Hyppää pääsisältöön

Täydelliseen kirjallisuusfestivaaliin tarvitaan rakkautta, seksiä ja ihmissuhteita

Kirjailijat Kim Thúy, Rachel Cusk ja André Aciman Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla 2019
Kirjailijat Kim Thúy, Rachel Cusk ja André Aciman Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla 2019 Kirjailijat Kim Thúy, Rachel Cusk ja André Aciman Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla 2019 Kuva: Raili Tuikka / Yle Helsinki Lit,Rachel Cusk,Kim Thúy,André Aciman,valitut sanat

Helsinki Litin näkemyksellistä keskustelua elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta nähdään kevään Valituissa sanoissa. Valitut sanat tuo koteihin viime kevään Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin keskustelut elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta. Lavalla on maailmankansalaisia, jotka ovat eläneet ja kasvaneet monessa eri maassa ja kulttuurissa. Toukokuuksi suunniteltu Helsinki Lit 2020 siirtyy myöhempään ajankohtaan.

Mistä terrorismi kumpuaa? Onko meidän pakko olla jostain kotoisin tai kiinnittyä tiettyyn maahan ja sen kansalaisuuteen? Täytyykö omasta perheestä välttämättä pitää? Onko olemassa rakkautta ilman himoa?

Näihinkin kysymyksiin etsittiin vastauksia kansainvälisessä kirjallisuustapahtuma Helsinki Litissä, joka järjestettiin keväällä 2019 jo viidennen kerran. Valitut sanat tuo nyt nämä suomalaisten ja kansainvälisten kirjailijoiden väliset keskustelut ruutuun suomeksi käännettyinä ja tiivistettyinä.

Keskusteluissa näkyy vahvasti ympäröivä yhteiskunnallinen ilmapiiri ja todellisuus

Lavalla on paljon maailmankansalaisia, jotka ovat eläneet ja kasvaneet monessa eri maassa ja kulttuurissa. André Acimanille juurettomuus on myös vapautta ja Hassan Blasim todistaa, miten maanpakolaisuus voi olla kirjailijalle mahdollisuus.

Keskusteluissa näkyy vahvasti ympäröivä yhteiskunnallinen ilmapiiri ja todellisuus.

- Haluan tutkia sitä, mihin maailma on menossa, kertoo politiikkaa, terrorismia ja pakolaiskriisiä käsittelevän trillerisarjan kirjoittanut Joakim Zander Satu Vasantolalle.

- Millä tavalla näistä vaikeista asioista yhteiskunnassa pitäisi keskustella?, kysyy puolestaan Li Andersson Pascal Engmanilta. Ruotsalaisen Engmanin dekkari Patriootit rakentaa kuvaa siitä, miten viha yhteiskunnassa syntyy, kehittyy ja kanavoituu.

André Aciman kertoo kirjastaan menestyselokuvan Call Me by Your Name takana. Romaani Kutsu minua nimelläsi avaa poikkeuksellisella tavalla sitä sotkuistakin vyyhteä, jota himoksi, intiimiydeksi ja rakkaudeksi kutsutaan.

Nina Lykke ja Saara Turunen käyvät humoristisen ja tiukan keskustelun keski-ikäisistä miehistä, joilla on tarve aloittaa alusta ja pojista, jotka eivät osaa lähteä kotoa.

Rachel Cusk ja Philip Teir pysähtyvät avioeron jälkeisen hiljaisuuden äärelle.

Muita keskustelijoita ovat Silvia Hosseini, Boodi Kabbani, Kätlin Kaldmaa, Laura Saarikoski, Sjón, Astrid Swan, Kim Thúy ja Jani Toivola.

Valitut sanat tuo kirjallisuuden kansainväliset tähdet Areenaan ja Teema & Fem -kanavalle tiistaisin 14.4. alkaen

.

Valitut sanat keväällä 2020

Valitut sanat -sarjan esityspäivät Teemalla.
Areenassa sarjan aiemmat jaksot jo katsottavissa ja kevään ensimmäiset jaksot nähtävillä alkaen 10.4.

14.4.
Kim Thúy & Silvia Hosseini
Pettävä muisti kerii omintaikeisia kuvia menneisyydestä. Kim Thúyn omaelämäkerrallinen romaani sodasta, venepakolaisuudesta ja kotoutumisesta on ylistys elämälle. Haastattelijana Silvia Hosseini.

Hassan Blasim & Laura Saarikoski
Maanpakolaisuus on kirjailijalle lahja. Irakilaissyntyiselle suomalaiskirjailija Hassan Blasimille ajatus yhdestä, pysyvästä identiteetistä kuulostaa hirvittävän tylsältä. Haastattelijana Laura Saarikoski.

21.4
Rachel Cusk & Philip Teir
Kriisistä syntyi uusi tapa kirjoittaa. Rachel Cuskin romaanitrilogiassa eronnut nainen rakentaa uutta identiteettiä erikoisen hiljaisuuden kautta. Haastattelijana Philip Teir.

André Aciman & Boodi Kabbani
Ennen rakkautta on aina halu. Menestyselokuva Call Me by Your Name on André Acimanin mielestä hieno versio hänen intiimistä ja suorasukaisesta romaanistaan Kutsu minua nimelläsi. Haastattelijana näyttelijä Boodi Kabbani.

28.4.
Pascal Engman & Li Andersson
Terrorismi kasvaa sorron ja uhriutumisen kokemuksista. Pascal Engmanin yhteiskunnallinen dekkari Patriootit kuvaa sitä, miten viha yhteiskunnassa syntyy, kehittyy ja kanavoituu. Haastattelijana Li Andersson.

Joakim Zander & Satu Vasantola
Kovat ajat vaativat kovaa kirjallisuutta. Ruotsalainen kirjailija ja oikeustieteen tohtori Joakim Zander kirjoitti politiikkaa, terrorismia ja pakolaiskriisiä käsittelevän trillerisarjan. Haastattelijana Satu Vasantola

5.5.
Nina Lykke & Saara Turunen
Perheenjäsenistään ei ole pakko pitää. Nina Lykken romaanii kertoo keski-ikäisistä miehistä, aikuisista pojista, erosta ja eksyksissä olevista keskiluokkaisista ihmisistä. Haastattelijana Saara Turunen.

Sjón & Kätlin Kaldmaa
Vaikka ihminen katoaa maailmasta, kirjallisuus jää jäljelle. Islantilainen kirjailija, runoilija Sjón pohtii nimen merkitystä ja maalaa kuvaa kaiken kuolemasta. Haastattelijana Kätlin Kaldmaa.

12.5.
Astrid Swan & Jani Toivola
Siitä mistä helposti vaikenee täytyy puhua - ja laulaa. Muusikko Astrid Swanin omaelämäkerrallinen teos syntyi veitsi kurkulla kun syöpädiagnoosi antoi elämälle pisteen. Haastattelijana Jani Toivola.

Valitut sanat:

Laadukkaita kulttuurikeskusteluja elävän yleisön edessä mm. Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumasta, Helsingin kirjamessuilta ja elokuvafestivaaleilta. Katso ulkomaisten tähtien ja kotimaan kulttuurikasvojen mielenkiintoisia keskusteluja ja ymmärrä maailmaa vähän enemmän:

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin 2019 keskustelut ilman tekstitystä löytyvät Areenasta:

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri