Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Milou vaihtoi elämän ympäristöjuristina popmusiikkiin ja haaveilee nyt keikasta Stade de Francella

Popmuusikko Milou
Popmuusikko Milou Kuva: aldoparedes.com Nosteessa (YleX),YleX

Uuden musiikin X -ohjelman Jani Kareinen valitsee viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jolla on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Milou.

Jani Kareinen kommentoi:

Aikaisemmin ranskankielistä musiikkia tehnyt Milou hurmaa vähän Christine and the Queensia muistuttavalla soundillaan. Artistin ensimmäinen englanninkielinen kappale Here Is Now on sopivan kepeä muistutus hetkessä elämisen tärkeydestä ja sopii kevään piteneviin päiviin loistavasti.

Milou kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olen pikkuruisesta asti ollut haltioitunut pianosta ja musiikista ja musisointi on tullut perheen ja suvun kautta luonnollisesti osaksi arkea. Ensimmäisen pianokappaleeni olen ilmeisesti tehnyt kolmivuotiaana, sen nimi oli Koira menee postilaatikolle. Harmi, ettei siitä ole mitään todistusaineistoa.

– Vaikka soitinkin pitkään klassista pianoa, niin soittaminen ei ikinä ole ollut pelkkää nuottien seuraamista. Se on ollut tunnetta. Tästä olen kiitoksen velkaa mummolleni, joka oli ensimmäinen piano-openi, sekä toiselle opettajalleni Meri Louhokselle. Menen edelleen pianon ääreen, kun on tarve purkaa tunteita.

– Sellaisten kappaleiden tekeminen, joissa on sanat ja melodia, aloitin muistaakseni lukiossa. Harmittaa, ettei niitäkään ole missään tallella, vaikka ne varmaan olivatkin tosi noloja. Opiskelujen aikana biisejä syntyi lisää ja niissä kuuluu jo se musiikillinen tyyli, mikä mulla on tänä päivänäkin. Tuotamme itse asiassa juuri biisiä minkä tein muistaakseni jo vuonna 2010. Se tuntuu oudosti edelleen ajankohtaiselta.

– Mulla on myös erikoinen taipumus tehdä biisejä, joiden sanoman ymmärrän itsekin vasta jälkikäteen. Kun valmistuin oikeustieteen maisteriksi, esitin valmistujaisjuhlissa mun oman biisin, jossa lauletaan: ”Don’t waste your time if you feel like your heart belongs somewhere else, be true to yourself”. Hetki meni, että ymmärsin viestin, mutta musa-alalle mä lopulta päädyin!

Miten päädyit valitsemaan artistinimesi?

– Milou on mulle annettu lempinimi! Olen asunut Ranskassa kymmenen vuotta sekä lapsena että opiskeluaikoina, ja sen lisäksi pari vuotta Belgiassa. Ranskassa on hauska tapa väännellä sanoja niin, että laitetaan tavut eri järjestykseen. Tästä käytetään termiä ”verlan” eli ”väärin päin”. Esimerkiksi sanasta ”merci” (kiitos) tulee ”cimer”. Koska mun nimi on Lumi, niin siitä sit frendit väänsi lempinimeksi Milou, joka siis lausutaan ranskaksi Milu.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Eurooppalaista elektronis-akustista poppia. Siinä yhdistyvät leikittelevä ilo ja isot aiheet. Missioni on ravistella ihmisiä ja ottaa kantaa yhteiskunnan ilmiöihin. Haluan myös korostaa, että positiivisuus ei ole pinnallista tai naiivia, se on voima.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Klassisella musiikilla on ollut tosi iso vaikutus mun musiikilliseen identiteettiin. Mun musassa sekoittuvat elektroninen soundi sekä akustiset instrumentit, kuten piano, viulu ja sello. Rakastan myös urkuja ja harppua. Jos artisteja pitäisi nostaa esille niin Whitney Houston, Michael Jackson, Tom Jones, Justin Timberlake, Coldplay, Muse, Alicia Keys, Daft Punk, Khaled, Faudel, Serge Gainsbourg, Kllo, Christine and the Queens ja Stromae. Skidinä muistan hoilanneeni Kaija Koon Kuka keksi rakkauden -biisiä ärsyttävyyteen asti.

– Tykkään kuunnella musiikkia eri kulttuureista eikä minua häiritse, jos en ymmärrä kieltä. Usein obsessoidun jostain biisistä ja kuuntelen sitä tuhat kertaa. Saatan koukuttua melodianpätkään ja huomata, etten edes osaa aina sanoa mistä jotkut mun lempibiisit kertovat tai kuka niitä esittää.

Onko Milou yhden ihmisen projekti vai kuuluuko siihen muita?

– Milou on yhden ihmisen projekti, mutta ei kuulostaisi siltä miltä se kuulostaa ilman muita. Pariisilainen apsuudenystäväni Jonathan Saguez on tuottanut kaikki mun tähän asti julkaistut biisit. Tiimiin kuuluu myös muusikoita. Biiseissä Mon Exemple, Impuissante ja Le temps des envies soittaa viulisti Dóra Lukács. Viimeksi mainitussa biisissä soittaa myös sellisti/tuottaja Olli Ketonen, jonka kanssa työstetään tällä hetkellä seuraavia julkaisuja. Niistä on tulossa tosi mageita! Uutta musaa on siis tiedossa vielä ennen syksyä.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Ensimmäinen keikka Milouna jännitti toki suunnattomasti. Se tapahtui tammikuussa 2017. Esiinnyin ensimmäistä kertaa ilman pianoa Espan lavalla kesällä 2017 ja silloin jännitin sitä alastomuuden tunnetta, joka tuli siitä, etten voinut istua pianon takana. Olin myös Voice of Finlandissa vuonna 2018 ja Ääni ratkaisee -jakson esitys oli sellainen, mitä en koskaan unohda. Kävelin täysin hiljaisen yleisön eteen, istuin pianon penkille, hengitin pariin otteeseen ja tiedostin, että tämän tulee näkemään aika moni telkkarista. Yritin unohtaa sen ja rupesin laulamaan.

– Tänä päivänä nautin esiintymisestä tosi paljon ja parhaimmillaan pääsen sen aikana toiseen ulottuvuuteen.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Pariisin Stade de France, Flow festivaalin Balloon 360° -lava ja Etelä-Ranskan Woldwide Festival, joka tapahtuu suurimmaksi osaksi rannalla ostereita syöden ja viiniä juoden. Jos mietin mille lavalle just tällä hetkellä haluaisin, niin se olisi Helsingin Kulttuuritalo. Korjaamon vintti sopisi myös Miloulle. Koska mennään?

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Christine and the Queensiä. Christinen musiikilla on iso missio, jota arvostan suuresti. Lisäksi hän on mieletön tanssija ja hänen keikkansa ovat visuaalisesti todella hienoja. Suomalaisista artisteista haluaisin lämppäämään The Hearingiä tai Oliveraa. The Hearingin Ringa Manner on upea ja monipuolisesti lahjakas artisti. Oliverassa on samanlaista iloa ja kaihoa kuin omassa musiikissani.

Jos Here is Now soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Päähenkilö istuu Pariisissa kahvilan terassilla rosé-lasi kädessään. Ympärillä pöydät ovat täynnä ihmisiä, keskusteluista ja ohi kulkevista autoista muodostuu kodikas äänimatto. On kesä. Sen verran kuuma, että pitää istua varjossa ja kahvilassa on päällä laitteet jotka puhaltavat vesihöyryä. Päähenkilö tarkkailee ympäröiviä ihmisiä ja kokee olevansa osa heitä, vaikkei tunne heistä ketään. Yhtäkkiä hänen ja toisen henkilön katseet kohtaavat. Katseen aikana koko eletyn elämän onnistumiset ja epäonnistumiset sekoittuvat yhteen pikakelauksella, kunnes menneisyys humahtaa ohi ja ulkopuoliset äänet lakkaavat kuulumasta – ihan kuin joku olisi laittanut äänet mutelle. Katseessa on sellainen voima, ettei menneellä ole merkitystä eikä tulevalla väliä. Päähenkilö on täysin hetkessä eikä halua päästää siitä irti. Kunnes hetki on ohi ja osa menneisyyttä.

Miten biisi syntyi?

Here is Now syntyi viime kesänä Pariisissa Tinder-treffien aikana. Vietin koko kesän Pariisissa ilman suunnitelmia ja aikatauluja. Mulle hetkessä eläminen on tärkeä teema. Elämäni on aika hektistä ja vaikka nautinkin siitä, huomaan että välillä tarvitsevani omaa aikaa. Olen ekstrovertti ja tykkään ihmiskontakteista, mutta toisinaan on kiva erakoitua.

– Uskon, että jos pitää kiinni kynsin ja hampain ennalta tehdyistä suunnitelmista voi elämästä mennä paljon ohi. Milou ei olisi nyt Nosteessa, jos olisin jatkanut elämääni ympäristöjuristina ja hautonut unelmaani tehdä musiikkia ammattimaisesti. Kaikkien ei tarvitse tehdä intohimostaan ammattia mutta kaikkien pitäisi tehdä sellaista, mikä tekee onnelliseksi. Yhdessä biisissäni laulan: ”You can live your dream or you can dream to live”.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Tänä vuonna olen menossa Texasin Austiniin tekemään paikallisten kanssa musiikkia pariksi viikoksi. Suunnitelmissa on julkaista talvella EP ja viettää aikaa Ranskassa. Opiskelen musiikin tuottamista ja ajatuksena olisi saada vietyä omia biisejä tuotannollisesti itse niin pitkälle kuin mahdollista. Tällä hetkellä teen biiseistäni aina esituotannot itse.

– Omakustanneartistina haaveilen siitä, että raha ei olisi esteenä sille mitä haluaisin tehdä musiikillisesti. Haluaisin julkaista musiikkivideoita ja lisätä livepuoleen liikettä, kuten tanssia. Haaveilen keikkailusta ympäri Eurooppaa ja ehkä salaa myös ympäri maailmaa. Haaveilen myös siitä, että artistit, jotka eivät tee musiikkia suomeksi, menestyisivät Suomessa. Suuri kiitos Ylelle siitä, että nostatte kaltaisiani artisteja esille. Se on jo iso askel eteenpäin.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!