Hyppää pääsisältöön

Kotitekoinen limonadi lyö kaupan keinotekoiset maut mennen tullen – onnistut myös ilman hiilihapotuslaitetta

Kotonatehty virvoitusjuoma lasipulloissa.
Raparperista ja marja-aronian marjoista tehtyä limonadia. Kotonatehty virvoitusjuoma lasipulloissa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,virvoitusjuomat

Kotitekoinen limonadi valmistuu helposti ja maistuu täysin erilaiselta kuin kaupan tusinalimut. Limonadinvalmistaja Fredrik Bäckstrandin vinkeillä voit avata oman limonaditehtaan lasten kanssa.

– Miksi tehdä limonadia esansseista, kun voi käyttää aitoja raaka-aineita.

Mies lieden äärellä sekoittamassa kattilassa.
Fredrik Bäckstrand omistaa limonaditehtaan Närpiön Ylimarkussa. Mies lieden äärellä sekoittamassa kattilassa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,virvoitusjuomat

Limonadin perusaineet ovat vesi, hiilihappo ja makusiirappi.

Makusiirappia voi käyttää myös ruoanlaitossa. Jäljempänä on helppotekoisen ahvenleivän resepti, mutta palataan vielä limsoihin.

– Haluaisin kokeilla tehdä limonadia kuminasta!

Veden, hiilihapon ja makusiirapin lisäksi tarvitaan myös sitruunahappoa ja suolaa. Sitruunahappo tasoittaa sokerin makeutta. Suola sitoo hiilihapon molekyylit veteen – näin limonadi pysyy kuplivana pidempään.

Kuplavesi

Ellei sinulla ole kotona hiilihapotuslaitetta, voit hyvin tehdä limonadin kaupan hiilihapotetusta vedestä.

– Myös vichyn kaltainen kivennäisvesi käy hyvin, mutta se sisältää enemmän suolaa, joka saa aikaan hieman erilaisen maun.

Hiilihapotuslaite.
Hiilihapotuslaite. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,SodaStream

Jos sinulla on hiilihapotuslaite, voit päättää kuplien määrän itse. Mitä enemmän vedessä on kuplia, sitä happamampaa limonadista tulee.

Raparperisiirappi

  • 2 l makeuttamatonta raparperimehua
  • 700 g – 1 kg sokeria
  • 1 tl sitruunahappoa
  • ½ tl suolaa
Kolme pulloa raparperivirvoitusjuomaa.
Raparperilimonadi toimii alkoholittomana vaihtoehtona kuohuviinille. Kolme pulloa raparperivirvoitusjuomaa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm virvoitusjuomat,Strömsö

Tee näin:

  1. Siivilöi raparperimehu harsokankaan läpi.
  2. Kuumenna mehu kiehuvaksi kattilassa (eli pastöroi se).
  3. Lisää joukkoon sokeri, sitruunahappo ja suola.
  4. Anna siirapin kiehahtaa.
  5. Poista vaahto hyvin (vaahto sisältää epäpuhtauksia, jotka voivat antaa limonadille sivumaun).
  6. Anna siirapin jäähtyä ja kaada se sitten puhtaisiin pulloihin. Siirappi säilyy noin 3 kuukautta jääkaapissa.
  7. Sekoita 2–3 ruokalusikallista siirappia ½ litraan hiilihapotettua vettä.
  8. Valmiiksi sekoitettu limonadi säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa.

Rohkeita ja aikuisia makuja

Bäckstrand on rohkea visionääri, ja hän on tehnyt limonadia kaikesta aina koivunmahlasta tervaan.

– Hyödynnän raaka-aineita, joita on helposti saatavilla.

Mansikoiden ja vadelmien kaltaiset marjat ovat varmoja makuaineita, mutta Bäckstrand kannustaa kokeilemaan muita marjoja.

Marja-aronian marjoja käytetään vain harvoin, vaikka niissä on paljon vitamiineja ja pensaat tuottavat runsaan sadon.

Marja-aroniasiirappi

  • 500 g jäisiä marja-aronian marjoja
  • 800 g – 1 kg sokeria
  • 1 tl sitruunahappoa
  • ½ tl suolaa
Aroniamarjoja kattilassa.
Marja-aronian marjoissa on runsaasti A-, B-, C- ja E-vitamiinia. Aroniamarjoja kattilassa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,musta-aronia

Tee näin:

  1. Käytä pakastettuja marja-aronian marjoja – ne ovat makeampia kuin tuoreet.
  2. Keitä marjoja hetki, jotta ne halkeavat ja niistä alkaa irrota mehua.
  3. Siivilöi mehu harsokankaan läpi.
  4. Kuumenna mehu ja muut ainekset kiehuvaksi kattilassa.
  5. Poista vaahto hyvin.
  6. Anna siirapin jäähtyä ja kaada se sitten puhtaisiin pulloihin.
  7. Siirappi säilyy noin 3 kuukautta jääkaapissa.
  8. Sekoita 2–3 ruokalusikallista siirappia ½ litraan hiilihapotettua vettä.
  9. Valmiiksi sekoitettu limonadi säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa.
Vanhanaikainen virvoitusjuomapullo.
Vanhanaikainen virvoitusjuomapullo. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,virvoitusjuomat

Käytä siirappia monipuolisesti

Siirappia voi käyttää moneen muuhunkin kuin limonadiin. Bäckstrand antaa vinkkejä eri mahdollisuuksista.

– Valuta sitä jäätelön päälle tai marinoi sillä lihaa. Tai tee siitä marmeladia.

Limonadimarinoitu ahven

Ainekset:

  • ahvenfileitä
  • marja-aronialimonadia tai muuta marjalimonadia
  • korppujauhoa
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • mallaslimppua
  • tsatsikia
  • sitruunanlohkoja
  • tuoretta tilliä
Kaksi lautasta missä kala marinaadissa.
Marja-aronialimonadissa ja tervalimonadissa marinoituja ahvenfileitä. Kaksi lautasta missä kala marinaadissa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö

Tee näin:

  1. Laita ahvenfileet kulhoon ja kaada päälle sen verran limonadia, että fileet peittyvät.
  2. Anna fileiden marinoitua kaksi tuntia.
  3. Kaada limonadi pois.
  4. Leivitä ahvenfileet korppujauholla ja mausta kevyesti suolalla.
  5. Paista fileet.
  6. Tarjoa ahvenfileet mallaslimppuviipaleen päältä tsatsikin, sitruunanlohkon ja tillin kanssa.
Kaksi voileipää keltaisella lautasella.
Kaksi voileipää keltaisella lautasella. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö

Vaikka Bäckstrandilla riittää ideoita, kaikkea hän ei vielä ole kokeillut.

– Haluaisin kokeilla tehdä limonadia nokkosista ja variksenmarjoista. Tai vaikkapa kuminasta!

Nainen ja mies keittiösaarekken takana.
Strömsön juontaja Elin Skagersten-Strömin limonaditanssi, kun Fredrik Bäckstrand sekoittaa kuplavettä ja raparperisiirappia. Nainen ja mies keittiösaarekken takana. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,virvoitusjuomat,Elin Skagersten-Ström
Kommentit