

Yhä useammin yhtälössä on lisäksi manageri, jonka tehtävä on pitää artistin puolia, rakentaa isompaa kuvaa ja pitää eri tahot kartalla siitä, mitä tapahtuu.

Mielikuva siitä, että keikkamyyjiä kiinnostaisi pelkät provikat, on Nikkilän mukaan muuttumassa. Kesällä neljä vuotta täyttävän All Day Agencyn ensimmäinen visio on ollut olla “onnellisin kotimainen ohjelmatoimisto”. He voivat tehdä kuitenkin vain oman osansa. Keikkamyynneistä saadulla 20 prosentin lohkolla ei terapioita kustannella.

Jos olisin tiennyt, miten rumaa se välillä on, en tiedä olisinko halunnut tehdä sitä ollenkaan.― Fanni "F" Sjöholm

Vastuu hyvinvoinnista lankeaa ennen kaikkea levy-yhtiöille, useimmat haastatellut sanovat.

– Artistin – tai biisinkirjoittajan, tuottajan tai vaikka A&R:n – mieli on kuin auton moottori. Jos sitä ei huolla, se alkaa yskiä. Ja jos tuote on rikki, niin eihän sitä voi myydä, Eetu Kalavainen sanoo.

Pitkä ja kestävä artistisuhde on kaikkien etu. Pikavoittokulttuurista, joka leimasi ysärin purkkapopbuumia Yhdysvalloissa ja 2000-luvun kykykilpailuja Suomessa, ollaan monen mielestä pääsemässä eteenpäin. Ala ammattimaistuu.

Mutta miten se näkyy käytännössä? Toistaiseksi lähinnä puheena, YleX:n haastatteluissa selvisi.

Taustakuva Nelli Kenttä, leikekuva promokuva. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen sanoo, että artistien jaksamisia kysellään myös levynjulkaisusyklien ulkopuolella. Warner Musicilla puolestaan seurataan “jatkuvasti artistien jaksamista” ja tuetaan heitä “kaikin mahdollisin tavoin”, toimitusjohtaja Mark Fry kertoo.

Sony Music Finlandin toimitusjohtaja Henri Lanz sanoo, että Sonylla on seurattu mielenterveysongelmien määrää huolestuneena ja keskusteltu aiheesta sisäisesti. Hän sanoo, että kyseessä on "suurin yksittäinen haasteemme luovilla aloilla nykypäivänä".

Ranka Kustannuksen Riku Pääkkönen korostaa, että hänen ovensa on aina auki. Muutos aikaan, jolloin hän pyöritti Spinefarmia ensin itsenäisenä levy-yhtiönä, sitten osana Universalia, on selkeä.

– Monien artistien kanssa en ollut lainkaan tekemisissä, eikä moni olisi varmaan uskaltanut lähestyä mua. Nyt haluan, ettei kukaan pelkää kertoa jostain asiasta, Pääkkönen sanoo.

Johtoportaan ovet on siis avattu ja kulttuuria sorvattu keskustelevammaksi. Mutta onko tämä pelkkää korupuhetta? Paljon enemmänkin kun voisi tehdä.

Jotain aika sairasta on siinä miten tää showbisnes toimii.― Miikka "Hätä-Miikka" Niiranen

Artisti ei ole töissä levy-yhtiölle, Fullsteam Recordsin A&R Miikka Koivisto muistuttaa. Päinvastoin: artisti mahdollistaa managerin, keikkamyyjän ja levy-yhtiön toiminnan.

Siksi näiden tahojen pitäisi myös kantaa vastuu artistin hyvinvoinnista ja tarjota muutakin kuin juttuseuraa (varsinkin, kun kaikki haastatellut korostavat, etteivät he ole lääkäreitä tai mielenterveyden ammattilaisia). Koivisto ehdottaa, että artistin levytys- tai keikkasopimukseen voisi lisätä maininnan mielenterveyspalveluista.

Maailmalta esimerkkejä löytyy jo. Esimerkiksi torontolainen indielevy-ytiö Royal Mountain Records tarjoaa jokaiselle artistilleen 1500 dollaria mielenterveyspalveluihin.

– Aika moni artisti on yksityisyrittäjä tai freelancer, jolla ei ole minkäänlaista työterveydenhuoltoa. Mitä jos levytyssopimuksessa pitäisi olla lakisääteisesti jonkinlainen työterveystakuu mielenterveyden osalta? Ainakin suurilla levy-yhtiöillä luulisi olevan tähän rahkeita, Koivisto sanoo.

Kuvat promokuvia, muokkaus YleX. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kun YleX esittää ajatuksen artisteille tarjotusta terapiapalvelusta levy-yhtiöille, ei se yllättäen tunnu lainkaan mahdottomalta. Kimmo Valtanen pitää ideaa loistavana ja lupaa viedä sen eteenpäin. Mark Fry kertoo, että Warnerilla on jo harkittu samanlaista. Sonyn Henri Lanzin mukaan tämä on "kannatettava ajatus jota meidän täytyy ensitilassa tutkia". Hän uskoo, että "keinoja tähän löytyy kun on tahtoa".

Muun muassa JVG:tä, Almaa ja Gettomasaa edustavalla PME Recordsilla suunnitellaan, että levytyssopimukseen voisi kirjata psykologin palvelut, jotka levy-yhtiö maksaa ihan niin kuin tuotannot, studioajan tai musiikkivideotkin.

– Me haluamme tukea pitkäkestoisia tasapainoisia artistiuria, ja tällainen investointi olisi varmasti järkevä. Se poistaisi artistilta myös rahaan liittyvän ahdistuksen yhtälöstä, koska me maksettaisiin viulut, toimitusjohtaja Teemu Laitinen sanoo.

Musiikintekijöiden etujärjestöstä Suomen Musiikintekijöistä kerrotaan, että hyvinvointiasiat ja henkisen hyvinvoinnin merkitys musiikkialan on nostettu järjestön agendalle pari vuotta sitten. Sen jälkeen he ovat tarjonneet jäsenilleen mahdollisuuden osallistua musiikintekijöiden tarpeisiin räätälöityihin hyvinvointipäiviin sekä varata henkilökohtaisia terapiakeskusteluja koulutettujen terapeuttien kanssa.

Toiminnanjohtaja Aku Toivonen kertoo, että molemmat palvelut ovat olleet erittäin suosittuja. Terapiaa järjestön jäsenille tarjoavat Kristiina Wheeler ja Iisa Pajula, joilla molemmilla on vuosien kokemus musiikkialalta.

Seuraava askel on se, että artistit alkavat vaatia näitä apukeinoja itselleen. Riku Pääkkönen huomauttaa, ettei levytyssopimuksiin lisätä yhtäkään uutta pykälää, ellei sitä erikseen toivota. Ja mitä useampi sen tekee, sitä nopeammin siitä tulee vakikäytäntö.

Fanni Sjöholm muistuttaa, ettei terapiaan tarvitse mennä vasta kun on diagnosoitu mielenterveys- tai päihdeongelma. Ennaltaehkäisystä hyötyvät kaikki.

Eetu Kalavainen on toiveikas siitä, että uusi sivu on kääntymässä.

– Tuntuu, että muutaman viime vuoden aikana on tullut kollektiivinen herääminen siihen, että suurin osa meistä täällä on aika fucked up.

8.4. klo 9.34 Lisätty Sony Music Finlandin toimitusjohtajan Henri Lanzin kommentit.
8.4. klo 13.10 Lisätty tieto Suomen Musiikintekijöiden tarjoamista palveluista.