Hyppää pääsisältöön

Maria Jotunin kuunnelmat punnitsevat niin tunteet kuin järjen

Näyttelijät Aila Arajuuri ja Lauri Leino kuunnelmassa Tohvelisankarin rouva
Juulian korsetti kiristyy kuunnelmassa Tohvelisankarin rouva. Pääosissa Aila Arajuuri ja Lauri Leino. Näyttelijät Aila Arajuuri ja Lauri Leino kuunnelmassa Tohvelisankarin rouva Aila Arajuuri,Lauri Leino,Maria Jotuni,Tohvelisankarin rouva,kuunnelmat

Maria Jotuni (1880-1935) oli mestari ihmisten välisten valtasuhteiden kuvaajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat avioliittoromaani Huojuva talo sekä näytelmät Tohvelisankarin rouva ja Miehen kylkiluu. Jotunin niukka tyyli ja taitava dialogi ovat myös taipuneet radiodraamaksi. Kirjailija Maria Jotunin syntymästä on 140 vuotta 9.4.2020

Kuopiossa varttunut Maria Jotuni lähti Helsinkiin opiskelemaan humanistisia aineita ja kokeilemaan toimittajanuraa. Kirjailijana hän aloitti lyhyiden kertomusten parissa, ensimmäinen novellikokoelma ilmestyi vuonna 1905. Myöhemmin hän kirjoitti novellien ohella romaaneja ja näytelmiä.

Nykylukijoille hänen tunnetuin teoksensa lienee klassikkoteoksena pidetty avioliittoromaani Huojuva talo, joka ilmestyi postuumisti 1963. Väkevä avioliittokuvaus on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen myös tv-draamana.

Kirjailija Maria Jotuni katsoo kameraan.
Kirjailija Maria Jotuni katsoo kameraan. Kuva: Rembrandt, Otavan kirjailijakuvasto. Maria Jotuni

Jotunin teosten armoton ihmiskuvaus ja kirpeä, huumorin sävyttämä kritiikki saivat aikaan kohua jo hänen elinaikanaan. Raha, rakkaus ja sukupuolten valta-asetelmat oli yhdistelmä, joka herätti keskustelua eduskuntaa myöten.
Seela Sella on palvelustyttö ja rouva Ritva Ahonen. Palvelustyttö kuuraa lattiaa.
Seela Sella on palvelustytttö, Ritva Ahonen rouva. Palvelustytön romaanin ohjasi kuunnelmaksi Antti Einari Halonen 1981. Seela Sella on palvelustyttö ja rouva Ritva Ahonen. Palvelustyttö kuuraa lattiaa. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Maria Jotuni,kuunnelmat,Seela Sella

Jotuni (1880-1943) on kirjallisuudentutkija Irmeli Niemen mukaan tekijä, jonka "vakavana pohjavirtana tuotannossa kulkevat tunteiden ja todellisuuden, moraalin ja toiminnan ristiriidat".


Maria Jotuni ei itse kirjoittanut kuunnelmia. Monet hänen tarinoistaan ovat kuitenkin myöhemmin ohjattu radiodraamoiksi. Jotunin tekstien dramatisoijia ja ohjaajia ovat viime vuosikymmeninä olleet muiden muassa Outi Nyytäjä, Väinö Lahti ja Heljä-Talvikki Ahonen. Jotunin tuotanto on taipunut sekä pienoiskuunnelmiksi että pitkiksi draamoiksi.
Näyttelijät Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo.
Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo pienoiskuunnelmassa Untako lienee Näyttelijät Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Maria Jotuni,kuunnelmat,Eeva-Kaarina Volanen,Eila Peitsalo

Kuunnelman Huojuva talo pääosissa ovat Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi. Väkivallan ja alistumisen kuvaus on myös tarina taloudellisesta valta-asemasta ja tunteiden käsittelemättömyydestä. Palvelustytön romaanissa aviopuolisoiden riitaisaa, hirvittävääkin elämää tarkkaillaan piian näkökulmasta. Kuunnelman pääosassa on Seela Sella.

Outi Nyytäjä ohjasi Jotunin novelleista pienoiskuunnelmia 1980-luvulla

Maria Jotunin eri teksteistä koostettu puolifiktiivinen Rouva Jotuni porautuu hykerryttävästi kirjailijanaisen ja aviovaimon ristiriitaan. Puolison ei pidä tuomita kirjailijavaimoa, jos tämä unohtuu mietteisiinsä silloin, "kun olisi edullisempaa paikata vaatteita tai parsia."

Kun avioliitto on liian pitkä on julmanmusta teksti, jossa mies toivoisi voivansa vaihtaa vaimonsa jo nuorempaan. Pienoiskuunnelmassa Mies on soma naiset puolestaan pohtivat, milloin aviolittoon on syytä ryhtyä ja ketä kannattaa rakastaa. Jotuni käänsi rooliasetelmia myös ylösalaisin; toisinaan nainen tietää, mitä on tehtävä päästäkseen vallitsevassa yhteisössä eteenpäin ja palkkaluokassa ylöspäin. Farssimainen Tohvelisankarin rouva on kuvaus Juuliasta, joka toivoo avioliitostaan vain perintöä.

Mies on soma"-kuunnelman näyttelijät Tuula Nyman, Ossi Ahlapuro, Eeva Litmanen ja Erja Manto poseeraavat.
Myhäilyä ja pyrskähdyksiä pienoiskuunnelmassa Mies on soma. Näyttelijöinä Tuula Nyman, Ossi Ahlapuro, Eeva Litmanen ja Erja Manto. Mies on soma"-kuunnelman näyttelijät Tuula Nyman, Ossi Ahlapuro, Eeva Litmanen ja Erja Manto poseeraavat. Kuva: Yle / Kalevi Rytkölä Maria Jotuni,kuunnelmat

Outi Nyytäjän ohella pienoiskuunnelmia on ohjannut myös Ritva Ahonen novelleista Ikkunanpesijöitä, Untako lienee ja Kansantapa.Mitä onni on?

Vuonna 1909 ilmestynyt Arkielämää oli aikanaan yksi harvoista yhdenpäivänromaaneista. Kuunnelmassa pappi Nyman kulkee maalaisyhteisössä ja tarkkailee maailmaa eläytyjän ja havainnoijan roolissa.

Onnellinen Heliina kertoo päättäväisestä piiasta, joka näkee avioliiton keinona saavuttaa arvostusta ja parempaa asemaa. Lyhyen muodon ja novellistiikan sekä vuoropuheen taitajana pidetty Jotuni oli myös mestarillinen sanomaan asiat rivien välissä. Dialogit sopivatkin radioon. Kuunnelmien sävy on usein sekä hyytävä että hauska. Mitä onni on, Maria Jotuni tuntuu pohtivan teoksissaan.


Tuula Nyman Rouva Jotunina hattu päässä.
Tuula Nyman on rouva Jotuni Nyytäjän ohjaamassa pienoiskuunnelmassa vuodelta 1985. Tuula Nyman Rouva Jotunina hattu päässä. Kuva: Yle / Håkan Sandblom Maria Jotuni,Tuula Nyman,kuunnelmat