Kotitekoinen limonadi valmistuu helposti ja maistuu täysin erilaiselta kuin kaupan tusinalimut. Limonadinvalmistaja Fredrik Bäckstrandin vinkeillä voit avata oman limonaditehtaan lasten kanssa.
– Miksi tehdä limonadia esansseista, kun voi käyttää aitoja raaka-aineita.

Limonadin perusaineet ovat vesi, hiilihappo ja makusiirappi.
Makusiirappia voi käyttää myös ruoanlaitossa. Jäljempänä on helppotekoisen ahvenleivän resepti, mutta palataan vielä limsoihin.
– Haluaisin kokeilla tehdä limonadia kuminasta!
Veden, hiilihapon ja makusiirapin lisäksi tarvitaan myös sitruunahappoa ja suolaa. Sitruunahappo tasoittaa sokerin makeutta. Suola sitoo hiilihapon molekyylit veteen – näin limonadi pysyy kuplivana pidempään.
Kuplavesi
Ellei sinulla ole kotona hiilihapotuslaitetta, voit hyvin tehdä limonadin kaupan hiilihapotetusta vedestä.
– Myös vichyn kaltainen kivennäisvesi käy hyvin, mutta se sisältää enemmän suolaa, joka saa aikaan hieman erilaisen maun.
Jos sinulla on hiilihapotuslaite, voit päättää kuplien määrän itse. Mitä enemmän vedessä on kuplia, sitä happamampaa limonadista tulee.
Raparperisiirappi
- 2 l makeuttamatonta raparperimehua
- 700 g – 1 kg sokeria
- 1 tl sitruunahappoa
- ½ tl suolaa

Tee näin:
- Siivilöi raparperimehu harsokankaan läpi.
- Kuumenna mehu kiehuvaksi kattilassa (eli pastöroi se).
- Lisää joukkoon sokeri, sitruunahappo ja suola.
- Anna siirapin kiehahtaa.
- Poista vaahto hyvin (vaahto sisältää epäpuhtauksia, jotka voivat antaa limonadille sivumaun).
- Anna siirapin jäähtyä ja kaada se sitten puhtaisiin pulloihin. Siirappi säilyy noin 3 kuukautta jääkaapissa.
- Sekoita 2–3 ruokalusikallista siirappia ½ litraan hiilihapotettua vettä.
- Valmiiksi sekoitettu limonadi säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa.
Rohkeita ja aikuisia makuja
Bäckstrand on rohkea visionääri, ja hän on tehnyt limonadia kaikesta aina koivunmahlasta tervaan.
– Hyödynnän raaka-aineita, joita on helposti saatavilla.
Mansikoiden ja vadelmien kaltaiset marjat ovat varmoja makuaineita, mutta Bäckstrand kannustaa kokeilemaan muita marjoja.
Marja-aronian marjoja käytetään vain harvoin, vaikka niissä on paljon vitamiineja ja pensaat tuottavat runsaan sadon.
Marja-aroniasiirappi
- 500 g jäisiä marja-aronian marjoja
- 800 g – 1 kg sokeria
- 1 tl sitruunahappoa
- ½ tl suolaa

Tee näin:
- Käytä pakastettuja marja-aronian marjoja – ne ovat makeampia kuin tuoreet.
- Keitä marjoja hetki, jotta ne halkeavat ja niistä alkaa irrota mehua.
- Siivilöi mehu harsokankaan läpi.
- Kuumenna mehu ja muut ainekset kiehuvaksi kattilassa.
- Poista vaahto hyvin.
- Anna siirapin jäähtyä ja kaada se sitten puhtaisiin pulloihin.
- Siirappi säilyy noin 3 kuukautta jääkaapissa.
- Sekoita 2–3 ruokalusikallista siirappia ½ litraan hiilihapotettua vettä.
- Valmiiksi sekoitettu limonadi säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa.
Käytä siirappia monipuolisesti
Siirappia voi käyttää moneen muuhunkin kuin limonadiin. Bäckstrand antaa vinkkejä eri mahdollisuuksista.
– Valuta sitä jäätelön päälle tai marinoi sillä lihaa. Tai tee siitä marmeladia.
Limonadimarinoitu ahven
Ainekset:
- ahvenfileitä
- marja-aronialimonadia tai muuta marjalimonadia
- korppujauhoa
- suolaa
- voita paistamiseen
- mallaslimppua
- tsatsikia
- sitruunanlohkoja
- tuoretta tilliä

Tee näin:
- Laita ahvenfileet kulhoon ja kaada päälle sen verran limonadia, että fileet peittyvät.
- Anna fileiden marinoitua kaksi tuntia.
- Kaada limonadi pois.
- Leivitä ahvenfileet korppujauholla ja mausta kevyesti suolalla.
- Paista fileet.
- Tarjoa ahvenfileet mallaslimppuviipaleen päältä tsatsikin, sitruunanlohkon ja tillin kanssa.
Vaikka Bäckstrandilla riittää ideoita, kaikkea hän ei vielä ole kokeillut.
– Haluaisin kokeilla tehdä limonadia nokkosista ja variksenmarjoista. Tai vaikkapa kuminasta!