Hyppää pääsisältöön

Tee oma liimapuristin – omien työvälineiden tekeminen on hyvä tapa harjoitella itse käsityötä

Ruotsinkielinen liimapuristinta tarkoittava sana ”limknekt" kuulostaa ihan korttipeliltä, tai olotilalta, jossa ihminen on kovan treenin jälkeen. Termiä kuitenkin käytetään kahden puukappaleen yhdistämiseen liimaamalla.

Liimapuristin ja ruuvipuristin ovat ne työvälineet, joita käytetään puutöissä, kun halutaan yhdistää kaksi puukappaletta. Niiden käyttötarkoitus on periaatteessa sama.

Erona on, että liimapuristimet ovat usein pitempiä ja niitä käytetään levyjen, karmien ja isompien rakenteiden liimaamiseen, kun taas ruuvipuristinta käytetään pienempien kappaleiden kiinnittämiseen.

Omia työvälineitä on mukava tehdä. Siinä ehtii ymmärtää, miten työvälineitä käytetään ja miten ne toimivat. Työvälineiden nikkaroiminen on myös hyvä tapa harjoitella itse käsityötä.

Ennen oli tavallisempaa nikkaroida omat työvälineet

Vanhaan hyvään aikaan, joka ei ehkä aina kuitenkaan ollut niin hyvä, kuului paljon töitä ja askareita, jotka ovat nyt kadonneet. Oli esimerkiksi tapana valmistaa työvälineet itse.

Pimeät talvi-illat istuttiin päreen valossa ja tehtiin keittiövälineitä, höyliä ja muita taloudessa tarvittavia työvälineitä.

Erityisesti maaseudulla lähes kaikki tekivät niin. Valmistettiin jotain, millä vuorostaan voitiin valmistaa jotain muuta.

Minusta sellaisessa toiminnassa ja ajankäytössä on jotain erityistä. Ehkä siksi, että työtä kunnioitettiin ja ymmärrettiin mutta myös siksi, että mieli ja keho olivat eri tavalla läsnä työssä kuin monesti nykyään.

En limknekt
En limknekt Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Liimapuristimen tarvikkeet:

 • pitkähkö puulista tiivissyistä mäntyä tai koivua, esim. 40 x 40 mm paksu ja 1200 mm pitkä
 • 2 puukapulaa kovaa puulaatua, esimerkiksi tammea, 50 x 50 x 60 mm
 • kapula samaa kovaa puulaatua 50 x 100 x 50 mm
 • kierretanko noin 200 mm pitkä, halkaisijaltaan 10 mm
 • 5 mutteria, jotka sopivat kierretankoon
 • pultti, jonka voi sahata poikki ja liimata kiinni kapulaan, joka toimii jarruna
En limknekt
En limknekt Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,työkalu

Tee näin:

 • Upota puukapula, jonka korkeus on 100 mm, puulistan päähän hakaliitoksella. Ennen liimaamista on hyvä porata reikä kierretangolle ja syvennys mutterille. Poraa 11 mm:n reikä. Reiän tulee olla suora.
 • Liimaa kapula kiinni puulistaan ja mutteri syvennykseen puukapulassa. Käytä kaksikomponenttilimaa. Tämän kapulan on tarkoitus olla tukevasti kiinni puulistassa, kun taas kierretanko liikkuu edestakaisin kapulan ja mutterin läpi.
 • Ruuvaa kierretanko ensimmäisen kapulan läpi (kapulan, jossa on liimattu mutteri, eli siis ensimmäisen kapulan).
 • Poraa reikä yhteen pienemmistä kapuloista. Kierretangon pitää mennä kapulan läpi, joten 11 mm:n reikä on hyvä. Tämä kapula kulkee edestakaisin pitkin puulistaa, kun kierretankoa kierretään. On tärkeää, että reikä ei ole kapulassa niin korkealla, että kapula kiilautuu puulistaa vasten.
 • Kapulan ulompaan päähän upotetaan kaksi mutteria, joten upotusreiän pitää olla hiukan syvempi. Ulompi osa kapulasta puristaa yhteen ne osat, joita olet liimapuristinta käytettäessä puristamassa yhteen, joten mutterit tai kierretanko eivät saa ulottua ohi kapulan pinnan.
 • Ruuvaa kaksi mutteria kierretankoon, pujota kapula ja ruuvaa lopuksi kaksi mutteria kierretangon päähän.
 • Lukitse nämä ulommat mutterit kiertämällä ne yhteen.
En limknekt
En limknekt Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,Jim Björni
 • Vie puukapula kohti lukittuja muttereita (upotusreiän pitäisi olla nyt niin syvä, että mutterit katoavat kapulan sisään). Lukitse lopuksi kaksi muuta mutteria toisiinsa. Kapulan pitää olla hiukan löyhässä niin, että kierretanko pääsee pyörimään ilman että kapula pyörii. Sen pitää vain liukua edestakaisin puulistaa pitkin.
 • Poraa 10 mm:n reikä noin 100 mm:n välein puulistan yläpintaan.
 • Poraa yksi 10 mm:n reikä viimeiseen puukapulaan.
 • Sahaa ruuvin pää irti ja liimaa se puukapulaan. Mutterissa saa mielellään olla suora ja kierteinen osa. Liimaa kierteinen osa puukapulaan. Käytä kaksikomponenttiliimaa.
En limknekt
En limknekt Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,Jim Björni
 • Kapulan voi nyt laittaa johonkin reikään puulistalla jarruttamaan materiaalia, jota puristetaan yhteen.

Usein tarvitaan useampia liimapuristimia, kun liimataan kokoon karmi tai vastaava, joten kun olet päässyt vauhtiin liimapuristimen teossa, niin tee samalla ainakin pari liimapuristinta.

En limknekt
En limknekt Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,Jim Björni